TikTok este plin de informații confuze și incorecte despre dietă

  • Pentru studiu, cercetătorii au analizat 200 de videoclipuri postate pe platformă în luna august a anului trecut.
  • Puțin peste jumătate dintre postările de pe TikTok au fost partajate de persoane care pretindeau că au o anumită experiență sau expertiză nutrițională sau medicală, a constatat studiul.
  • Rezultatul, au spus cercetătorii, este că utilizatorii TikTok care nu sunt deja bine informați cu privire la ceea ce înseamnă dieta mediteraneană ar putea fi dezinformați.

Un nou studiu avertizează că gigantul rețelelor de socializare TikTok este plin de informații confuze și greșite despre abordarea alimentară sănătoasă pentru inimă, bazată pe plante, numită dieta mediteraneană.

Pentru studiu, cercetătorii au analizat 200 de videoclipuri postate pe platformă în luna august a anului trecut. Acestea au fost primele care au apărut la o căutare de conținut cu eticheta #mediterraneandiet. Prin definiție, această etichetă sugerează că videoclipurile sunt susceptibile de a conține informații specifice dietei.

Dar oricare dintre cei aproximativ 1 miliard de utilizatori TikTok care le-ar fi verificat ar fi constatat că mai puțin de 1 din 10 includea vreo definiție a termenului, scrie UPI.

Iar 20% dintre postări nu conțineau nicio referire la aspectele legate de sănătate ale unui regim alimentar mult timp lăudat pentru beneficiile sale pentru sănătatea inimii.

În schimb, acestea se concentrau exclusiv pe subiecte legate de turism, cum ar fi „promovarea culturii mediteraneene – hoteluri grecești, restaurante italiene și altele asemenea”, a remarcat cercetătorul principal Margaret Raber, de la Centrul de cercetare în domeniul nutriției copiilor din cadrul Departamentului de Agricultură al SUA și de la Baylor College of Medicine din Houston.

Informațiile dietetice nu au fost toate rele

Dezinformarea nutrițională există pe un spectru, iar o mare parte din ceea ce am găsit a fost destul de benignă”, a spus Raber.

Puțin peste jumătate dintre postările de pe TikTok au fost partajate de persoane care pretindeau că au o anumită experiență sau expertiză nutrițională sau medicală, a constatat studiul. Astfel de postări, a spus ea, au avut tendința de a fi mai detaliate și mai informative.

Acum, asta nu înseamnă că toți cei care pretind că sunt doctori pe TikTok sunt neapărat doctori”, a spus Raber. „Dar am constatat că persoanele care pretind că sunt profesioniști în domeniul sănătății au postat informații de o calitate mai mare despre dieta mediteraneană”.

În general, multe dintre postările analizate de echipa ei au fost „confuze, poate, dar probabil nu periculoase”, a adăugat ea.

Raber a remarcat că o analiză anterioară a calității informațiilor nutriționale legate de cancer disponibile pe platforma de socializare Pinterest „a găsit niveluri mult mai îngrijorătoare de dezinformare și de afirmații de sănătate”.

Cu toate acestea, echipa ei a constatat că o mulțime de TikTok-uri prezentau alegeri alimentare care aveau puțin sau deloc de-a face cu o dietă care pune în valoare fructele și legumele, uleiul de măsline, cerealele integrale și fasolea, alături de cantități mici sau moderate de pește, pui și lactate.

De exemplu, aproape 7 din 10 TikTok-uri analizate au evidențiat carnea roșie, carbohidrații rafinați și/sau dulciurile și alimentele procesate, chiar dacă dieta mediteraneană descurajează consumul de zaharuri adăugate, carbohidrați rafinați și/sau grăsimi saturate.

Rezultatul, au spus cercetătorii, este că utilizatorii TikTok care nu sunt deja bine informați cu privire la ceea ce înseamnă dieta mediteraneană ar putea fi dezinformați.

Sugerez ca oamenii să abordeze pur și simplu informațiile despre diete pe care le găsesc online cu o gândire critică și conștientă”, a spus Raber. „Dacă sfaturile legate de dietă par extreme, confuze sau inconsecvente, discutați cu medicul dumneavoastră despre asta.

TikTok a luat deja măsuri

În 2021, TikTok a lansat campania #FactCheckYourFeed. Scopul acesteia este de a îndruma utilizatorii departe de dezinformarea privind dieta și către surse de încredere, cum ar fi British Dietetic Association și o serie de nutriționiști verificați ca fiind surse de încredere de sfaturi dietetice.

„Este foarte important pentru noi ca utilizatorii noștri să simtă că au acces la sprijinul și sfaturile potrivite atunci când vine vorba de informații online despre diete și exerciții fizice”, a declarat TikTok într-o declarație la momentul lansării.

Lona Sandon, director de program în cadrul Departamentului de nutriție clinică de la University of Texas Southwestern Medical Center din Dallas, nu a fost surprinsă de concluziile noului studiu.

Internetul și rețelele sociale sunt pline de dezinformare în materie de nutriție – așa a fost întotdeauna”, a declarat Sandon, care nu a fost implicată în studiu.

Ceea ce mi se pare alarmant este că peste jumătate dintre aceste postere au pretins că sunt profesioniști în domeniul sănătății de un anumit fel, dar aproape 70% dintre postere au furnizat informații incorecte și doar 9% au definit dieta”, a spus ea. „Asta înseamnă că există o mulțime de profesioniști din domeniul sănătății care răspândesc informații eronate despre nutriție”.

The post TikTok este plin de informații confuze și incorecte despre dietă appeared first on Aleph News.

Previous post LIVE UPDATE. 113 de zile de la invazia Ucrainei. Zelenski a acceptat invitaţiile la summiturile G7 şi NATO
Next post România începe exploatarea gazelor din Marea Neagră