Sorin Oprescu nu va fi extrădat. Acesta va râmâne în libertate în Grecia

SORIN OPRESCUSORIN OPRESCU

  • Fostul primar general al Capitalei, Sorin Oprescu râmâne în libertate în Grecia, după ce instanţa a decis, joi, să nu îl extrădeze.
  • Oprescu a plătit o cauţiune de 5.000 de euro.
  • Curtea de Apel din Atena a respins joi cererea României de extrădare a lui Sorin Oprescu.

Fostul primar general al Capitalei, Sorin Oprescu râmâne în libertate în Grecia, după ce instanţa a decis, joi, să nu îl extrădeze. Oprescu a plătit o cauţiune de 5.000 de euro. Curtea de Apel din Atena a respins joi cererea României de extrădare a lui Sorin Oprescu.

Astfel, fostul primar general rămâne în libertate în Grecia, după ce a plătit o cauţiune de 5.000 de euro.

Sorin Oprescu a fost condamnat în România la 10 ani de închisoare şi dat în urmărire, fiind prins, în 17 mai, la Atena.

În faţa deciziei instanţei din Grecia, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a spus că respectă independenţa judecătorilor din toate statele membre UE, dar, pe de altă parte, a ridicat, din nou, în cadrul Consiliului JAI, recent desfăşurat la Praga, problema cooperării judiciare în materie penală între Statele Membre UE, „mai concret împrejurarea că unii condamnaţi penal definitiv pentru fapte de corupţie în România găsesc „portiţe legale” în legislaţia străină, pentru a se sustrage executării pedepsei în unele State Membre ale UE”.

„Ministerul a pus recent în dezbatere publică un proiect de „lege pentru fugari”, prin care s-ar descuraja acest fenomen, în vederea adoptării sale ca lege cât mai urgent. Instanţele române cooperează exemplar în procedurile de extrădare şi de predare în temeiul instrumentelor juridice europene, la fel autorităţile române de aplicare a legii. E greu de explicat simultan, pe de o parte, recunoaşterea binemeritată a progreselor reale ale României în combaterea corupţiei, în aplicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare în domeniul Justiţiei şi, pe de altă parte, faptul că decizii penale definitive sunt respinse la executare în unele State Membre pe diverse motive sau chiar sunt schimbate pe fondul lor (!), unele dintre ele antamând fondul deciziei instanţei române”, a spus Predoiu.

The post Sorin Oprescu nu va fi extrădat. Acesta va râmâne în libertate în Grecia appeared first on Aleph News.

Previous post Verdictul ÎCCJ în dosarul șantajării Emiliei Șercan. Jurnalista a publicat mesajul în care era amenințată cu moartea: „Vrei să ajungi ca Elodia?”
Next post Italia: Preşedintele Mattarella dizolvă parlamentul, declanşând alegeri anticipate