Seceta severă poate fi „următoarea pandemie” la nivel mondial. Națiunile nu reușesc să combată schimbările climatice
- Organizația Națiunilor Unite afirmă că seceta riscă să devină „următoarea pandemie” dacă națiunile nu iau măsuri în ceea ce privește gestionarea apei și a terenurilor și nu abordează schimbările climatice.
- Europa se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani din cauza schimbărilor climatice.
- Aproximativ 75% din teritoriul României este afectat de secetă. Se preconizează că recolta de cereale a țării va scădea cu 30 de milioane de tone.
Organizația Națiunilor Unite afirmă că seceta severă riscă să devină „următoarea pandemie” dacă națiunile nu iau măsuri în ceea ce privește gestionarea apei și a terenurilor și nu abordează schimbările climatice.
Lumea se confruntă cu o situație de urgență cauzată de secetă, deoarece râurile seacă, rezervoarele se micșorează, iar întinderi de terenuri cândva fertile devin deșerturi sterile.
Aproximativ 75% din teritoriul României este afectat de secetă. Se preconizează că recolta de cereale a țării va scădea cu 30 de milioane de tone.
Unele părți ale Regatului Unit sunt afectate de condiții de secetă care pun în pericol viața animalelor sălbatice, distrug culturile și reduc rezervele de apă.
Aproape toate continentele se confruntă acum cu secetă, iar Europa se confruntă cu cea mai gravă situație din ultimii 500 de ani. Organizația Națiunilor Unite afirmă că seceta riscă să devină „următoarea pandemie” dacă țările nu iau măsuri în ceea ce privește gestionarea apei și a terenurilor și nu abordează schimbările climatice.
ONU spune că frecvența și durata secetelor a crescut cu aproape o treime din anul 2000, cel puțin 1,5 miliarde de persoane fiind direct afectate în acest secol.
În continuare, analizăm unele dintre cele mai afectate zone.
Australia s-a confuntat cu cea mai severă seceta
Anul a debutat cu cea mai secetoasă vară din ultimii 40 de ani pentru Tasmania, cel mai sudic stat din Australia, care este de obicei umed, cu cel mai scăzut nivel de precipitații înregistrat vreodată.
De asemenea, a fost a patra cea mai secetoasă de când au început înregistrările, în urmă cu mai bine de un secol. Precipitațiile totale au fost cu 43% sub media pe termen lung. În unele părți din sud-vest a plouat cu 200 mm până la 400 mm mai puțin decât în mod normal în timpul verii.
Franța
Țara se confruntă cu cea mai gravă secetă din 1958 încoace, cu restricții de apă pe o mare parte din teritoriu, iar recolta de porumb se așteaptă să fie cu aproape 20% mai mică decât în 2021.
Praf alb și mii de pești morți acoperă tranșeele largi care șerpuiesc printre rânduri de copaci în regiunea Burgundia din estul Franței.
Belgia
Belgienii au avut cea mai secetoasă lună iulie din 1885 încoace. În ciuda interdicției impuse fermierilor de a pompa apă pentru culturi, nivelul apelor subterane din Flandra este extrem de scăzut, ceea ce a dus la uscarea turbăriilor și a generat îngrijorări cu privire la fauna sălbatică.
Canalele și râurile sunt, de asemenea, în stare proastă. Autoritățile locale raportează că mulți pești au murit, deoarece singura apă rămasă în unele cursuri de apă este reprezentată de efluenți industriali sau de canalizare. Treisprezece comune din Ardeni au interzis oamenilor să umple piscinele.
Mexic
Este cea mai gravă criză de apă cu care s-a confruntat Mexicul în ultimii 30 de ani, deoarece rezervoarele care alimentează 23 de milioane de oameni au secat după veri mereu fierbinți.
Mai multe orașe au ajuns în prezent la „ziua zero” – punctul critic de lipsă de apă, când rezervele se epuizează. Cei care nu își permit să cumpere apă îmbuteliată al cărei preț s-a triplat în ultimele două luni, sunt nevoiți să bea apă sărată livrată de camioane. Între timp, firmele de băuturi au voie să extragă miliarde de litri de apă din rezervoarele publice.
