Cea mai ușoară vopsea din lume ar putea revoluționa construcțiile. Cum funcționează

  • Oamenii de știință au creat cea mai ușoară vopsea din lume.
  • Vopseaua plasmonică promite un ajutor valoros în combaterea schimbărilor climatice.
  • Printre marile avantaje ale vopselei plasmonice se numără și durabilitatea acesteia.

Oamenii de știință au creat cea mai ușoară vopsea din lume, cu potențialul de a revoluționa industrii întregi și de a lupta împotriva încălzirii globale.

Motivele sunt multe: de la cantitățile mici necesare pentru a picta obiecte mari, cum ar fi o casă sau un avion de linie, până la potențiala durată de viață de secole, prin capacitatea de a respinge căldura, până la natura durabilă a compușilor săi.

Vopseaua plasmonică, așa se numește, promite, prin urmare, economii enorme de energie în comparație cu vopselele tradiționale și un ajutor valoros în combaterea schimbărilor climatice. Pentru moment, însă, este doar un produs experimental, dar există speranțe reale că ar putea fi adecvat la scară comercială.

Vopseaua plasmonică (sau structurală ) a fost dezvoltată de o echipă internațională de cercetare condusă de oameni de știință americani de la Centrul Tehnologic NanoScience al Universității din Florida Centrală.

Pentru a o crea nu au folosit pigmenții prezenți în vopselele tradiționale.

Diferitele culori sunt obținute printr-un proces controlat de evaporare a fasciculului de electroni, prin modificarea presiunii și temperaturii celor două materiale. Densitatea de suprafață a stratului de culoare obținut este de doar 0,4 grame pe metru pătrat, deci vopseaua este foarte ușoară.

Pentru a da un exemplu practic, o cutie de vopsea plasmonică de 1,4 kilograme este suficientă pentru a vopsi un avion de linie Boeing 747, în comparație cu peste 450 de kilograme de vopsea tradițională.

Printre marile avantaje ale vopselei plasmonice se numără și durabilitatea acesteia. De fapt, dacă vopseaua tradițională se estompează în timp din cauza pierderii capacității pigmenților de a absorbi fotonii, vopseaua plasmonică poate dura secole, potrivit autorilor studiului.

În plus, datorită capacității de reflexie extreme, care implică întregul spectru infraroșu, suprafețele de sub stratul de vopsea rămân cu câteva grade mai reci decât cele vopsite în mod tradițional, permițând, de exemplu, să economisiți semnificativ cusisteme de aer conditionat.

Procesul de producere a vopselei plasmonice poate fi realizat la un cost redus și la scară largă, așa că oamenii de știință cred că poate trece de la experimental și academic la cel comercial, cu beneficii enorme și pentru mediu.

Totuși, trebuie proiectată o infrastructură care să fie capabilă să concureze cu marile industrii care produc continuu sute de litri de vopsele tradiționale. Detaliile cercetării au fost publicate în revista Science.

Citește și:

Amsterdam vrea să mute bordelurile din Cartierul Roșu. Noi reguli pentru a preveni excesele turiștilor și a menține orașul locuibil

Comisia Europeană dezminte candidatura preşedintei von der Leyen la șefia NATO: „Speculaţii nefondate”

Cele mai bune cinci instrumente de A.I. pe care fiecare cercetător ar trebui să le folosească

The post Cea mai ușoară vopsea din lume ar putea revoluționa construcțiile. Cum funcționează appeared first on Aleph News.

Previous post Max Verstappen amenință că va renunța la Formula 1: „Nu merită”
Next post LIVE UPDATE. 403 zile de invazie rusă. Zelenski spune că președinția rusă a Consiliului de Securitate ONU arată „falimentul instituției”​