Cum afectează schimbările climatice inundațiile? Ploile abundente cu topirea zăpezii pot fi o combinație distructivă
- Râul Yellowstone și-a depășit recordul anterior și a atins cele mai ridicate niveluri de apă.
- În zonele mai reci, în special în regiunile muntoase sau de latitudine înaltă, schimbările climatice afectează inundațiile.
- Odată cu iernile mai călduroase datorate schimbărilor climatice, mai puține precipitații de iarnă cad sub formă de zăpadă și mai multe cad sub formă de ploaie.
La jumătatea lunii iunie 2022, furtunile au dus până la 5 centimetri de ploaie în trei zile în munții din Parcul Național Yellowstone și din jurul acestuia, topind rapid stratul de zăpadă. Pe măsură ce apa de ploaie și de topire s-a revărsat în pârâuri și apoi în râuri, inundațiile au avariat drumuri, cabane și utilități și a forțat peste 10.000 de persoane să părăsească zona.
Râul Yellowstone și-a depășit recordul anterior și a atins cele mai ridicate niveluri de apă înregistrate de când a început monitorizarea, în urmă cu aproape 100 de ani.
Deși inundațiile sunt un fenomen natural, schimbările climatice provocate de om fac ca fenomenele de inundații severe ca acestea să fie tot mai frecvente. În regiunile muntoase, trei efecte ale schimbărilor climatice creează în special riscuri mai mari de inundații: precipitații mai intense, schimbarea modelelor de zăpadă și ploaie și efectele incendiilor de vegetație asupra peisajului.
Aerul mai cald duce la precipitații mai intense
Un efect al schimbărilor climatice este că o atmosferă mai caldă creează precipitații mai intense. Acest lucru se întâmplă deoarece aerul mai cald poate reține mai multă umiditate.
Cantitatea de vapori de apă pe care o poate conține atmosfera crește cu aproximativ 7% pentru fiecare grad Celsius al temperaturii atmosferice.
Cercetările au documentat faptul că această creștere a precipitațiilor extreme are deja loc, nu numai în regiuni precum Yellowstone, ci și în întreaga lume. Faptul că în ultimii ani, lumea s-a confruntat cu mai multe inundații record – inclusiv inundații catastrofale în Australia, Europa de Vest și China – nu este o coincidență. Schimbările climatice fac ca precipitațiile extreme record să devină mai probabile.
Mai multă ploaie, mai puțină zăpadă
În zonele mai reci, în special în regiunile muntoase sau de latitudine înaltă, schimbările climatice afectează inundațiile.
În aceste regiuni, multe dintre cele mai mari inundații istorice au fost provocate de topirea zăpezii. Cu toate acestea, odată cu iernile mai călduroase datorate schimbărilor climatice, mai puține precipitații de iarnă cad sub formă de zăpadă și mai multe cad sub formă de ploaie.
Această trecere de la zăpadă la ploaie poate avea implicații dramatice asupra inundațiilor. În timp ce zăpada se topește încet la sfârșitul primăverii sau vara, ploaia creează un flux de scurgere care se scurge mai repede în râuri. Prin urmare, cercetările au arătat că inundațiile provocate de ploaie pot fi mult mai mari decât cele provocate doar de zăpadă și că trecerea de la zăpadă la ploaie crește riscul general de inundații.
The post Cum afectează schimbările climatice inundațiile? Ploile abundente cu topirea zăpezii pot fi o combinație distructivă appeared first on Aleph News.