România
Aproximativ 75% din teritoriul României este afectat de secetă. Se preconizează că recolta de cereale a țării va scădea cu 30 de milioane de tone.
Între timp, nivelurile Rinului la Kaub, în apropiere de Frankfurt, Germania, au scăzut la un nou minim de mai puțin de 40 cm, nivel la care nu mai este economic pentru multe barje să tranziteze fluviul.
SUA
Peste 43% din SUA se află în secetă, cu peste jumătate din statele sudice, ceea ce afectează 229 de milioane de hectare de culturi. Imaginile din satelit de la NASA arată niveluri de apă scăzute din punct de vedere istoric la cel mai mare rezervor al țării, Lacul Mead din sud-vest.
La 18 iulie, acesta era ocupat la doar 27% din capacitate, cel mai scăzut nivel din aprilie 1937, când rezervorul era încă în curs de umplere pentru prima dată.
Afganistan
Chiar înainte de revenirea talibanilor, o secetă severă în Afganistan a afectat culturile și a redus nivelul apelor subterane.
Seceta a continuat și în acest an și a fost însoțită de un val de căldură atât de intens încât a dus la multiple incendii de vegetație în estul țării. Apoi au urmat ploi torențiale de vară neobișnuit de puternice și inundații fulgerătoare în multe părți ale Afganistanului, care au scufundat sate și au avariat case, drumuri și terenuri agricole.
Etiopia, Kenya, Somalia – cea mai severă secetă din ultimele patru decenii
După patru sezoane ploioase eșuate, părți din Etiopia, Kenya și Somalia sunt pustii și se confruntă acum cu cea mai gravă secetă din ultimele patru decenii.
Familiile sunt nevoite să sape pentru a găsi apă în albia uscată a râurilor. Cel puțin 18,6 milioane de persoane se află în situații de criză alimentară, iar numărul acestora ar putea ajunge la 20 de milioane până în septembrie, potrivit organizației caritabile Save the Children. Printre aceștia se numără șapte milioane de copii subnutriți, dintre care două milioane se confruntă cu malnutriție acută severă.
Organizația Națiunilor Unite afirmă că seceta afectează Africa mai mult decât orice alt continent.
Italia
La începutul lunii trecute, guvernul italian a declarat stare de urgență în cinci regiuni din cauza celei mai grave secete din ultimii 70 de ani.
Aprovizionarea cu ulei de măsline și orez pentru risotto este amenințată, ceea ce ar putea duce la creșterea prețurilor cu 50%. Po, cel mai lung râu din Italia și un nod vital de transport, este, de asemenea, în curs de secare.
Aproximativ o treime din populație – 17 milioane de locuitori și jumătate din porcii și vitele din țară trăiesc în jurul Po.
Portugalia
Portugalia a înregistrat cea mai călduroasă lună iulie de la începutul înregistrărilor, iar 99% din țară este afectată de secetă severă sau extremă, ceea ce a dus la incendii pe scară largă. Potrivit serviciului meteo IPMA, temperaturile medii au depășit 40°C, cu aproape trei grade mai mult decât în mod normal.
China
O secetă prelungită afectează aproape un milion de persoane, reducând producția agricolă și rezervele de apă potabilă.
Lipsa de precipitații a fost deosebit de accentuată în megaorașul Chongqing din sud-vestul țării, care a avut doar jumătate din precipitațiile așteptate de obicei pentru acest an. Unele cursuri de apă mai mici au secat complet.
Spania
Râul Tagus – cel mai lung curs de apă din Peninsula Iberică a secat pe alocuri.
Rezervele de apă au atins un nivel minim istoric de 40% și au scăzut cu 1,5% pe săptămână, din cauza consumului crescut și a evaporării, în condițiile în care este posibil să fie cel mai secetos din ultimii 60 de ani. Culturile sunt în pierdere.
The post Seceta severă poate fi „următoarea pandemie” la nivel mondial. Națiunile nu reușesc să combată schimbările climatice appeared first on Aleph News.