Sfârșitul industriei „made in China”? Firme celebre precum Apple şi Microsoft îşi mută o parte din producţie în afara Chinei

  • Statele Unite şi China, primele două puteri ale lumii, se află într-un război economic de câţiva ani.
  • În acest context geopolitic, Apple, Google şi Microsoft se numără printre firmele de tehnologie care doresc să îşi mute o parte din producţie în afara Chinei.
  • După ani de zile de creştere a operaţiunilor lor din China, firmele de tehnologie din SUA încep să îşi relocheze producţia.

Statele Unite şi China, primele două puteri ale lumii, se află într-un război economic de câţiva ani.

În acest context geopolitic, Apple, Google şi Microsoft se numără printre firmele de tehnologie care doresc să îşi mute o parte din producţie în afara Chinei.

În această lună, Apple este aşteptat să lanseze iPhone 14. Există o schimbare majoră pe care majoritatea consumatorilor probabil nu o vor observa: Un număr mic, dar tot mai mare, din cele mai recente iPhone-uri vor fi fabricate în afara Chinei, relatează The Times. Aceasta este o schimbare importantă pentru Apple şi nu este singura.

China a declarat că activitatea fabricilor s-a contractat în august

După ani de zile de creştere a operaţiunilor lor din China, firmele de tehnologie din SUA încep să îşi relocheze producţia. Până acum, mutările au fost mici. China este cel mai dominant producător de electronice de consum din lume, dar există tot mai multe semne ale unei mari remodelări a lanţului de aprovizionare global. Ieri, China a declarat că activitatea fabricilor s-a contractat în august, informează The New York Times.

Tensiunile geopolitice au determinat ieşirea. Unele companii au început să caute opţiuni în afara Chinei în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, atunci când tarifele de tip tit-for-tat” au creat riscuri de întrerupere a aprovizionării. Închiderile legate de Coronavirus – Chengdu este cea mai recentă – au ridicat noi îngrijorări. Şi tirul de sabie al Chinei după vizita din august a preşedintelui Nancy Pelosi în Taiwan a grăbit ritmul companiilor americane care caută să adauge capacităţi de producţie în afara Chinei.

Vietnam, marele câştigător din acest conflict

Apple a mutat o parte din producţia de AirPods în Vietnam în 2020, unde produce, de asemenea, ceasuri şi iPad-uri. Mai multe iPhone-uri se vor produce tot acolo.

Google va muta o parte din producţia ultimelor sale telefoane Pixel din China în Vietnam.

Dispozitivele Xbox de la Microsoft şi Fire TV de la Amazon, ambele fabricate exclusiv în China, sunt acum livrate din Vietnam şi, respectiv, din India.

Administraţia Biden a impus noi restricţii asupra producătorilor de cipuri Nvidia şi AMD care vând către China şi Rusia.

Totuşi, va fi greu pentru multe companii să părăsească complet China. Google, de exemplu, are în vedere un telefon pliabil care, cel mai probabil, va trebui să fie fabricat în China, deoarece necesită materiale avansate. În general, pe parcursul a două decenii, industria tehnologică şi-a construit în China un lanţ de aprovizionare formidabil şi cu costuri reduse (cel puţin înainte de pandemie). Mai avem un drum lung de parcurs pentru ca întregul lanţ de aprovizionare să fie diversificat în afara Chinei”, a declarat Mehdi Hosseini, analist la Susquehanna International Group, care se concentrează pe lanţul de aprovizionare în domeniul tehnologic.

Autor: Iulian Moşneagu

The post Sfârșitul industriei „made in China”? Firme celebre precum Apple şi Microsoft îşi mută o parte din producţie în afara Chinei appeared first on Aleph News.

Previous post STUDIU. Sexul te ajută să adormi mai repede și are beneficii ascunse pentru inimă și sănătate
Next post Cum a reacţionat Kremlinul după decizia UE de a suspenda acordul de vize pentru cetăţenii ruşi