LIVE UPDATE. Ziua 119 de invazie. Cancelarul german Olaf Scholz: „Ucraina are nevoie astăzi de un plan Marshall pentru reconstrucția sa”


- Oficialii ucraineni spun că forțele rusești au capturat mai multe așezări în apropiere de Lysychansk și Severodonețk, în estul regiunii Lugansk.
- Forțele ruse au bombardat marți și miercuri al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, ucigând cel puțin 15 civili, potrivit guvernatorului regiunii, Oleh Synyehubov.
- Regiunea ucraineană Lugansk, din estul Ucrainei, a fost supusă unui bombardament rusesc „masiv”, dar trupele ucrainene își mențin pozițiile „atât timp cât va fi necesar”.
- Scholz speră să obțină un front unit în ceea ce privește sprijinul pe termen lung pentru Ucraina, atunci când va găzdui summitul anual al G7 în Bavaria, săptămâna viitoare.
ORA 01:00
Departamentul de Stat al SUA aprobă vânzarea de arme în valoare de 22,7 milioane de dolari către NATO
Departamentul de Stat al SUA a notificat Congresul cu privire la o vânzare militară externă către alianța NATO în valoare de 22,7 milioane de dolari.
„Vânzarea propusă va îmbunătăți capacitatea NATO de a face față cu precizie amenințărilor terestre actuale și viitoare. NATO va folosi această capacitate îmbunătățită ca mijloc de descurajare a amenințărilor regionale și pentru a crește interoperabilitatea în cadrul operațiunilor de contingență”, a scris Departamentul de Stat în notificarea adresată Congresului.
Potențiala vânzare către agenția de sprijin și achiziții a NATO include următoarele:
239 de bombe cu diametru mic GBU-39/B; 204 focoase FMU-152; 204 bombe de uz general MK-82 de 500 de kilograme; 50 de bombe de penetrare a țintelor grele BLU-109 de 2.000 de livre.
Vânzarea de armament include, de asemenea, cartușe de semnalizare cu fum, asistență tehnică și de inginerie, precum și alte elemente conexe de sprijin logistic și de program.
Departamentul de Stat a adăugat că „nu va exista niciun impact negativ asupra pregătirii apărării SUA ca urmare a acestei vânzări propuse”.
ORA 00:00
Biden dă vina pe războiul declanșat de Putin în Ucraina pentru creșterea prețului la carburanți în SUA
Președintele Joe Biden a dat vina pentru creșterea prețului la carburanți în SUA pe războiul din Ucraina al președintelui rus Vladimir Putin.
„Adevărul simplu este că prețul benzinei a crescut cu aproape 2,00 dolari pe galon din cauza atacului nemilos al lui Vladimir Putin asupra Ucrainei. Și facem tot ce putem pentru a reduce această durere la pompă acum”, a spus Biden.
„Dacă aceste experiențe ne-au arătat ceva, este că trebuie să creștem și să valorificăm mai multă energie aici, acasă”, a adăugat el.
Biden a acuzat, de asemenea, companiile de petrol și gaze, pentru ceea ce el numește prioritizarea profiturilor în detrimentul consumatorilor, în timp ce a făcut presiuni asupra Congresului pentru a adopta o scutire a taxei federale pe benzină.
„Fac apel la companii să treacă acest lucru – fiecare bănuț din această reducere de 18 cenți – la consumator”, a spus Biden, adăugând: „Nu este timp acum pentru profituri”.
Olaf Scholz afirmă că G7 va discuta un „plan Marshall” pentru Ucraina
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că dorește să discute cu liderii Grupului celor șapte țări la viitorul summit al acestora din Germania despre schițele unui „plan Marshall pentru Ucraina”.
Scholz speră să obțină un front unit în ceea ce privește sprijinul pe termen lung pentru Ucraina, atunci când va găzdui summitul anual al G-7 în Bavaria, săptămâna viitoare. Grupul celor mai mari puteri economice ale lumii este format din SUA, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Canada și Japonia.
Cancelarul a declarat în fața parlamentului german că „reconstrucția Ucrainei va fi o sarcină pentru generații”. Amintindu-și de vizita sa de săptămâna trecută la Irpin, o suburbie a Kievului care a cunoscut lupte intense, el a spus că „unele lucruri de acolo îmi amintesc nu doar mie de imaginile orașelor germane după cel de-al Doilea Război Mondial”.
La fel ca Europa de atunci, „Ucraina are nevoie astăzi de un plan Marshall pentru reconstrucția sa”, a spus Scholz, referindu-se la planul sponsorizat de SUA care a ajutat la relansarea economiilor europene după cel de-al Doilea Război Mondial.
Elanul rusesc în Ucraina ar putea încetini din lipsă de resurse, transmite Premierul britanic, Boris Johnson
Serviciul britanic de informații al apărării consideră că impulsul Rusiei în războiul din Ucraina va încetini în următoarele câteva luni, pe măsură ce armata sa își va epuiza resursele, a declarat premierul britanic Boris Johnson în fața unui grup de ziare europene.
În comentariile publicate de cotidianul german Sueddeutsche Zeitung, Johnson a declarat că forțele președintelui Putin avansează în regiunea Donbas din estul țării, provocând distrugeri, dar cu un cost ridicat din punct de vedere militar.
The post LIVE UPDATE. Ziua 119 de invazie. Cancelarul german Olaf Scholz: „Ucraina are nevoie astăzi de un plan Marshall pentru reconstrucția sa” appeared first on Aleph News.