LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 43. Washington Post: Israelul, Statele Unite şi Hamas sunt aproape de un acord pentru a elibera zeci ostatici în schimbul unei încetări de cinci zile a focului / Israelul nu a confirmat încă acordul

  • Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat sâmbătă că Autoritatea Palestiniană ar trebui să guverneze Fâşia Gaza şi Cisiordania, în urma războiului dintre Israel şi Hamas.
  • Washington Post: Israelul, Statele Unite şi Hamas sunt aproape de un acord pentru a elibera zeci ostatici în schimbul unei încetări de cinci zile a focului / Israelul nu a confirmat încă acordul.
  • Netanyahu l-a criticat pe președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, că nu a condamnat atacul Hamas.

Washington Post: Israelul, Statele Unite şi Hamas sunt aproape de un acord pentru a elibera zeci ostatici în schimbul unei încetări de cinci zile a focului / Israelul nu a confirmat încă acordul

Eliberarea ostaticilor ar putea începe în următoarele câteva zile, dacă nu apar probleme de ultim moment, potrivit unor persoane familiare cu acordul detaliat, de şase pagini, a precizat  publicaţia americană.

Raportul vine în contextul în care Israelul pare să se pregătească să îşi extindă ofensiva împotriva militanţilor Hamas în sudul Fâşiei Gaza.

Conform acordului, toate părţile vor îngheţa operaţiunile de luptă timp de cel puţin cinci zile, în timp ce 50 sau mai mulţi ostatici vor fi eliberaţi în grupuri la fiecare 24 de ore, potrivit Post. Hamas a luat aproximativ 240 de ostatici în timpul raidului său în interiorul Israelului, care a ucis 1.200 de persoane.

Pauza este, de asemenea, menită să permită intrarea unei cantităţi semnificative de ajutor umanitar, a realatează Washington Post, adăugând că schiţa acordului a fost elaborată în timpul unor săptămâni de discuţii în Qatar.

Cu toate acestea, atât premierul israelian Benjamin Netanyahu, cât şi oficiali americani au declarat recent că nu s-a ajuns încă la un acord.

Netanyahu a declarat sâmbătă seara, în cadrul unei conferinţe de presă: „În ceea ce priveşte ostaticii, există multe zvonuri nefondate, multe rapoarte incorecte. Aş dori să fie clar: până în prezent, nu a existat niciun acord. Dar vreau să promit: Când va fi ceva de spus – vă vom raporta despre asta”.

UPDATE ORA – Armata israeliană a ucis doi palestinieni

Armata israeliană a ucis doi palestinieni în incursiuni în Cisiordania în această dimineață, potrivit unui raport al agenției palestiniene de presă WAFA.

Forțele israeliene l-au împușcat mortal pe Issam Al-Fayed, un invalid de 46 de ani, la intrarea în tabăra de refugiați din Jenin, a precizat agenția.

UPDATE ORA 02:00 – Pacienții rămași în spitalul Al-Shifa din Gaza vor fi evacuați în termen de 72 de ore

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că personalul său a vizitat spitalul Al-Shifa din orașul Gaza și se pregătește să evacueze pacienții și membrii personalului care rămân în termen de 24 până la 72 de ore.

Potrivit comunicatului OMS, la locul de muncă se află încă 25 de membri ai personalului și 291 de pacienți – și se acționează pentru a coordona transferul acestora la spitalul Nasser și la spitalul European, tot în Fâșia Gaza.

Cu toate acestea, s-a precizat că „aceste unități funcționează deja peste capacitatea lor maximă, iar transferul mai multor pacienți nu va face decât să înrăutățească povara asupra lor”.

Știre inițială

Netanyahu se opune ideii lui Biden

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă, că Autoritatea Palestiniană nu este „competentă” în forma sa actuală pentru a conduce Fâșia Gaza.

Netanyahu l-a acuzat pe președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, că nu a condamnat atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului și a spus că unii dintre miniștrii de rang înalt ai lui Abbas au sărbătorit atacul.

„După ce am luptat și am tras toate aceste lucruri, le-am da-o lor?”. a spus Netanyahu.

„Știți foarte bine cum își educă ei copiii”, a adăugat el. „Dacă acest lucru nu se schimbă, ce am făcut noi?”.

Comentariile premierului vin după ce președintele american Joe Biden a declarat într-un editorial publicat sâmbătă că Gaza și Cisiordania ar trebui, în cele din urmă, să fie reunite sub conducerea unei Autorități Palestiniene „revitalizate” după războiul dintre Israel și Hamas.

Autoritatea Palestiniană ar trebui să guverneze Fâşia Gaza şi Cisiordania, afirmă Biden

„Pe măsură ce ne străduim să obţinem pacea, Gaza şi Cisiordania ar trebui să fie reunite sub o singură structură de guvernare, în cele din urmă sub o Autoritate Palestiniană revitalizată, în timp ce lucrăm cu toţii pentru o soluţie cu două state”, a scris Joe Biden într-un articol de opinie publicat în Washington Post, citat de Reuters.

„Nu trebuie să existe nicio strămutare forţată a palestinienilor din Gaza, nicio reocupare, niciun asediu sau blocadă şi nicio reducere a teritoriului”, a mai spus Biden.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a contestat planul lui Biden ca Autoritatea Palestiniană să guverneze Gaza.

„Cred că Autoritatea Palestiniană, în forma sa actuală, nu este capabilă să accepte responsabilitatea pentru Gaza, după ce am luptat şi am făcut toate acestea, pentru a le-o transmite lor”, a declarat Netanyahu la o conferinţă de presă la Tel Aviv.

Netanyahu a declarat anterior că Israelul trebuie să menţină „responsabilitatea militară generală” în Gaza „în viitorul apropiat”.

Autoritatea Palestiniană conducea atât Cisiordania, cât şi Gaza, dar a fost înlăturată din cea din urmă în 2007, după un scurt război civil cu Hamas.

The post LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 43. Washington Post: Israelul, Statele Unite şi Hamas sunt aproape de un acord pentru a elibera zeci ostatici în schimbul unei încetări de cinci zile a focului / Israelul nu a confirmat încă acordul appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.

Salt la sursă
Author: Moșneagu Iulian

Previous post Taylor Swift a amânat un concert la Rio de Janeiro după moartea unui fan
Next post Zelenski impune sancţiuni pentru 108 persoane şi 37 de grupuri ruseşti / Un fost prim-ministru şi un fost ministru al educaţiei pe listă