Telescopul spațial James Webb a surprins o imagine uimitoare a unei galaxii inelare

Telescopul spaţial James Webb a privit prin praful cosmic pentru a fotografia o galaxie cu o formă rară în format mai detaliat decât a putut realiza telescopul Hubble.

Cea mai recentă imagine a observatorului spaţial arată galaxia Cartwheel (tradusă în limba română ca ,,roata ţiganului” care este un exerciţiu de gimnastică ce implică rotaţia laterală a trupului), o galaxie inelară situată la 500 de milioane de ani lumină distanţă de noi şi care s-a format atunci când o galaxie mare în formă de spirală şi o galaxie mică s-au ciocnit violent.

Când galaxiile se ciocnesc, ele îşi pot schimba forma şi structura, transmite CNN.

În galaxia Cartwheel, care arată ca o roată de căruţă, un inel colorat înconjoară un inel interior şi mai strălucitor, ambele se extind departe de inima coliziunii.

FOTO – CNN

Aceste caracteristici sunt motivul pentru care oamenii de ştiinţă clasifică Cartwheel ca o galaxie inelară, care este mult mai puţin comună decât galaxiile spirale.

Între timp, comunică NASA, inelul exterior s-a extins de 440 de milioane de ani şi este locul unde au loc naşterea şi moartea stelelor (sub formă de explozii de supernove).

Pe măsură ce inelul se extinde, se ciocneşte de gaz, declanşând formarea mai multor stele.
 
Telescopul spaţial Hubble şi alte observatoare au studiat Cartwheel, dar acumulările de praf au ascuns misterele galaxiei.

Webb este un telescop ce poate fotografia în infraroşu, care vede lumina invizibilă pentru ochiul uman, motiv pentru care a reuşit să surprindă detalii noi pe care alte instrumente nu le-ar putea face.
 

The post Telescopul spațial James Webb a surprins o imagine uimitoare a unei galaxii inelare appeared first on Aleph News.

Previous post Mai există o speranță pentru Winamp. Programul de muzică revine, la patru ani de la ultima versiune
Next post BILANȚUL ZILEI. Peste 9.000 de cazuri noi COVID-19 şi 41 de decese în ultimele 24 de ore