RAPORT. Concentrații record de gaze cu efect de seră în atmosferă în 2021

  • Concentrațiile atmosferice ale gazelor cu efect de seră responsabile de schimbările climatice au atins niveluri record în 2021.
  • În 2021, concentrația de CO2 în atmosferă a fost în medie de 414,7 părți pe milion (ppm), cu 2,3 ppm mai mare decât în 2020, potrivit studiului publicat marți în revista Societății americane de meteorologie.
  • Recordul nu este însă chiar o surpriză. După scăderea excepțională a emisiilor în 2020, odată cu criza Covid-19, acestea au crescut din nou în mare parte în 2021.

Concentrațiile atmosferice ale gazelor cu efect de seră responsabile de schimbările climatice au atins niveluri record în 2021, potrivit unui raport științific care arată încă o dată că încălzirea globală ,,nu dă semne de încetinire” , potrivit AFP.

,,Datele prezentate în acest raport sunt clare: continuăm să vedem din ce în ce mai multe dovezi științifice ale impactului global al încălzirii, care nu dă semne de încetinire” , a comentat Rick Spinrad, administratorul Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice a SUA (NOAA), ai cărei oameni de știință au condus raportul anual privind clima.

,,Având în vedere că anul acesta multe comunități au fost afectate de inundații care au loc o dată la o mie de ani, de secete excepționale și de o căldură istorică, acest lucru arată că criza climatică nu este o amenințare pentru viitor, ci ceva cu care trebuie să ne confruntăm astăzi” , a adăugat el.

În 2021, concentrația de CO2 în atmosferă a fost în medie de 414,7 părți pe milion (ppm), cu 2,3 ppm mai mare decât în 2020, potrivit studiului publicat marți în revista Societății americane de meteorologie. Acesta este un record de când au început măsurătorile și de cel puțin un milion de ani.

Recordul nu este însă chiar o surpriză. După scăderea excepțională a emisiilor în 2020, odată cu criza Covid-19, acestea au crescut din nou în mare parte în 2021.

O planetă mai mică

În ceea ce privește consecințele încălzirii globale, pentru al zecelea an consecutiv, nivelul mediu al oceanelor este, de asemenea, la un nivel record: 0,97 cm peste nivelul din 1993, anul în care au început măsurătorile prin satelit.

Temperatura oceanelor, care absorb cea mai mare parte din căldura suplimentară rezultată din încălzire, este, de asemenea, la un nivel record.

Iar anul 2021 se numără printre cei mai calzi șase ani înregistrați (al cincilea sau al șaselea, în funcție de măsurători), în ciuda unei perioade marcate de fenomenul de răcire La Niña.

Raportul evidențiază, de asemenea, o activitate ciclonică „mult peste medie” în 2021, cu 97 de cicloane și taifunuri suficient de mari pentru a fi numite.

,,Dacă luăm în serios și o folosim cu înțelepciune, ne poate ajuta să prosperăm pe o planetă care devine din ce în ce mai mică din punct de vedere al impactului activităților noastre” , a pledat Paul Higgins, un oficial al Societății Americane de Meteorologie.

Planeta s-a încălzit în medie cu aproape 1,2°C față de era preindustrială, ceea ce a provocat deja o creștere a fenomenelor meteorologice extreme, de la valuri de căldură la furtuni, secete și inundații.

Și acesta este doar începutul. În timp ce fiecare zecime de grad contează, lumea se îndreaptă într-adevăr spre o încălzire de +2,8°C până în 2100, chiar dacă angajamentele luate de state în cadrul Acordului de la Paris sunt respectate, potrivit experților ONU în domeniul climei (IPCC).

Acest acord istoric din 2015 are ca obiectiv limitarea încălzirii la mult sub +2°C, dacă este posibil +1,5°C.

Însă, pentru a spera să se atingă chiar și cel mai puțin ambițios obiectiv, emisiile ar trebui să fie reduse în fiecare an între 2030 și 2050 la fel ca în 2020, un an excepțional în care o mare parte din economia mondială s-a oprit din cauza Covid-19.

The post RAPORT. Concentrații record de gaze cu efect de seră în atmosferă în 2021 appeared first on Aleph News.

Previous post „Tomatina”, celebra luptă cu roșii din Spania, a revenit după o absență de doi ani
Next post Arheologii israelieni au dezgropat un colț de elefant rar, vechi de 500.000 de ani