Luptele se suspendă pentru o săptămână în Sudan. Peste 100.000 de persoane au plecat din țară de la izbucnirea conflictului

  • Facțiunile militare beligerante din Sudan au acceptat o nouă încetare a focului, mai lungă de șapte zile începând de joi.
  • Încetarea armistițiului anterior a variat în teorie între 24 și 72 de ore, dar a fost încălcată constant.
  • Avioanele cu reacție ale armatei au bombardat unitățile RSF săpate în cartierele rezidențiale din regiunea capitalei.

Facțiunile militare beligerante din Sudan au acceptat o nouă încetare a focului, mai lungă de șapte zile începând de joi, a declarat vecinul și mediatorul Sudanul de Sud, chiar dacă mai multe atacuri aeriene și focuri de armă în regiunea capitalei Khartoum au subminat ultimul presupus armistițiu, scrie Reuters.

Încetarea armistițiului anterior a variat în teorie între 24 și 72 de ore, dar a fost încălcată constant în conflictul care a izbucnit la mijlocul lunii aprilie între armată și o forță paramilitară.
Ministerul de externe al Sudanului de Sud a declarat marți, într-o declarație, că medierea susținută de președintele său Salva Kiir a determinat ambele părți să convină asupra unui armistițiu mai lung, între 4 și 11 mai, odată ce actualul armistițiu va expira, și să numească trimiși pentru discuții de pace.

Cu toate acestea, nu era clar cum ar putea funcționa de data aceasta șeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Burhan, și liderul forțelor paramilitare de sprijin rapid (RSF), generalul Mohamed Hamdan Dagalo.

Peste 100.000 de persoane au fugit din Sudan de la izbucnirea luptelor dintre armată și o formațiune paramilitară a anunța ONU. Conflictul a început pe 15 aprilie. Reprezentanții ONU au avertizat asupra unui „catastrofe” dacă luptele nu se vor opri. Alte 334.000 de persoane au fost strămutate în Sudan.

Generalii beligeranți din Sudan prelungesc armistițiul teoretic, dar continuă să lupte

Marți, martorii au raportat mai multe lovituri aeriene în orașele Omdurman și Bahri, ambele situate pe malul opus al Nilului față de Khartoum. Rețeaua de televiziune pan-arabă Al Jazeera a declarat că avioane de război ale armatei sudaneze au vizat pozițiile RSF, iar din Khartoum se auzeau tiruri antiaeriene.

Avioanele cu reacție ale armatei au bombardat unitățile RSF săpate în cartierele rezidențiale din regiunea capitalei. Conflictul s-a extins, de asemenea, în vestul regiunii sudaneze Darfur, unde RSF a apărut din milițiile tribale care au luptat alături de forțele guvernamentale pentru a zdrobi rebelii într-un război civil brutal care datează de 20 de ani.

Comandanții armatei și RSF, care au împărțit puterea în cadrul unei tranziții susținute la nivel internațional către alegeri libere și un guvern civil, nu au dat niciun semn de retragere, însă niciunul dintre ei nu pare capabil să obțină o victorie rapidă.

Citește și

The post Luptele se suspendă pentru o săptămână în Sudan. Peste 100.000 de persoane au plecat din țară de la izbucnirea conflictului appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.

Salt la sursă
Author: Paun Mihaela

Previous post Jon Bon Jovi vorbește despre căsătoria fiului său cu Millie Bobby Brown: „Nu știu dacă vârsta contează”
Next post Emma Watson dezvăluie motivul pentru care a luat pauză cinci ani de la actorie: „Nu am fost foarte fericită”