LIVE UPDATE. 159 de zile de invazie. Zelenski îndeamnă civilii să părăsească Donețk, în timp ce orașul Bakhmut este atacat

ZelenskiZelenski

  • Președintele ucrainean a îndemnat sâmbătă civilii să evacueze regiunea Donețk, aflată pe linia frontului și scena unor confruntări violente cu armata rusă, în timp ce Kievul a cerut Crucii Roșii și ONU să aibă acces la soldații săi deținuți de forțele Moscovei.
  • Regiunea estică Donețk a fost cea mai afectată de ofensiva Rusiei de când asaltul acesteia asupra Kievului a eșuat la câteva săptămâni după invazia lansată la 24 februarie.
  • Președintele Volodimir Zelenski a avertizat în discursul său zilnic că mii de persoane, inclusiv copii, se află încă în zonele de luptă din regiune, șase civili fiind uciși și 15 răniți vineri, potrivit guvernatorului din Donețk.

UPDATE ORA 08:00

De ziua Marinei, Putin declară Statele Unite ca principala amenințare la adresa Rusiei/Rusia va primi, curând, rachete hipersonice Zircon

Președintele Vladimir Putin a semnat duminică (31 iulie) o nouă doctrină navală care a transformat Statele Unite în principalul rival al Rusiei și a stabilit ambițiile maritime globale ale Rusiei pentru zone cruciale precum Arctica și Marea Neagră, potrivit AsiaOne.

Vorbind cu ocazia Zilei Marinei Rusiei în fosta capitală imperială Sankt Petersburg, fondată de țarul Petru cel Mare, Putin l-a lăudat pe Petru, pentru că a făcut din Rusia o mare putere maritimă și a sporit poziția globală a statului rus.

După ce a inspectat marina, Putin a ținut un scurt discurs în care a declarat, că marina rusă va primi rachete hipersonice de croazieră Zircon în următoarele luni şi că zona lor de desfăşurare va depinde de interesele Rusiei, potrivit Financial Intelligence.

Cu puțin timp înainte de discurs, el a semnat o nouă doctrină navală de 55 de pagini, care stabilește obiectivele strategice generale ale marinei ruse, inclusiv ambițiile sale ca „mare putere maritimă” care se extinde asupra întregii lumi.

UPDATE ORA 07.00

Un dispozitiv exploziv de mici dimensiuni transportat de o dronă improvizată a explodat la sediul Flotei ruse a Mării Negre din Peninsula Crimeea, rănind șase persoane și determinând anularea ceremoniilor de acolo în onoarea marinei ruse, au declarat autoritățile.

Între timp, unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina, un negustor de cereale, a fost ucis în ceea ce autoritățile ucrainene au declarat că a fost un atac cu rachete rusești atent țintite asupra locuinței sale.

Nu a existat o revendicare imediată a responsabilității pentru explozia dronelor de duminică într-o curte a sediului naval din orașul Sevastopol. Dar natura aparent improvizată și la scară mică a atacului a ridicat posibilitatea ca acesta să fie opera insurgenților ucraineni care încearcă să alunge forțele rusești

UPDATE ORA 06.00

În satul Vybuty, o mulțime mare s-a adunat în fața unei biserici. Oamenii stau la coadă pentru a săruta icoana unui sfânt.

Un preot ortodox îmbrăcat în veșminte brodate cu aur cântă o rugăciune pentru Rusia: „Pentru țara noastră binecuvântată, pentru conducătorii și armata ei”.

În congregație se află militari ruși. Aceștia își fac cruce cu trei degete, conform tradiției ortodoxe.

Ucraina nu este menționată în cadrul slujbei. Dar este în mintea oamenilor.

„În familia noastră, avem mulți tineri care servesc acolo”, îmi spune una dintre credincioase, Ludmila. „Dumnezeu nu îi va abandona. Cu siguranță se vor întoarce acasă”.

UPDATE ORA 05.00

Crucea Roșie spune că nu a primit încă acces în închisoarea Olenivka
Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a declarat că nu a primit încă permisiunea de a vizita închisoarea din Olenivka, unde zeci de prizonieri de război ucraineni au fost uciși într-un atac vineri.

Familiile trebuie să primească de urgență vești și răspunsuri cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu cei dragi lor”, a precizat CICR într-un comunicat.

Părțile trebuie să facă tot ce le stă în putere, inclusiv prin intermediul unor investigații imparțiale, pentru a ajuta la determinarea faptelor din spatele atacului și pentru a aduce claritate în această problemă.

„Cu toate acestea, nu este rolul sau mandatul CICR să efectueze investigații publice privind presupuse crime de război”.

La începutul zilei de astăzi, Rusia a declarat că a invitat experți de la ONU și de la Crucea Roșie pentru a investiga moartea prizonierilor deținuți de separatiștii susținuți de Moscova în închisoare.

UPDATE ORA 04.00

De Ziua Marinei, Putin spune că Statele Unite sunt principala amenințare la adresa Rusiei

Președintele Vladimir Putin a semnat duminică o nouă doctrină navală, care a transformat Statele Unite în principalul rival al Rusiei și a stabilit ambițiile maritime globale ale Rusiei pentru zone cruciale precum Arctica și Marea Neagră.

