The Economist: Ce a înțeles greșit Vladimir Putin despre ucraineni

  • Istoria din spatele invaziei Rusiei în Ucraina.
  • Pentru a înțelege tragedia acestui război, merită să ne întoarcem dincolo de ultimele săptămâni și luni, și chiar dincolo de Vladimir Putin.
  • Președintele Rusiei a crezut că Ucraina va ceda în cazul unei invazii. Istoria arată că poporul său se unește în situațiile dificile.

Înainte de invazie, v-ați străduit să înțelegeți Ucraina? Ați putea să o plasați pe o hartă sau să vă imaginați oamenii săi? Poate că exista la periferia imaginației dumneavoastră, o suburbie sumbră a Marii Rusii, despre care Vladimir Putin susține că nu există cu adevărat. Nu ați fi singurul” , scrie Peter Pomerantsev, jurnalist britanic, pentru The Economist.

Într-adevăr, problema de lungă durată a neînțelegerii, trecerii cu vederea sau subestimării Ucrainei poate fi văzută oriunde te uiți în acest război, începând cu convingerea orgolioasă a rușilor că Ucraina va capitula în câteva zile.

De asemenea, se dezvăluie, deși într-un mod mai puțin direct letal, în discuțiile despre viitorul Ucrainei care îi privează pe ucraineni de agenție în determinarea acestui viitor.

Occidentul și Rusia au înțeles greșit Ucraina

Jurko Prochasko susține, într-un interviu pentru Wiener Zeitung (în germană), că atât Occidentul, cât și Rusia au înțeles greșit Ucraina. Convingerea încăpățânată a regimului rus că Ucraina nu are dreptul să existe a alimentat acest război, cu toată sălbăticia sa monstruoasă față de civili.

Posibilele consecințe ale acestui punct de vedere au fost clare pentru mulți ucraineni de ani de zile, dar au fost mult prea des respinse de către cei din Occident atunci când le-au dat glas: ,,Ceea ce mă întristează: nu ați vrut să ne credeți în ceea ce privește Rusia. Ați crezut că suntem niște naționaliști mici, cu interese narcisiste” .

Ucrainenii nu luptă doar împotriva acestei invazii, ci și împotriva tuturor celorlalte ocazii în care țara lor a fost călcată în picioare

Fie că este vorba de Mariupol sau de București, sau de multe alte locuri despre care vom afla mai multe în zilele și săptămânile următoare, există acum tot mai multe dovezi că intențiile Rusiei sunt într-adevăr la fel de grave precum ne-au avertizat colegii noștri ucraineni.

Având în vedere acest lucru, Kyrylo Tkachenko solicită în FAZ (în germană) să se pună capăt retoricii goale de pace a germanilor, care trece cu vederea realitatea războiului: ,,Ce ar trebui să facă Germania? Ar fi suficient să fie un partener de încredere al alianței occidentale și să oprească inițiativele de promovare a «dialogului» sau de «construire de punți» , pentru a lăsa un criminal de război recidivist «să salveze fața» . Simpatia, rugăciunile și clopotele păcii nu ne vor ajuta în Ucraina” .

Tatiana Zhurzhenko scrie pentru Blätter für deutsche und internationale Politik (în limba germană) că, deși răspunsul occidental – și în special cel german – la război lasă loc de ample critici, nu trebuie totuși să pierdem din vedere potențialul expresiei de solidaritate care se manifestă de-a lungul graniței ucraineano-poloneze, mult mai important decât platitudinile despre pace și dialog.

Ceea ce vedem în aceste zile la granița dintre Ucraina și UE atestă în ochii mei rezistența democrației liberale și vitalitatea societății civile europene. Această graniță a devenit locul unei solidarități copleșitoare, la nivel european, un răspuns puternic și clar la provocarea cu care ne confruntă Rusia lui Putin” .

Cum am putea susține această revărsare de solidaritate și cum am putea lucra pentru a asigura o mai bună înțelegere a Ucrainei în viitor? O privire mai atentă la dezechilibrul de putere din trecut și din prezent dintre sferele culturale ucraineană și rusă este o cale importantă. Daria Badior susține pentru Hyperallergic că « Marea cultură rusă» la care se referă toată lumea astăzi este mare tocmai datorită reprezentanților săi diverși din Ucraina și din alte comunități, capturați de-a lungul istoriei imperiale a Rusiei. Așa că, astăzi, conversația despre pozițiile occidentale față de cultura rusă cere pur și simplu o optică post-colonială” .

Narațiunile istorice i-a făcut pe mulți din Occident să creadă ca țara nu este reală

Kateryna Iakovlenko scrie în Blok despre ceea ce imaginile din peisajul ucrainean pot dezvălui despre diferența drastică dintre imaginația politică rusă și cea ucraineană.

Imaginația politică rusă de astăzi sugerează să vadă peisajul ucrainean ca fiind dezolant”, pregătit pentru distrugere; imaginația ucraineană a aceluiași peisaj, din punct de vedere istoric și actual, îl vede ca fiind plin de potențial pentru «emanciparea naturii și a mediului»” .

Tot pentru Blok, Lia Dostlieva și Andrii Dostliev prezintă lunga istorie a represiunii coloniale rusești asupra culturii ucrainene și consecințele actuale ale faptului că Occidentul a trecut cu vederea acest model.

Lipsa istorică de înțelegere a culturii ruse ca fiind imperială și colonială prin natura sa și a purtătorilor ei ca oameni care aparțin unui grup privilegiat, împreună cu percepția ferm întipărită că cultura rusă este mai importantă în comparație cu culturile țărilor vecine, a dus la convingerea occidentală actuală că suferințele ucrainenilor, uciși de artileria și bombardamentele rusești, sunt în mare măsură egale cu neplăcerile civililor ruși” .

Oamenii treceau la pasiv atunci când vorbeau despre istoria recentă a țării, semn că se simțeau lipsiți de autonomie

În cele din urmă, ucrainenii înșiși ar prefera să se poată gândi la alte lucruri decât războiul, dar pur și simplu nu își permit acest lux.

În The Guardian, în timp ce Natalya Vorozhbyt descrie oboseala frenetică de a părăsi Kievul – deciziile cu privire la ce să aduci și ce să lași, epuizarea zborului, povara existențială a strămutării – ea scrie.

,,Ne-am săturat și am obosit de această experiență, visăm să scriem, să facem filme, să vorbim despre lucruri care nu sunt război. Dar după 24 februarie, aceste alte lucruri ne-au fost închise și vor rămâne așa pentru tot restul vieții noastre creative. Am fost condamnați să ne concentrăm pe regiunile durerii, ale disperării, ale nedreptății, ale morții. Dar și pe măreția spiritului uman, pe patriotism și pe iubire. Suntem pregătiți. Dar mai întâi vrem să învingem, să ne întoarcem acasă și să ne udăm plantele. Și avem nevoie de ajutorul vostru” .

The post The Economist: Ce a înțeles greșit Vladimir Putin despre ucraineni appeared first on Aleph News.

Previous post Ce poate face un somn bun pentru inimă
Next post Economia Războiului: Europa suferă, dar Rusia va plăti consecințele