Ce îți spune drapelul României?

26 iunie, Ziua Drapelului Național. Ce le transmite Iohannis românilor26 iunie, Ziua Drapelului Național. Ce le transmite Iohannis românilor

  • Ziua drapelului este marcată în România pe 26 iunie.
  • Simbolistica tricolorului datează de la revoluția lui Tudor Vladimirescu.
  • În 2016 un steag atribuit unei legiuni a lui Avram Iancu e vândut cu 100.000 €.

Ziua drapelului este marcată în România pe 26 iunie. Simbolistica tricolorului datează de la revoluția lui Tudor Vladimirescu. În 2016 un steag atribuit unei legiuni a lui Avram Iancu e vândut cu 100.000 €.

Astăzi aniversezi ziua drapelului în România, așa că îl am alături de mine pe Răzvan Țupa, pentru a-ți da mai multe detalii.

  1. Răzvan, ce însemnătate are pentru tine ziua de astăzi?
    Pe mine mă interesează mai mult faptul că atunci când te uiți la steagul României de azi îți dai seama câte niveluri de istorie sunt acolo. Dar vreau să îți spun mai întâi la ce te uiți. De la revoluția lui Tudor Vladimirescu se pare că ar veni simbolistica atribuită celor trei culori. Așadar de la 1821 când te uiți la steagul românesc ai de-a face cu Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul câmpurilor), Frăție (roșul sângelui). Mai mult îmi place faptul că în această formă, culorile sunt legate de revoltă pentru dreptate socială şi naţională. Sigur că oficial, primul tricolor este stabilit în 1834, ca drapel al armatei muntene. Domnitorul Al. Ghica a supus aprobării sultanului Mahmud al II-lea modelul drapelelor. Ca să revin la sensuri, în 1848, steagul adoptat de către revoluționari ca drapel al Țării Românești a fost tricolorul albastru-galben-roșu (cu albastrul sus, deci, conform semnificației „Libertate, Dreptate, Frăție”). Acest tricolor apare atunci de asemenea în Moldova, în Ardeal (de exemplu la Adunarea de la Blaj) și până la Paris (unde este arborat la 26 aprilie 1848 de către studenții români care salutau noul guvern revoluționar cu un tricolor „ca semn al unirii moldovenilor cu muntenii”. De altfel chiar scria pe drapel Dreptate și frăție atunci când a fost decretat ca simbol național al Guvernului revoluționar provizoriu din Țara Românească, pe 14/26 iunie 1848. Iar de atunci doar stemele s-au schimbat, și orientarea culorilor, de la orientarea orizontală, la cea verticală.
  2. Și cum ne împăcăm cu faptul că nu suntem singurii care au acest simbol tricolor?
    Știu că te gândești la faptul steagul Ciadului seamănă cu cel al României. De altfel este unul dintre cazurile cele mai mari de asemănare a drapelelor. Dacă vrei nu o să intrăm în detalii legate de diferențele de nuanțe. O să-ți spun că steagul celor din Ciad este legat de obținerea independenței față de Franța. Iar inițial, acel steag era verde galben roșu dar semăna prea mult cu cel al statului Mali, așa că a fost înlocuit cu albastru.
    Ca valoare, a tricolorului, îți spun că în 2016 un steag atribuit unei legiuni a lui Avram Iancu ajunge să fie vândut cu 100.000 de euro, cu toate că unii istorici au atras atenția că este foarte puțin probabil să fie vorba despre un steag original tocmai pentru că sursele istorice din Transilvania anului 1848 arată că moții foloseau roșu alb și albastru. Știm asta pentru că în cadrul Dietei Transilvania, grofii și baronii i-au acuzat pe români că și-au luat steagul rușilor și al sârbilor.

The post Ce îți spune drapelul României? appeared first on Aleph News.

Previous post Biden, în pragul summitului G7: Trebuie să rămânem uniți. Putin a sperat că NATO și G7 se vor scida
Next post Summitul G7 de la Munchen discută despre războiul din Ucraina și situația economică globală