Un grup specializat face contrabandă cu artefacte istorice valoroase din Ucraina în Rusia

  • În momentul în care a început invazia Rusiei în Ucraina, directorul Muzeului de Istorie Locală din Melitopol, în sud-estul ţării, Leila Ibrahimova, a dispus ascunderea unui tezaur de obiecte din aur din Scythia antică.
  • Noul director marionetă al muzeului, Evgheni Gorlaciov, a declarat că artefactele din aur nu erau doar pentru ucraineni, ci „de o mare valoare culturală pentru întreaga fostă Uniune Sovietică”.
  • În total, experţii apeciază că au fost furate în jur de 2.000 de opere de artă.

Un grup specializat face contrabandă cu artefacte istorice valoroase din Ucraina în Rusia, potrivit unei echipe internaţionale de academicieni şi experţi în tehnologie digitală care urmăresc furturile, anunţă The Guardian.

„Există acum dovezi foarte puternice că este vorba de o mişcare rusească intenţionată, cu picturi şi ornamente specifice vizate şi luate în Rusia”, a declarat Brian Daniels, un antropolog care lucrează cu arheologi, istorici şi specialişti în imagistică digitală.

În momentul în care a început invazia Rusiei în Ucraina, directorul Muzeului de Istorie Locală din Melitopol, în sud-estul ţării, Leila Ibrahimova, a dispus ascunderea unui tezaur de obiecte din aur din Scythia antică.

Doar câteva săptămâni mai târziu, ea a fost răpită şi interogată de trupele ruseşti. Acestea au cerut să ştie unde se află aurul scitic. Ea a refuzat să coopereze.

Ulterior, curatorul muzeului, Galina Andriivna Kucher, a fost ameninţată cu arma şi i s-a cerut să arate unui „expert” şi unor agenţi ruşi unde se afla aurul. Aceasta a refuzat, de asemenea, să localizeze colecţia. Ulterior, Kucher a fost răpită de la domiciliul ei la 30 aprilie, iar locul unde se află rămâne necunoscut.

Potrivit unui reportaj publicat de New York Times, trupele ruse au găsit, în cele din urmă, tezaurul de aur, care datează din secolul al IV-lea î.Hr.

Obiectele au fost duse la Doneţk, în regiunea Donbas, controlată de Rusia, pentru „siguranţă”, iar noul director marionetă al muzeului, Evgheni Gorlaciov, a declarat că artefactele din aur nu erau doar pentru ucraineni, ci „de o mare valoare culturală pentru întreaga fostă Uniune Sovietică”.

Cuvintele sale erau menite să şteargă patrimoniul ucrainean al colecţiei şi să îl înlocuiască cu unul sovietic, care sugera că Ucraina se afla din nou în sfera de influenţă şi control a Rusiei.

În total, experţii apeciază că au fost furate în jur de 2.000 de opere de artă.

The post Un grup specializat face contrabandă cu artefacte istorice valoroase din Ucraina în Rusia appeared first on Aleph News.

Previous post Europa pierde 70 de miliarde de euro în consum din cauza războiului și inflației
Next post China a recunoscut oficial că își extinde arsenalul nuclear. Motivul: mediul internațional tot mai amenințător