LIVE UPDATE. 169 de zile de invazie în Ucraina. Şefii ministerelor de externe ale ţărilor G7 au cerut Rusiei să transfere Ucrainei controlul centralei nucleare Zaporojie

  • Într-o declarație, miniștrii din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA (G7) au declarat că sunt în continuare „profund îngrijorați” de amenințarea gravă pe care o reprezintă confiscarea instalațiilor nucleare de către forțele rusești și cer ca Rusia să „restituie imediat controlul deplin” asupra centralei nucleare Zaporojie.
  • O conferința internațională va fi găzduită de Danemarca, Marea Britanie și Ucraina, joi, la Copenhaga, pentru a strânge sprijin pentru Ucraina, în contextul în care războiul acesteia cu Rusia a intrat în cea de-a șasea lună.
  • Armata ucraineană afirmă că a reuşit să împiedice avansarea Rusiei spre oraşele Avdiivka şi Bahmut din Doneţk, precum şi în apropierea oraşului Harkov, a anunţat miercuri seară Statul Major ucrainean.

ORA 07:00

China promovează relația cu Rusia și acuză SUA că este „principalul instigator al crizei ucrainene

Zhang Hanhui, ambasadorul Chinei la Moscova, a lăudat relația strânsă a țării sale cu Rusia și a acuzat SUA că sunt responsabile pentru „criza ucraineană”, într-un interviu acordat miercuri agenției de presă ruse de stat Tass, citată de Fox News.

„În calitate de arhitect și principal instigator al crizei ucrainene, Washingtonul, în timp ce impune sancțiuni cuprinzătoare fără precedent asupra Rusiei, continuă să furnizeze arme și echipamente militare Ucrainei”, a declarat Zhang pentru agenția de presă rusă.

„Scopul său final este să epuizeze și să ruineze Rusia cu un război lung și sancțiuni”.

Putin a încercat să consolideze relațiile cu China în perioada premergătoare invaziei, vizitând Beijingul în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă și afirmând într-o declarație comună de 5.000 de cuvinte cu președintele chinez Xi Jinping că parteneriatul dintre cele două țări „nu are limite”.

„Sub conducerea strategică a președintelui [chinez] Xi Jinping și a președintelui [rus Vladimir] Putin, relațiile chino-ruse au intrat în cea mai bună perioadă din istorie, caracterizată de cel mai înalt nivel de încredere reciprocă, cel mai înalt grad de interacțiune și cea mai mare importanță strategică”, a declarat Zhang pentru Tass.

Declarațiile reprezentantului Chinei în Rusia vin pe fondul escaladării tensiunilor dintre SUA și China în legătură cu Taiwanul.

Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul la începutul acestei luni, ceea ce a determinat armata chineză să organizeze exerciții militare cu focuri reale în strâmtoarea Taiwan după plecarea acesteia.

ORA 06:00

Armata ucraineană afirmă că a respins atacurile ruseşti în mai multe localităţi din Doneţk şi în apropiere de oraşul Harkov

Armata ucraineană afirmă că a reuşit să împiedice avansarea Rusiei spre oraşele Avdiivka şi Bahmut din Doneţk, precum şi în apropierea oraşului Harkov, a anunţat, miercuri seară, Statul Major ucrainean, conform CNN, citat de Mediafax.

„Rusia a încercat să avanseze în zonele aşezărilor Bahmut, Kodema, Spirne, Yakovlivka şi Soledar cu acţiuni ofensive şi de asalt, nu a reuşit, s-a retras”, a precizat statul major. 

Statul Major a declarat că Rusia a continuat să folosească artileria pentru a încerca să atace liniile ucrainene, acuzând Moscova că a vizat infrastructura civilă.

Armata ucraineană a precizat că forţele ruse au încercat, de asemenea, să avanseze pe anumite poziţii din jurul Harkovului pentru a-şi „îmbunătăţi poziţia tactică”, dar nu au reuşit.

„Soldaţii ucraineni au provocat pierderi semnificative invadatorilor şi i-au forţat să fugă înapoi”, a precizat Statul Major Ucrainean.

ORA 05:00

Ajutorul taiwanez pentru Ucraina devastată de război

Sprijinul pentru Ucraina a venit de departe și de peste tot. Cu toate acestea, în timp ce unele țări sunt capabile să își susțină sprijinul prin ajutor militar sau prin deschiderea granițelor pentru refugiații ucraineni, altele nu sunt în măsură să le urmeze exemplul din motive politice sau pur și simplu din cauza distanței față de Ucraina.

Una dintre aceste națiuni este Taiwan, care, în ciuda faptului că nu este recunoscută oficial ca țară de către Ucraina, a livrat ajutor umanitar, fonduri și chiar drone mici către Ucraina. O mare parte din acest sprijin a venit din partea unor cetățeni și companii private – un semn clar de simpatie pentru poporul ucrainean și o recunoaștere a paralelelor dintre Ucraina și Taiwan, care este revendicat de Beijing și care s-a confruntat de-a lungul anilor cu propriile temeri legate de o invazie străină.

