Republica Moldova își decide viitorul astăzi. Cum reacționează Europa la alegerile prezidențiale care au loc în acest moment
- Turul doi al alegerilor prezidențiale va așeza Moldova pe drumul ei european sau în brațele Moscovei.
- Maia Sandu (pro-europeană) și Alexandr Stoianoglo (pro-rus) au șanse egale la victorie.
- Analizele arată că alegerea Maiei Sandu depinde deicisiv de votul moldovenilor din Diaspora.
Azi, alegătorii din Republica Moldova trebuie să aleagă între Președintele pro-european în exercițiu Maia Sandu și adversarul ei pro-rus, Alexandr Stoianoglo. Votul este crucial pentru viitorul geopolitic al țării.
Care este fotografia momentului la Chișinău?
În primul tur, pe 20 octombrie, Președintele în exercițiu, Maia Sandu, a fost pe primul loc cu 42% din voturi, în timp ce Alexandr Stoianoglo, fost procuror general favorabil Rusiei, a primit 26% din voturi.
În aceeași zi, moldovenii au votat cu o majoritate restrânsă de 50,35% în favoarea apartenenței țării la UE, într-un referendum național afectat de suspiciuni de ingerință rusă.
Autoritățile moldovenești au raportat, de fapt, că un sistem de cumpărare a voturilor a fost orchestrat de Ilan Shor, un oligarh exilat care trăiește în Rusia. Acesta din urmă fusese deja condamnat în lipsă în 2023 pentru fraudă și spălare de bani.
Procurorii spun că aproximativ 35,8 milioane de euro au fost direcționați către peste 130.000 de alegători moldoveni printr-o bancă rusă supusă sancțiunilor internaționale între septembrie și octombrie. Ilan Shor a negat cu fermitate aceste acuzații. Octavian Țîcu, fost candidat în primul tur al alegerilor prezidențiale care s-a alăturat de atunci Maiei Sandu, a mai spus că procesul de vot nu a fost „nici corect, nici democratic”.
În Găgăuzia, unde sprijinul pentru UE este slab, un medic a fost arestat pentru că ar fi cumpărat voturile mai multor persoane în vârstă, în timp ce poliția a descoperit dovezi financiare legate de o bancă rusă sancționată.
Eforturile anticorupție au condus ulterior la confiscări mari de numerar și la anchete de corupție electorală care au implicat numeroși angajați de stat.
Igor Dodon, fost Președinte al Moldovei apropiat Moscovei, a respins rezultatele referendumului și a criticat președinția Maiei Sandu. Fostul lider spune că alegerile au fost afectate de fraudă și ingerință străină și consideră că, fără reforme judiciare, viitorul Republicii Moldova ar fi în pericol.
Rezultatul votului e pe muchie de cuțit, la fel și viitorul Republicii Moldova. Se resemnează occidentul în fața manevrelor ruse?
Singurul lider occidental care s-a pronunțat ferm în favoartea unuia dintre candidați este Emmanuel Macron. Într-un mesaj publicat vineri pe contul său X, Președintele francez Emmanuel Macron s-a adresat alegătorilor moldoveni în limba română, îndemnandu-I să o realeagă pe Maia Sandu.
„În acest moment decisiv pentru Moldova și odată cu el, pentru Europa noastră, vreau să transmit cetățenilor moldoveni un mesaj de curaj și speranță”, a declarat el. „Drumul Europei este cel al libertății și al democrației, fundamentele unui viitor comun. Uniți suntem mai puternici”.
Mulți cetățeni ai acestei foste republici sovietice aspiră să se apropie de Uniunea Europeană, dar o parte din populație rămâne atașată de Rusia și dorește să mențină bune relații cu Moscova.
Sondajele arata că rezultatul votului depinde decisiv de mobilizarea la urne a moldovenilor din Diaspora, cei care au salvat și referendumul de aderare la UE.
The post Republica Moldova își decide viitorul astăzi. Cum reacționează Europa la alegerile prezidențiale care au loc în acest moment appeared first on Aleph News.
potrivit alephnews
Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.
Salt la sursă
Author: Feraru Marcela