Sancţiuni evitate. Superiahturile oligarhilor ruşi dispar din sistemele globale de urmărire

Ihaturile oligarhilor rușiIhaturile oligarhilor ruși

  • Superiahturile deţinute de oligarhii ruşi dispar din sistemele globale de urmărire, pentru a evita sancţiunile impuse de Occident.
  • Business Insider, citat de ZF, a analizat datele AIS (automatic identification system) oferite de compania de urmărire VesselsValue, cu privire la dispariţia a şase iahturi deţinute de oligarhi ruşi sancţionaţi.
  • Activele includ un iaht Clio deţinut de industriaşul Oleg Deripaska, înregistrat ultima dată în Marea Neagră pe 18 aprilie;

De asemenea, iahtul Galactica Super Nova al fostului CEO Lukoil Vagit Alekperov, văzut ultima dată în largul coastei croate pe 2 martie; şi nava Ocean Victory a lui Viktor Rashnikov, înregistrată ultima dată în Maldive pe 1 martie.

Alte superiahturi deţinute de magnatul îngrăşămintelor Andrey Melnichenko, magnatul de ţigări Igor Kesaev şi miliardarul Andrey Guryev au dispărut, de asemenea, din sistemele de urmărire în ultimele luni, în timp ce se aflau în Maldive şi Caraibe.

Sam Tucker de la VesselsValue a declarat pentru The Observer: „Este foarte posibil ca toate aceste nave să-şi fi oprit intenţionat emiţătoarele de semnal şi să fi intrat în modul incognito”

Un membru al echipajului unui superiaht deţinut de un oligarh sancţionat a declarat pentru The Guardian: „Ni s-a spus să oprim sistemul de identificare automată”.

Legea maritimă impune iahturilor să transmită un semnal pe distanţă lungă „pentru a spori securitatea transportului maritim şi a facilita protecţia mediului marin”, potrivit Organizaţiei Maritime Internaţionale.

Ancheta Observer evidenţiază dificultatea în implementarea sancţiunilor menite să semene nemulţumirea în cercul apropiat al lui Putin şi să facă presiuni asupra preşedintelui rus pentru a pune capăt invaziei sale din Ucraina.

Previous post Cîmpeanu anunță lansarea programului „Masă sănătoasă în școli”
Next post Incendiu puternic în București. 6 autospeciale intervin