NATO promite ajutor pe termen lung ţărilor baltice şi Ucrainei

NATONATO

  • NATO vrea să stabilească un plan de apărare pentru regiunea baltică.
  • Pachetul de ajutor pentru Ucraina reprezintă un sprijin pe termen lung.
  • Turcia se opune consolidării apărării statelor nordice, în condiţiile în care le acuză că adăpostesc un focar de terorism.

NATO vrea să stabilească un plan de apărare pentru regiunea baltică. Pachetul de ajutor pentru Ucraina reprezintă un sprijin pe termen lung. Turcia se opune consolidării apărării statelor nordice, în condiţiile în care le acuză că adăpostesc un focar de terorism.

Liderii NATO îl vor îndemna pe preşedintele turc Tayyip Erdogan să-şi ridice dreptul de veto asupra cererii Finlandei şi Suediei de a adera la alianţa militară atunci când se vor întâlni marţi pentru un summit de trei zile. În tot acest timp, Occidentul se străduieşte să trimită Rusiei şi Chinei ce a hotărât în această privinţă.

Adunarea de la Madrid vine într-un moment crucial pentru alianţa transatlantică după eşecurile din Afganistan şi neînţelegerile interne provocate de  fostul preşedinte american Donald Trump.

Spania, al cărui rege va găzdui un dineu pentru lideri, face, de asemenea, eforturi pentru ca NATO să se concentreze mai mult pe flancul sudic pentru a aborda migraţia şi grupurile militante din regiunea Sahel din Africa.

Liderii din Australia, Noua Zeelandă, Japonia şi Coreea de Sud sunt aşteptaţi să participe la o parte a summit-ului, ca parte a unei strategii mai ample a SUA pentru o prezenţă occidentală mai asertivă în regiunea Indo-Pacificc cu scopul de a contracara China.

Vom face mai mult pentru a ne asigura că putem apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat, în orice moment şi împotriva oricărei ameninţări”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Germania va pune la dispoziţie mai multe trupe pregătite să apere Lituania în cazul în care Rusia ar încerca să invadeze teritoriul NATO, iar Marea Britanie este de aşteptat să facă acelaşi lucru pentru Estonia, în timp ce Letonia încearcă să convingă Canada să trimită sprijin militar suplimentar.

Autor: Gologan Alexandru

The post NATO promite ajutor pe termen lung ţărilor baltice şi Ucrainei appeared first on Aleph News.

Previous post Biden, în pragul summitului G7: Trebuie să rămânem uniți. Putin a sperat că NATO și G7 se vor scida
Next post Summitul G7 de la Munchen discută despre războiul din Ucraina și situația economică globală