Franța cere Turciei şi Ungariei să ratifice aderarea Suediei la NATO. Viktor Orban: „Nu este nici o urgenţă”

  • Șefa diplomației franceze invită cele două țări să își respecte angajamentele.
  • Orban și Erdogan au renunțat la veto, dar nu se grăbesc cu ratificarea.
  • Turcia şi Ungaria sunt cele două țări recalcitrante din NATO.

Şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, a cerut joi Turciei şi Ungariei să ratifice aderarea Suediei la NATO. Într-o conferință de presă susținută la Helsinki, alături de omoloaga sa finlandeză Elina Valtonen, Catherine Colonna a afirmat că i-ar plăcea să vadă Suedia în NATO și să vadă cum Turcia și Ungaria își pun în practică angajamentele.

Turcia şi Ungaria sunt cele două țări recalcitrante din NATO. Întâmplător sau nu, Viktor Orban și Recep Erdogan sunt apropiați de Moscova, în contracurent cu aliații lor. Sunt oile negre ale Europei – liderul maghiar sub sancțiuni din cauza regresului democrației în Ungaria, Erdogan încercând de 20 de ani de când este la putere să deșchidă negocierile de aderare. Fiecare a găsit ocazia să își împingă pionii înainte într-un moment în care votul lor este esențial.

Cei doi au renunţat în iulie la exercitarea dreptului de veto faţă de primirea Suediei în alianţa nord-atlantică, dar parlamentele de la Ankara şi Budapesta întârzie ratificarea. Un fel de a păstra o carte în acest joc de pocker înșelător.

Premierul ungar Viktor Orban a apreciat recent că „nu este nici o urgenţă” privind procedura respectivă şi a cerut mai întâi „respect” din partea suedezilor. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus în iulie că ratificarea nu va avea loc mai devreme de octombrie. El face de câteva luni presiuni asupra guvernului de la Stockholm, cerând măsuri împotriva profanării Coranului, în urma unor manifestaţii publice care au tensionat relaţiile bilaterale.

Finlanda a fost cazul fericit. Ea a cerut aderarea la NATO simultan cu Suedia, în mai anul trecut, a devenit membră a alianţei în aprilie anul acesta, punând capăt unei perioade de trei decenii de neutralitate. Cele două ţări nordice au luat decizia de a renunţa la deceniile de neutralitate după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

Citește și

The post Franța cere Turciei şi Ungariei să ratifice aderarea Suediei la NATO. Viktor Orban: „Nu este nici o urgenţă” appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.

Salt la sursă
Author: Feraru Marcela

Previous post Între 5 și 7% dintre copii din lume suferă de ADHD. Firma Sincrolab din Spania a lansat un joc cu A.I. pentru copiii cu această afecțiune
Next post Inteligența artificială, folosită în operațiile pe creier. Neurochirurgii îmbrățișează inițiativa