Vorbind cu ocazia Zilei Marinei Rusiei în fosta capitală imperială Sankt Petersburg, fondată de țarul Petru cel Mare, Putin l-a lăudat pe Petru pentru că a făcut din Rusia o mare putere maritimă și a sporit poziția globală a statului rus.

După ce a inspectat marina, Putin a ținut un scurt discurs în care a promis că ceea ce a prezentat ca fiind rachetele de croazieră hipersonice Zircon, unice în Rusia, avertizând că Rusia are puterea militară de a învinge orice potențial agresor.

Cu puțin timp înainte de discurs, el a semnat o nouă doctrină navală de 55 de pagini, care stabilește obiectivele strategice generale ale marinei rusești, inclusiv ambițiile sale de mare putere maritimă” care se extind asupra întregii lumi.

Principala amenințare la adresa Rusiei, se arată în doctrină, este politica strategică a SUA de a domina oceanele lumii” și apropierea alianței militare NATO de granițele Rusiei.

Rusia își poate folosi forța militară în mod corespunzător situației din oceanele lumii în cazul în care alte puteri blânde, cum ar fi instrumentele diplomatice și economice, vor fi epuizate, se arată în doctrină, recunoscând că Rusia nu are suficiente baze navale la nivel global.

UPDATE ORA 03.00

Zelenski numește bombardamentele rusești de la Mykolaiv drept cele mai brutale”

Într-un discurs televizat adresat națiunii sale, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris bombardamentul rusesc de duminică asupra orașului Mykolaiv din sudul Ucrainei ca fiind unul dintre cele mai brutale” din cele cinci luni de război.

Zelenski a declarat că atacurile cu rachete au lovit clădiri rezidențiale, școli, facilități industriale și alte infrastructuri sociale.

De asemenea, el a exprimat condoleanțe pentru moartea fermierului ucrainean miliardar Oleksiy Vadaturskyy și a soției sale, Raisa, care au murit când o rachetă a lovit casa lor din Mykolaiv.

Zelenski l-a numit pe Vadaturskyy, fondatorul uneia dintre cele mai mari companii agricole ucrainene, eroul Ucrainei”.

UPDATE ORA 02.00

Două rachete rusești au distrus duminică o tipografie care fabrica cărți școlare în Harkov

UPDATE ORA 01.00

Un fost consilier al Kremlinului este spitalizat în Europa

Anatoli Chubais, care a demisionat din funcția de consilier de top al Kremlinului la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, a fost spitalizat duminică într-o țară din vestul Europei, în stare critică, cu simptomele unei afecțiuni neurologice rare. Lui Chubais îi amorțiseră brusc mâinile și picioarele, a declarat soția sa, Avodtya Smirnova, pentru jurnalista rusă Ksenia Sobchak. Chubais, în vârstă de 67 de ani, i-a spus chiar lui Sobchak că a fost diagnosticat cu sindromul Guillain-Barré, în care sistemul imunitar al organismului atacă nervii.

Știre inițială

Președintele ucrainean a îndemnat sâmbătă civilii să evacueze regiunea Donețk, aflată pe linia frontului și scena unor confruntări violente cu armata rusă, în timp ce Kievul a cerut Crucii Roșii și ONU să aibă acces la soldații săi deținuți de forțele Moscovei.

Regiunea estică Donețk a fost cea mai afectată de ofensiva Rusiei de când asaltul acesteia asupra Kievului a eșuat la câteva săptămâni după invazia lansată la 24 februarie.

Președintele Volodimir Zelenski a avertizat în discursul său zilnic că mii de persoane, inclusiv copii, se află încă în zonele de luptă din regiune, șase civili fiind uciși și 15 răniți vineri, potrivit guvernatorului din Donețk.

Există deja o decizie guvernamentală privind evacuarea obligatorie din Donețk”, a declarat Zelenski, subliniind apelurile autorităților de a părăsi regiunea asediată în ultimele săptămâni.

Plecați, vă vom ajuta”, a spus Zelenski. În acest stadiu al războiului, teroarea este principala armă a Rusiei”.

Potrivit estimărilor oficiale ucrainene, numărul civililor care trăiesc încă în zona neocupată a Donețkului este cuprins între 200.000 și 220.000.

Un anunț de evacuare obligatorie postat sâmbătă seara a precizat că venirea iernii face ca acest lucru să fie urgent, în special pentru cei peste 50.000 de copii aflați încă în regiune.

Ei trebuie să fie evacuați, nu poți să-i pui în pericol de moarte iarna, fără încălzire, fără lumină, fără posibilitatea de a le ține de cald”, a declarat într-un comunicat Ministerul pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar de la Kiev.

De asemenea, în discursul său, Zelenski a insistat din nou pe lângă comunitatea internațională, în special pe lângă Statele Unite, pentru ca Rusia să fie declarată oficial stat sponsor al terorismului”.

The post LIVE UPDATE. 159 de zile de invazie. Zelenski îndeamnă civilii să părăsească Donețk, în timp ce orașul Bakhmut este atacat appeared first on Aleph News.

Previous post Vladimir Putin atacă instituţiile municipale. O şcoală din Nikopol a fost afectată
Next post De ziua Marinei, Putin declară Statele Unite ca principala amenințare la adresa Rusiei/Rusia va primi, curând, rachete hipersonice Zircon