Spania respinge planul Comisiei Europene de reducere a consumului de gaz şi denunţă pasivitatea UE

  • Guvernul Spaniei a respins, miercuri seară, propunerea Comisiei Europene privind un plan de reducere a consumului de gaz natural şi denunţă pasivitatea Uniunii Europene în criza energiei.
  • La Bruxelles a fost prezentat planul UE pentru reducerea consumului de gaze. Statele trebuie să reducă cu 15% consumul, pentru a trece peste iarnă, spune Ursula von der Leyen.
  • Iniţiativa a fost elaborată pe fondul temerilor că Rusia va opri alimentarea cu gaze a Europei, ca ripostă la sancţiunile impuse de UE din cauza invaziei în Ucraina.

Guvernul Spaniei a respins, miercuri seară, propunerea Comisiei Europene privind un plan de reducere a consumului de gaz natural şi denunţă pasivitatea Uniunii Europene în criza energiei.

Guvernul Spaniei „nu susţine” propunerea Comisiei Europene privind aplicarea unui plan de urgenţă în scopul reducerii consumului de gaz natural, a declarat, miercuri seară, vicepremierul spaniol, Teresa Ribera, care este şi ministru al Tranziţiei Ecologice.

„Considerăm că această propunere a fost formulată fără indicaţii prealabile, fără o dezbatere de orientare generală în Consiliul European, mai ales în contextul în care consecinţele economice şi impactul la nivel de redistribuire a resurselor sunt foarte importante. Nu se poate cere un sacrificiu pentru care nu a fost solicitată opinie prealabilă”, a afirmat Teresa Ribera, citată de cotidianul El Mundo, vizualizat de Mediafax.

„Spania şi-a făcut temele în domeniul energetic, acţionând în mod constant şi plătind mult mai mult decât partenerii noştri europeni. Putem fi mândri de ceea ce am realizat şi pentru vocaţia de a contribui la reacţia europeană. Este necesară o dezbatere serioasă şi onestă. În schimb, acest plan impune soluţii care nu sunt adecvate şi eficiente. La nivelul Uniunii Europene, am observat o lipsă profundă de acţiuni. Spre deosebire de alte ţări, Spania nu a trăit din mijloace externe la nivel energetic şi, indiferent ce se va întâmpla, spaniolii nu vor suferi restricţii privind alimentarea cu gaze”, a subliniat Teresa Ribera.

Statele trebuie să reducă cu 15% consumul, pentru a trece peste iarnă

Comisia Europeană a propus miercuri un nou instrument legislativ şi un Plan de reducere a cererii de gaz la nivel european, în sensul diminuării consumului cu 15% în întreaga Uniune Europeană până în primăvara următoare.

Iniţiativa a fost elaborată pe fondul temerilor că Rusia va opri alimentarea cu gaze a Europei, ca ripostă la sancţiunile impuse de UE din cauza invaziei în Ucraina.

„Toţi consumatorii – administratori publici, clienţi particulari, proprietarii imobilelor publice, furnizorii de energie şi sectoarele industriale – pot şi trebuie să ia măsuri pentru reducerea gazului”, argumentează Comisia Europeană, care susţine că va accelera propriul efort de diversificare a surselor de aprovizionare.

Planul propus de Comisia Europeană va întâmpina dificultăţi majore în Consiliul Uniunii Europene, astfel că este posibil să fie necesară reconfigurarea.

Propunerea urmează să fie dezbătută de Consiliul UE, iar statele trebuie să prezinte, până la sfârşitul lunii septembrie, planuri în sensul diminuării consumului.

The post Spania respinge planul Comisiei Europene de reducere a consumului de gaz şi denunţă pasivitatea UE appeared first on Aleph News.

Previous post LIVE UPDATE. Ziua 148 de invazie. Lavrov: Rusia își va extinde obiectivele de război dincolo de regiunea estică Donbas
Next post Guvernul vrea 56.000 de hectare împădurite până în 2026, prin PNRR