SUA promit că Rusia va plăti pentru moartea a 50 de prizonieri ucraineni

  • Blinken a vorbit vineri la telefon cu omologul său rus, Serghei Lavrov.
  • 50 de prizonieri ucraineni au fost uciși într-o închisoare din Ucraina.
  • Ucraina dă vina pe mercenarii de la compania militară privată rusă Wagner.

Secretarul de stat american Antony Blinken i-a transmis condoleanțe omologului său ucrainean Dmytro Kuleba pentru moartea a 50 de prizonieri ucraineni într-o închisoare din autoproclamata Republică Populară Donețk și a promis că Washingtonul va trage la răspundere Moscova pentru atrocitățile sale.

Conversația dintre Blinken și Kuleba a avut loc vineri, după ce s-a aflat despre atacul asupra închisorii, situată în orașul Elenovka (cunoscut și sub numele de Olenivka în ucraineană), a precizat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comunicat.

În timpul convorbirii, a precizat Price, Blinken a reafirmat angajamentul Statelor Unite de a trage Rusia la răspundere pentru atrocitățile pe care forțele sale le-au comis împotriva poporului ucrainean. Atacul s-a soldat cu 40 de morți, potrivit estimărilor ucrainenilor, deși atât Washingtonul, cât și Moscova au estimat la 50 numărul prizonierilor uciși.

Ucraina dă vina pe mercenarii de la compania militară privată rusă Wagner. Între timp, Rusia și separatiștii pro-ruși acuză Kievul și Washingtonul, susținând că atacul a fost efectuat cu rachete HIMARS furnizate de SUA armatei ucrainene. Ucraina a cerut ONU și Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) să trimită o misiune în Donețk pentru a investiga atacul.

Departamentul de Stat al SUA s-a limitat în declarația sa la învinuirea Rusiei și nu a analizat dacă operațiunea a fost orchestrată de Wagner. De asemenea, Blinken a vorbit vineri la telefon cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în primul său contact de la începutul conflictului, și i-a cerut acestuia să accepte propunerea sa de a-i elibera pe cei doi americani reținuți în Rusia, Brittney Grinner și Paul Whelan.

The post SUA promit că Rusia va plăti pentru moartea a 50 de prizonieri ucraineni appeared first on Aleph News.

Previous post Un atac cu dronă a lovit cartierul general al Flotei ruse din Marea Neagră
Next post Un atac armat în masă în centrul orașului Orlando a provocat 7 victime. Agresorul este încă în libertate