Recep Erdogan: „Suntem îngrijorați. Nu vrem un alt Cernobîl”

(LtoR) Turkish President Recep Tayyip Erdogan, Ukrainian President Volodymyr Zelensky and UN Secretary-General Antonio Guterres shake hands at the end of their press-conference following the talks in western Ukrainian city of Lviv on August 18, 2022, amid Russian invasion of Ukraine. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)(LtoR) Turkish President Recep Tayyip Erdogan, Ukrainian President Volodymyr Zelensky and UN Secretary-General Antonio Guterres shake hands at the end of their press-conference following the talks in western Ukrainian city of Lviv on August 18, 2022, amid Russian invasion of Ukraine. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)

  • O creștere a luptelor în jurul celei mai mari instalații nucleare din Europa, situată în sudul Ucrainei controlate de Rusia, a stârnit avertismente urgente din partea liderilor mondiali.
  • În timp ce ne continuăm eforturile pentru a găsi o soluție, rămânem de partea prietenilor noștri din Ucraina, a spus Erdogan.
  • Autoritatea portuară ucraineană a anunțat că a 25-a navă de marfă în cadrul acordului a plecat spre Egipt, transportând 33 000 de tone de cereale.

Liderul turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat joi în legătură cu un dezastru nuclear în Ucraina, în timpul primei sale discuții față în față cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, de la începutul invaziei rusești, reluând apelurile șefului ONU.

O recrudescență a luptelor în jurul celei mai mari instalații nucleare din Europa, situată în sudul Ucrainei controlate de Rusia, a provocat avertismente urgente din partea liderilor mondiali, iar șeful ONU, António Guterres, a avertizat în timpul discuțiilor cu Erdogan că orice deteriorare a centralei ar fi similară unei sinucideri.

Suntem îngrijorați. Nu vrem un alt Cernobîl, a declarat Erdogan în timpul unei conferințe de presă în orașul Lviv din estul țării, în timpul căreia l-a asigurat, de asemenea, pe liderul ucrainean că Ankara este un aliat ferm.

În timp ce ne continuăm eforturile pentru a găsi o soluție, rămânem de partea prietenilor noștri din Ucraina, a spus Erdogan.

Guterres a declarat că este grav îngrijorat de situația de la uzină și că aceasta trebuie să fie demilitarizată, adăugând: Trebuie să spunem lucrurilor pe nume – orice potențială pagubă pentru Zaporizhzhia este o sinucidere.

Erdogan, care are rivalități geopolitice majore cu Kremlinul, dar menține o relație de lucru strânsă cu președintele Vladimir Putin, s-a întâlnit cu liderul rus în urmă cu mai puțin de două săptămâni în stațiunea Soci de la Marea Neagră. Liderul turc și Guterres au fost intermediari-cheie ai unui acord încheiat la Istanbul luna trecută care a permis reluarea exporturilor de cereale din Ucraina după ce invazia Rusiei a blocat aprovizionarea globală esențială.

Înaintea conferinței de presă cu Zelenski, autoritatea portuară ucraineană a anunțat că a 25-a navă de marfă în cadrul acordului a plecat spre Egipt, transportând 33 000 de tone de cereale. Ucraina și Rusia sunt doi dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, iar oprirea exporturilor a dus la creșterea prețurilor la cereale și la amplificarea temerilor legate de o penurie de alimente la nivel mondial.

The post Recep Erdogan: „Suntem îngrijorați. Nu vrem un alt Cernobîl” appeared first on Aleph News.

Previous post Vara anului 2022 a fost o demonstrație a ceea ce vor aduce schimbările climatice lumii
Next post Sarah Jessica Parker își închiriază vila din Hamptons pentru suma de 19,98 dolari