Ucraina rămâne fără muniție. Îi vor ajuta armele cu dispersie trimise de americani?

 • Pentagonul vrea să trimită Ucrainei muniție de artilerie din Coreea de Sud și Israel.
 • Disputele privind furnizarea Ucrainei bombe cu dispersie arată o fractură în posibilitatea Vestului de a livra Ucrainei suficientă muniție de artilerie.
 • Această muniție se dispersează pe o suprafață mult mai mare și are o rată ridicată de eșec – peste 20% la muniția rusească și peste 2,5% la cea americană.

Muniția cu dispersie americană pentru Ucraina este criticată, inclusiv de țări NATO. Rusia a folosit muniție cu dispersie în Ucraina, alături de arme termobarice și proiectile incendiare. Mykhailo Podoliak, consilier al președintelui Zelenski, spune că au nevoie de mai multe arme pentru a câștiga.

Pentagonul vrea să trimită Ucrainei muniție de artilerie din Coreea de Sud și Israel. Disputele privind furnizarea Ucrainei bombe cu dispersie arată o fractură în posibilitatea Vestului de a livra Ucrainei suficientă muniție de artilerie.

Cu greu, oficiali ai Pentagonului au afirmat că proiectilele cu dispersie au fost necesare armatei ucrainene, în condițiile în care se găsește tot mai greu muniție clasică. Peste 100 de țări, inclusiv Regatul Unit, Germania și Canada, au semnat un acord în temeiul Convenției privind munițiile cu dispersie pentru a interzice producerea, stocarea, utilizarea și transferul unor astfel de proiectile sau bombe.

Rațiunile pentru care pentagonul a trebuit să livreze Ucrainei astfel de arme:

 • Rusia, Ucraina și SUA nu sunt semantare ale acestui acord
 • lipsa muniției convenționale
 • nevoia unei muniții cu un efect mai mare la țintă, în condițiile în care armata rusă a construit o apărare consolidată, cu tranșee și câmpuri de mine
 • Rusia a folosit încă de la începutul războiului muniție cu dispersie, muniție termobarică, dar și muniție incendiară, chiar și în localități.

În ce războaie s-au folosit armele cu dispersie?

Al doilea război mondial, Războiul din Vietnam, Sahara, Liban, Rusia în Afganistan, UK în Falklands în 1982, Războiul din Golf – 1991, Iugoslavia în Războiul din Bosnia – 1992-1995, Rusia în Războaiele din Cecenia – 1994-1996, Iugoslavia în Croația – 1995, Albania 1998-1999, Iugoslavia în Kosovo – 1999, SUA în Afganistan în 2001-2002, SUA și UK în Irak 2003-2006, Libia – 2011, Siria, yemen și Rusia împotriva Ucrainei în 2022 și 2023.

  Această muniție se dispersează pe o suprafață mult mai mare și are o rată ridicată de eșec – peste 20% la muniția rusească și peste 2,5% la cea americană. Elementele neexplodate rămân pe câmp și la atingere rănesc persoanele civile.

  Citește și

  The post Ucraina rămâne fără muniție. Îi vor ajuta armele cu dispersie trimise de americani? appeared first on Aleph News.

  potrivit alephnews

  Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.

  Salt la sursă
  Author: Diana Nechita

  Previous post Inundațiile din New York au ucis o persoană și au forțat închiderea drumurilor principale. Ploile au provocat pagube de zeci de milioane de dolari
  Next post Au început înscrierile la facultate. Ce specializări sunt căutate anul acesta: „Număr mai mare de candidați la Cibernetică”