Reforma sistemului de pensii a lui Emmanuel Macron a fost promulgată oficial, după ce a fost aprobată de Curtea Constituțională

  • Curtea Constituțională a Franței a aprobat vineri planul de pensii al lui Macron.
  • Reforma a declanșat luni de proteste și greve.
  • Sindicatele au avertizat că fac apel la proteste în masă de Ziua Muncii, pe 1 mai.

Reforma sistemului de pensii a președintelui francez Emmanuel Macron a fost promulgată oficial sâmbătă, după ce a fost aprobată de Curtea Constituțională, în timp ce sindicatele promit să se opună controversatelor modificări, printre care se numără creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, anunță France 24.

Curtea Constituțională a Franței a aprobat vineri planul de pensii al lui Macron, foarte nepopular, care a declanșat luni de proteste și greve. Sindicatele au avertizat că fac apel la proteste în masă de Ziua Muncii, pe 1 mai, iar demonstrații violente au izbucnit în mai multe orașe după anunțarea verdictului.

Consiliul Constituțional, format din nouă membri, s-a pronunțat în favoarea unor prevederi cheie ale reformei, inclusiv creșterea vârstei de pensii la 64 de ani și extinderea anilor de muncă necesari pentru pensii complete, afirmând că legea este în conformitate cu legislația franceză. Șase propuneri minore au fost respinse, printre care obligarea marilor companii să publice numărul de persoane cu vârsta peste 55 de ani pe care le angajează și crearea unui contract special pentru lucrătorii în vârstă.

La începutul zilei de sâmbătă, Jurnalul Oficial – gazeta de înregistrare a Franței, în care apariția unei legi înseamnă că aceasta a fost promulgată – a publicat textul reformei pensiilor, modificând cuvântul șaizeci și doi” în șaizeci și patru” pentru vârsta de pensionare din țară.

Decizia curții constituționale s-ar putea dovedi o victorie pentru Macron, deoarece analiștii spun că a avut un cost personal major pentru bărbatul de 45 de ani. Cota de popularitate a președintelui este aproape de cel mai scăzut nivel din istorie, iar mulți alegători au fost indignați de decizia sa de a trece legea pensiilor prin parlament fără vot.

Este scandalos. Unde este democrația?”, a declarat Bea, o bibliotecară în vârstă de 61 de ani, una dintre miile de persoane care s-au adunat în fața primăriei din Paris pentru a protesta față de noua reformă pentru pensii. Biciclete, scutere electronice și gunoaie au fost incendiate în capitală, în timp ce poliția antirevoltă i-a împiedicat pe protestatari să avanseze.

Citește și:

The post Reforma sistemului de pensii a lui Emmanuel Macron a fost promulgată oficial, după ce a fost aprobată de Curtea Constituțională appeared first on Aleph News.

Previous post Jerry Hall nu are voie „să dea idei” scenariștilor serialului „Succession”. Este una dintre condițiile divorțului de Rupert Murdoch
Next post SpaceX va efectua primul zbor cu cea mai puternică rachetă de până acum. Când va avea loc lansarea