Taiwanul s-a alăturat, de asemenea, țărilor occidentale în sancționarea Rusiei pentru invazia sa în Ucraina. Ca urmare, Taiwanul a oprit exportul de semiconductori către Moscova.

Companiile rusești depind în totalitate de semiconductorii taiwanezi pentru fabricarea de echipamente electronice și militare, iar o penurie globală de semiconductori a însemnat că Rusia se lupta deja cu aprovizionarea chiar și înainte de interzicerea exporturilor de către Taiwan. Astfel, cel mai mare ajutor al Taiwanului pentru situația dificilă a Ucrainei nu constă atât de mult în ceea ce livrează Ucrainei, ci în ceea ce nu livrează în prezent Rusiei.

ORA 04:00

Explozii zguduie baza militară rusă din Crimeea

Surse rusești, ucrainene și occidentale au oferit relatări contradictorii cu privire la exploziile care au zguduit marți o bază militară rusă din Crimeea, potrivit The National Interest.

„Demilitarizarea Federației Ruse – o parte integrantă a asigurării securității globale. Viitorul Crimeei este de a fi o perlă a Mării Negre, un parc național cu o natură unică și o stațiune mondială. Nu o bază militară pentru teroriști. Este doar începutul”, a scris pe Twitter consilierul prezidențial Mikhailo Podolyak, după ce au apărut informații despre explozii puternice la baza aeriană Saki, în apropiere de satul Novofedorivka, în Crimeea anexată de Rusia.

„Exploziile de astăzi din Novofedorivka sunt o altă amintire a cui aparține Crimeea. Pentru că este a Ucrainei”, a adăugat vicepremierul ucrainean Iryna Vereschuk.

„Crimeea este ucraineană și nu vom renunța niciodată la ea”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, fără a face referire la presupusul atac. Dar Kievul nu și-a asumat în mod oficial responsabilitatea pentru explozie, înalți oficiali ucraineni oferind o serie de relatări contradictorii.

„Bineînțeles că nu. Ce avem noi de-a face cu asta?” ar fi răspuns Podolyak atunci când a fost întrebat de postul de știri Dozhd dacă Ucraina se află în spatele atacului. Potrivit Reuters, un oficial ucrainean de rang înalt a sugerat că atacul a fost comis de sabotori partizani. Alți oficiali ucraineni au atribuit exploziile incompetenței rusești. Într-un interviu, purtătorul de cuvânt Oleksiy Arestovych a declarat că exploziile au fost provocate fie de un atac cu rachete ucrainene, fie de lucrări de sabotaj efectuate de gherilele ucrainene din Crimeea, a citat aceeași sursă.

Un oficial american a declarat pentru Washington Post, sub rezerva anonimatului, că presupusa lovitură nu a fost efectuată cu o armă furnizată de Statele Unite. Citând un oficial ucrainean anonim, New York Times a relatat că explozia a fost cauzată de „un dispozitiv fabricat exclusiv în Ucraina”.

Înalți oficiali de la Kremlin au insistat anterior asupra faptului că un atac ucrainean împotriva Crimeei, anexată de Rusia în 2014, reprezintă o linie roșie pentru Moscova. Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a amenințat, în luna iulie, că un astfel de atac va determina un răspuns de „Ziua Judecății”.

ORA 03:00

Trupele ucrainene au lovit un pod în sudul ocupat de Rusia, potrivit armatei

Forțele ucrainene au lovit unul dintre cele două poduri care traversează râul Nipru în sudul ocupat de Rusia, potrivit comandamentului militar din sud, citat de Sky News.

Într-o declarație, forțele armate au declarat că loviturile asupra podului Kakhovskyi au avut ca scop crearea de probleme pentru logistica rusă.

Declarația a continuat spunând că podul este acum „inapt pentru utilizare”.

Sky News nu a reușit să verifice acest raport.

În ultima lună, Ucraina a intensificat atacurile asupra liniilor de aprovizionare rusești din regiunea Herson, în timp ce încearcă să desfășoare o contraofensivă pentru a recuceri regiunea sudică după ce a pierdut-o în fața forțelor rusești în prima fază a invaziei din februarie.

Atacurile demonstrează modul în care armele cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident au schimbat dinamica războiului, permițând forțelor ucrainene să avarieze liniile de aprovizionare rusești.

ORA 02:00

Ucraina îşi propune să elibereze Hersonul ocupat de ruşi în cel mai scurt timp

Un comandant ucrainean de rang înalt a declarat că obiectivul este de a elibera regiunea Herson până la sfârşitul anului, citat de Mediafax.

