Un sistem crucial de curenți oceanici se îndreaptă către un colaps. „Ar afecta fiecare persoană de pe planetă”

  • Sistemul crucial de curenți oceanici, AMOC, se îndreaptă către un colaps, spune revista Nature.
  • AMOC circulă apa de la nord la sud și înapoi într-un ciclu lung în Oceanul Atlantic.
  • Circulația AMOC aduce apă caldă în diferite părți ale globului și susține viața oceanică.

Un sistem crucial de curenți oceanici se îndreaptă către un colaps care „ar afecta fiecare persoană de pe planetă” – arată un nou studiu publicat de revista Nature Communications, scrie CNN.

Încălzirea globală grăbește acest proces

Dacă este luat în considerare circuitul faunei și florei din lume, cum fiecare „rotiță” funcționează perfect pentru ca alta să-și continue activitatea, ajungem la anuimite concluzii. Atlantic Meridional Turning Circulation, prescurtat „AMOC”, se referă la circulația apei de la nord la sud și înapoi, într-un ciclu lung în Oceanul Atlantic.

Această circulație aduce căldură în diferite părți ale globului și, de asemenea, transportă nutrienții necesari pentru a susține viața oceanică. Acest sistem va deveni instabil mai devreme decât ne așteptăm. Chiar și oamenii de știință care nu sunt implicați în studiu au recunoscut că acest curent a devenit mai puțin stabil.

O secțiune importantă a acestui sistem este Curentul Golfului, un curent antrenat de vânt care menține apa caldă în părți majore ale Europei și coastei de est a Floridei. Instabilitatea ar putea fi, de asemenea, mai puțin dramatică, nu o oprire la scară largă, ci o schimbare a locurilor de formare a apelor adânci.

Dar, indiferent de cum privim scenariile posibile, această schimbare va afecta cu siguranță viața pe pământ.

Citește și

The post Un sistem crucial de curenți oceanici se îndreaptă către un colaps. „Ar afecta fiecare persoană de pe planetă” appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.

Salt la sursă
Author: Hulban Alexandra

Previous post Zelenski avertizează din nou: Corupția și trădarea nu vor fi tolerate în Ucraina!
Next post Cum să te protejezi de deepfake? Matei Dumitrescu: „Ne-am obișnuit să consumăm informația nedigerată”