Astăzi sărbătorești ziua Bucureștiului. Prima atestare documentară a orașului este datată la 20 septembrie 1459

  • Prima atestare documentară a Bucureștiului este datată 20 septembrie 1459.
  • Este vorba despre un oficiu domnesc emis de curtea lui Vlad Țepeș.
  • Actul recunoaște orașului de pe Dâmbovița rolul strategic din zonă.

Astăzi sărbătorești ziua Bucureștilor. Este o sărbătoare legată de o poveste, de Vlad Țepeș și de istorie.

Răzvan Țupa, autorul short-ului citEști la Aleph News, îți propune o lectură specială a evenimentului:

Ai un oraș când ai ce să citești legat de el, dacă vrei. Iar Bucureștii au domeniul lor special în istoria literară. Și în cea românească dar și în cea internațională. De aceea îți propun să facem drumul invers, de la zilele noastre la hrisovul semnat de Vlad Țepeș care marchează prima atestare documentară a orașului de pe Dâmbovița. Uite, tocmai a apărut o carte în care portughezul António Lobo Antunes vorbește și despre vizita lui la festivalul de poezie din București, în care spune că aici se întâmplă lucruri importante și admiră faptul că Muzeul Literaturii de aici are un festival a cărui imagine este o sculptură care îl înfățișează pe unul dintre cei mai faimoși scriitori din țara sa, Fernado Pessoa. Avem acest aer de pod de la un capăt la celalalt al Europei”.

Sărbătorirea zilei Bucureștiului pe 20 septembrie e legată de un text, fie el și legal. Hrisovul scris în slavonă în 1495 recunoaște dreptul de proprietate pentru boieri precum Andrei, Iova și Drag în cetatea București. Și încă un boier al cărui nume nu a fost încă descifrat în text.

În 2023, m-am întâlnit cu alt scriitor portughez la Festivalul de Poezie București și am tot vorbit despre felul în care seamănă românii și portughezii ca manifestare în public. José Luís Peixoto îmi spune că el crede că specific și pentru unii și pentru ceilalți e modul în care îmbrățișăm influențele din afară. Ni le declarăm ale noastre dar știm că le-am împrumutat”, explică Răzvan Țupa.

Orașul are și un Dicționar de locuri literare bucureștene” semnat de Corina Ciocârlie și Andreea Răsuceanu, la Humanitas, în 2019.

Citește și:

The post Astăzi sărbătorești ziua Bucureștiului. Prima atestare documentară a orașului este datată la 20 septembrie 1459 appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.

Salt la sursă
Author: Razvan Tupa

Previous post Viața în adâncuri. O companie a realizat casele subacvatice printate 3D, care ajung până la 200 de metri sub apă
Next post Netflix prezintă viața lui David Beckham. Cel mai greu moment al carierei: „Nu mai mâncam, nu mai dormeam”