„Din păcate, nu vă pot da un termen sau o dată. Dar vreau să le transmit locuitorilor din Herson … nu va dura atât de mult pe cât se aşteaptă toată lumea. Va fi rapid”, a declarat generalul-maior Dmytro Marchenko într-un interviu acordat RBC-Ucraina. 

Întrebat dacă obiectivul este de a elibera Hersonul până la sfârşitul anului, Marchenko a răspuns: „100%”, precizând că este vorba de obiectivul de a pune capăt ocupaţiei ruseşti în Herson şi de „sfârşitul fazei active a războiului”.

„Şi apoi vor mai avea loc câteva operaţiuni militare locale. Dar până la sfârşitul anului trebuie să încheiem faza principală a acestui război”, a adăugat el.

Marchenko a insistat, de asemenea, asupra faptului că Ucraina intenţionează să elibereze Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

„Crimeea este Ucraina. Este pământul nostru, acolo se află oamenii noştri, care sunt încă forţaţi să stea sub ocupaţie. Nimeni nu a dat Rusiei dreptul de a veni, de a lua o bucată de pământ şi de a spune că ‘asta este a mea’. Vom recuceri Crimeea, la fel cum vom recuceri Herson, Lugansk şi Doneţk”, a declarat el.

ORA 01:00

Danemarca va antrena soldați ucraineni în Marea Britanie

Danemarca va trimite instructori militari în Marea Britanie pentru a ajuta la instruirea soldaților ucraineni și intenționează să antreneze soldați ucraineni și pe teritoriul său, a anunțat miercuri guvernul, citat de AA.com.

„Danemarca va sprijini un proiect de instruire condus de Marea Britanie cu 130 de soldați danezi și, în același timp, se va oferi să instruiască soldați ucraineni în Danemarca”, a precizat Ministerul danez al Apărării într-un comunicat.

Danemarca va oferi pregătire militară de bază în operațiuni tactice și luptă urbană soldaților ucraineni care nu au pregătire militară și celor cu o pregătire militară limitată.

Anunțul a fost făcut înaintea unei reuniuni la Copenhaga, unde miniștrii apărării danez, britanic și ucrainean vor discuta despre sprijinul militar pentru Ucraina.

Conferința internațională, care va fi găzduită de Danemarca, Marea Britanie și Ucraina, va avea loc joi, la Copenhaga, pentru a strânge sprijin pentru Ucraina, în contextul în care războiul acesteia cu Rusia a intrat în cea de-a șasea lună.

Țările invitate la eveniment sunt Suedia, Finlanda, Norvegia, Islanda, Estonia, Letonia, Lituania, Germania, Olanda, Polonia, Republica Cehă și Slovacia.

Obiectivul evenimentului este de a consolida cooperarea dintre Ucraina și o serie de țări, în principal din Europa de Nord și de Est.

ORA 00:00

Zelenski spune că forțele armate vor răspunde bombardamentelor rusești de la Marhanets

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskyy, a declarat că forțele armate ale țării vor răspunde la bombardamentul rusesc asupra orașului Marhanets, care a ucis 13 persoane și a rănit 10 astăzi, potrivit Sky News.

Într-un discurs video, liderul ucrainean a declarat: „Forțele armate ale Ucrainei, serviciile noastre de informații și agențiile noastre de aplicare a legii nu vor lăsa fără răspuns bombardamentul rusesc de astăzi din regiunea Dnipropetrovsk. Atacul a subliniat necesitatea ca aliații să furnizeze arme mai puternice pentru armata ucraineană. Cu cât mai multe pierderi vor suferi ocupanții, cu atât mai repede vom putea să ne eliberăm țara și să asigurăm securitatea Ucrainei”, a spus el.

„La acest lucru ar trebui să se gândească toți cei care ne apără statul și ajută Ucraina – cum să le provocăm ocupanților cele mai mari pierderi posibile pentru a scurta războiul”.

Orașul Marhanets, care se află peste râul Dnipro de centrala nucleară din Zaporojie, este unul dintre cele pe care Rusia a afirmat că forțele ucrainene le-au folosit, în trecut, pentru a bombarda forțele rusești care sunt blocate la centrala electrică – pe care au preluat-o în martie.

Ucraina și Rusia s-au acuzat una pe alta că pun în pericol siguranța vastei centrale – cea mai mare din Europa – prin atacuri reciproce în apropierea acesteia.

The post LIVE UPDATE. 169 de zile de invazie în Ucraina. Şefii ministerelor de externe ale ţărilor G7 au cerut Rusiei să transfere Ucrainei controlul centralei nucleare Zaporojie appeared first on Aleph News.

Previous post Tânăr fugar, arestat după ce a încercat să se ascundă de poliție într-un ursuleț de pluș uriaș
Next post Necazul fostului președinte american Donald Trump ajunge de râsul internetului. Reacția fostului său avocat, cea mai viralizată