Finlanda se așteaptă să devină membru NATO în iulie

Sauli NiinistoSauli Niinisto

  • Președintele finlandez Sauli Niinisto a declarat că se așteaptă ca țara să devină membru cu drepturi depline al NATO până în vară.
  • Potrivit lui, Finlanda ar trebui să fie membră a organizației atunci când alianța își va organiza cel mai important summit la Vilnius, pe 11-12 iulie. Amânarea aderării după această dată ar fi ca și cum ar prelungi problema, a spus Niinisto.
  • Reflectând asupra parcursului Suediei, el a menționat că „discuțiile bilaterale dintre Statele Unite și Turcia ar putea ajuta la avansarea lucrurilor” .

Președintele finlandez Sauli Niinistö a declarat că el crede că Finlanda și Suedia vor fi membre NATO până la summitul la vârf al alianței, care va avea loc la Vilnius în perioada 11-12 iulie, relatează sâmbătă agenția finlandeză de presă STT, conform Yle.

El a spus că, dacă Finlanda nu va fi încă membră până atunci, situația ar ridica întrebarea de ce aderarea la alianță ar mai fi posibilă mai târziu. Amânarea aderării după această dată ar fi ca și cum ar prelungi problema, potrivit lui Niinistö.

Acest [proces prelungit] a fost deja o problemă pentru NATO. De asemenea, a surprins țările membre” , a declarat Niinistö pentru STT cu privire la impasul cauzat de refuzul Turciei de a ratifica cererile de aderare ale Finlandei și Suediei.

Discuțiile bilaterale dintre Statele Unite și Turcia ar putea ajuta la mișcarea lucrurilor” , a adăugat el.

Următoarea reuniune a șefilor de stat și de guvern din cadrul NATO va avea loc în capitala lituaniană la 11-12 iulie 2023.

Răspunzând la dezbaterea actuală privind aderarea Finlandei și Suediei la alianța militară în momente diferite, Niinistö a declarat că Finlanda trebuie să mențină o înțelegere reciprocă” cu vecinul său nordic.

El a adăugat că obiectivul este ca ambele țări să adere rapid împreună la NATO.

Vineri, liderii grupurilor parlamentare au fost de acord că Parlamentul poate merge mai departe cu legislația privind NATO, chiar dacă Ungaria și Turcia nu au ratificat încă cererea de aderare a Finlandei.

The post Finlanda se așteaptă să devină membru NATO în iulie appeared first on Aleph News.

Previous post „Bebelușii Coca-Cola”: Ce este acest fenomen care îi îngrijorează pe stomatologi
Next post Trupele ucrainene au recucerit poziţii în unele zone. Unde au loc cele mai crâncene lupte cu ruşii