Producția industrială a României a scăzut în primele 5 luni ale lui 2022 comparativ cu anul trecut

Donald Trump împodobește bradul de Crăciun cu globuri fabricate la ClujDonald Trump împodobește bradul de Crăciun cu globuri fabricate la Cluj

  • În luna mai, producţia industrială a crescut faţă de luna aprilie cu 10,1% ca serie brută şi a scăzut cu 0,1% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.
  • Faţă de luna mai 2021, producţia industrială a fost în mai 2022 mai mare atât ca serie brută (+6,4%), cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (+1,1%).
  • Industria prelucrătoare a crescut cu 8,5%, în timp ce industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 6,6%, respectiv cu 2,1%.

Producţia industrială a scăzut în primele cinci luni din 2022 cu 0,8% ca serie brută şi cu 2,4% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate faţă de perioada similară din 2021, anunţă Institutul Naţional de Statistică.

Evoluţia a fost determinată de scăderea producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,1%) şi a industriei extractive (-4,4%). Industria prelucrătoare a crescut cu 0,3%.

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială a fost mai mică cu 2,4%, ca efect al scăderilor din cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,8%), industria extractivă (-4,3%) şi industria prelucrătoare (-1,2%).

În luna mai, producţia industrială a crescut faţă de luna aprilie cu 10,1% ca serie brută şi a scăzut cu 0,1% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Statistica producției industriale

Creşterea a fost susţinută de toate cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (+12,2%), industria extractivă (+1,1%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,4%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut faţă de luna precedentă cu 0,1%, ca efect al scăderilor înregistrate de industria prelucrătoare (-2,3%) şi industria extractivă (-1,7%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 4,3%.

Faţă de luna mai 2021, producţia industrială a fost în mai 2022 mai mare atât ca serie brută (+6,4%), cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (+1,1%).

Industria prelucrătoare a crescut cu 8,5%, în timp ce industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 6,6%, respectiv cu 2,1%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 1,1%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+1,4%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 7,2%, respectiv cu 3,7%.

The post Producția industrială a României a scăzut în primele 5 luni ale lui 2022 comparativ cu anul trecut appeared first on Aleph News.

Previous post Opt candidați care vor să ocupe funcția de premier al Marii Britanii se confruntă cu primul vot
Next post Mii de persoane au fost evacuate din Franța din cauza extinderii incendiilor de pădure