Ucraina continuă căutările în teritoriile eliberate. Separatiștii cer un referendum urgent

  • Ucraina afirmă că forțele sale au capturat un sat în apropiere de Lysychansk.
  • Un lider separatist cere organizarea unui referendum pentru aderarea la Rusia.
  • Ocupanții sunt în mod clar în panică, susține președintele Zelenski.

Ucraina a declarat că trupele sale au mărșăluit mai departe spre est pe teritoriul recent abandonat de Rusia, deschizând calea pentru un potențial asalt asupra forțelor de ocupație ale Moscovei în regiunea Donbas, în timp ce Kievul caută mai multe arme occidentale.

Ocupanții sunt în mod clar panicați, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o alocuțiune televizată la sfârșitul zilei de luni, adăugând că acum se concentrează pe viteza în zonele eliberate. Viteza cu care se mișcă trupele noastre. Viteza în restabilirea vieții normale, a spus Zelenski.

De asemenea, liderul ucrainean a lăsat să se înțeleagă că va folosi miercuri un discurs video la Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru a cere țărilor să accelereze livrările de arme și ajutoare.

Facem totul pentru a ne asigura că nevoile Ucrainei sunt satisfăcute la toate nivelurile – apărare, financiar, economic, diplomatic, a declarat Zelenski. Forțele armate ucrainene au recâștigat controlul complet al satului Bilohorivka și se pregătesc să recucerească întreaga provincie Lugansk de la ocupanții ruși, a declarat guvernatorul provinciei, Serhiy Gaidai. Satul se află la numai 10 km vest de orașul Lysychansk, care a căzut în mâinile rușilor după săptămâni de lupte crâncene în luna iulie.

Vor fi lupte pentru fiecare centimetru, a scris Gaidai pe Telegram. Inamicul își pregătește apărarea. Așa că nu vom mărșălui pur și simplu. Lugansk și provincia învecinată Donețk cuprind regiunea estică industrializată Donbas, pe care Moscova spune că intenționează să o cucerească ca obiectiv principal al ceea ce numește operațiunea militară specială” din Ucraina.

Trupele ucrainene au început să avanseze spre Lugansk după ce au alungat forțele rusești din nord-estul provinciei Harkov, într-o contraofensivă fulgerătoare în această lună. Într-un semn de nervozitate din partea unei administrații susținute de Moscova în Donbas cu privire la succesul recentei ofensive ucrainene, liderul acesteia a cerut organizarea de urgență a unor referendumuri pentru ca regiunea să devină parte a Rusiei.

Denis Pușilin, șeful administrației separatiste din Donețk, cu sediul la Moscova, i-a cerut colegului său lider separatist din Luhansk să își combine eforturile în vederea pregătirii unui referendum privind aderarea la Rusia.

The post Ucraina continuă căutările în teritoriile eliberate. Separatiștii cer un referendum urgent appeared first on Aleph News.

Previous post Șeful ONU le spune liderilor că lumea se află într-un mare pericol
Next post Criza climatică amenință supraviețuirea a 1.000 de specii de arbori