Șobolani echipați cu rucsacuri minuscule, dresați pentru a ajuta supraviețuitorii cutremurelor

ȘobolaniȘobolani

  • Șobolani dresați și echipați cu mini rucsacuri ar putea salva multe vieți generate de cutremure.
  • Un proiect cu o valoare deosebită pentru salvare de vieți omenești în urma cutremurelor este dezvoltat de o echipă din Tanzania.
  • Șobolani echipați cu camere vieo și microfoane caută victime prinse între ruinele unui cutremur.

Un grup special de șobolani sunt dresați să caute victime în ruinele provocate de cutremur, purtând rucsacuri minuscule și permițând echipelor de salvare să poată vorbi cu supraviețuitorii. Poate suna a ceva dintr-un film pentru copii, dar o organizație non-profit din Africa speră că acest proiect real poate salva vieți în întreaga lume.

Cercetătorul de știință Dr. Donna Kean conduce proiectul inovator. Până acum, grupul a antrenat șapte șobolani, având nevoie de doar două săptămâni pentru dresaj. În acest moment, șobolanii folosesc rucsacuri prototip care conțin un microfon, pe care îl transportă în resturi de mancare false.

Rucsacurile specializate care conțin microfoane, echipamente video și instrumente de urmărire a locației vor fi create pentru a permite echipelor de salvare să comunice cu supraviețuitorii în timpul cutremurelor reale. 

Kean are sediul în Morogoro, Tanzania, Africa de Est și lucrează timp de un an cu organizația non-profit APOPO la un proiect numit „Șobolani eroi”.

Rozătoarele vor avea șansa de a lucra în camp când vor călători în Turcia, care este predispusă la cutremure, să lucreze cu o echipa de cautare și salvare.

Șobolanii au o reputație proastă

Dr. Kean, care a studiat ecologia la Universitatea Strathclyde înainte de a urma un master la Universitatea Kent și un doctorat la Universitatea Stirling, a fost inițial interesata de comportamentul primatelor. Cu toate acestea, ea a fost fascinată de cât de repede pot învăța șobolanii anumite abilități și spune că este o concepție greșită că aceștia nu sunt igienici.

Ea le descrie ca fiind creaturi „sociabile” și crede că munca lor va salva vieți. În total, 170 de șobolani sunt instruiți pentru proiecte care implică mine anti-terestre și chiar pacienți cu tuberculoză. Cercetătorii speră, de asemenea, că șobolanii pot învăța să adulmece Bruceloza, o boală infecțioasă care afectează animalele. Șobolanii sunt atât de ageri încât nu declanșează o mină terestră, iar agilitatea lor îi face perfecți pentru utilizarea în zonele cu dezastre.

„Șobolanii ar putea intra în spații mici pentru a ajunge la victimele îngropate în moloz”, spune Dr. Kean într-o declarație.

„Când primim noile rucsacuri, vom putea sti unde se află șobolanul, adaugă omul de știință. „Avem potențialul de a vorbi cu victimele prin intermediul șobolanului.”

Rozătoarele sunt antrenate să raspundă la un bip, care le cheamă înapoi la bază.

„O colegă este croitoreasă, face rucsacuri, este foarte talentată”, continuă dr. Kean. „Primim rucsacuri personalizate, care vor avea video recordere, microfoane și un transmițător de locație.”

Sunt șobolanii noii câini de căutare și salvare?

„Este destul de neobișnuit. Sunt atât de agili, încât sunt atât de buni să se deplaseze prin tot felul de medii diferite. Sunt perfecți pentru lucrări de căutare și salvare.”

Kean adaugă că animalele pot trăi din orice și sunt foarte bune la supraviețuirea în diferite medii.

„Ceea ce arată cât de potrivite sunt pentru lucrări de căutare și salvare ”, adaugă ea.

Câinii au fost folosiți în scopuri similare de ani de zile, dar șobolanii au un avantaj datorită dimensiunilor reduse și flexibilității lor.

„Sunt foarte antrenabili, prima etapă este să-i antrenezi să revină la punctul de bază, ei răspund la un bip”, spune Kean. „Există o concepție greșită că sunt murdari și lipsiți de igienă, sunt bine îngrijiți la noi, sunt animale sociabile. Sperăm că va fi implementat, suntem parteneri cu o echipă de căutare și salvare din Turcia.”

„Ar fi doar un caz de aranjare a transportului de îndată ce va avea loc un cutremur”, conchide cercetătorul. „Suntem singura organizație care lucrează cu această specie, există și alte organizații care antrenează câini. Sperăm că va salva vieți, rezultatele sunt cu adevărat promițătoare.”

The post Șobolani echipați cu rucsacuri minuscule, dresați pentru a ajuta supraviețuitorii cutremurelor appeared first on Aleph News.

Previous post O nouă decizie istorică a Curţii Supreme din SUA. Limitează o parte din puterile lui Joe Biden
Next post România are 20 de porturi la Dunăre: „Toate au nevoie de modernizare”