Coreea de Nord lansează rachete balistice care sperie Japonia

rachete balisticerachete balistice

  • Rachetele au fost lansate din zona Sunan, în apropiere de capitala nord-coreeană Pyongyang, în apele din estul peninsulei coreene, duminică, între orele 9:08 şi 9:43, ora locală a Seulului, potrivit Statului Major.
  • Racheta marchează cea de-a 17-a lansare efectuată de Coreea de Nord în acest an.
  • Premierul japonez Fumio Kishida a „protestat ferm” faţă de multiplele lansări de rachete ale Coreei de Nord, declarând reporterilor că acestea reprezintă o încălcare clară a rezoluţiilor ONU.

Coreea de Nord a lansat duminică 8 rachete balistice cu rază scurtă de acţiune în apele din largul coastei sale estice, a anunţat Statul Major din Coreea de Sud. Japonia a calificat acţiunea ca fiind „fără precedent”.

Rachetele au fost lansate din zona Sunan, în apropiere de capitala nord-coreeană Pyongyang, în apele din estul peninsulei coreene, duminică, între orele 9:08 şi 9:43, ora locală a Seulului, potrivit Statului Major.

Şeful securităţii naţionale din Coreea de Sud, Kim Sung-han, va organiza o reuniune a comitetului permanent al Consiliului Naţional de Securitate pentru a discuta despre lansare, a declarat biroul prezidenţial.

Racheta marchează cea de-a 17-a lansare efectuată de Coreea de Nord în acest an. Ultima, pe 25 mai, a avut loc chiar în momentul în care preşedintele american Joe Biden îşi încheia călătoria în Asia şi se întorcea în Statele Unite.

Japonia reacționează

Premierul japonez Fumio Kishida a „protestat ferm” faţă de multiplele lansări de rachete ale Coreei de Nord, declarând reporterilor că acestea reprezintă o încălcare clară a rezoluţiilor ONU.

Ministrul Apărării din Japonia, Nobuo Kishi, a calificat lansarea ca fiind „fără precedent” şi a confirmat că cel puţin şase rachete lansate de Coreea de Nord au căzut în afara zonei economice exclusive (ZEE) a Japoniei.

Numărul extrem de mare de lansări din cel puţin trei locuri într-o perioadă scurtă de timp este fără precedent”, a declarat el, adăugând că lansările de rachete care ameninţă pacea şi securitatea internaţională nu pot fi tolerate.

Japonia a protestat în mod oficial faţă de ultimele acţiuni ale Coreei de Nord prin intermediul canalelor diplomatice cu Beijingul, a declarat Kishi.

Ca răspuns la lansarea de duminică, armata sud-coreeană şi-a întărit supravegherea şi „cooperează îndeaproape şi menţine o poziţie de pregătire completă cu SUA„, a declarat şeful Statului Major Întrunit.

The post Coreea de Nord lansează rachete balistice care sperie Japonia appeared first on Aleph News.

Previous post Schimburi de focuri între două state aliate ale Moscovei. Tensiuni în creştere la graniţă
Next post Cum ne poate afecta sănătatea utilizarea hârtiei ignienice sau a șervețelelor umede