Prima doamnă a Ucrainei, interviu pentru TIME despre traumele provocate de război

  • Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska a oferit un interviu pentru revista americană TIME, despre traumele provocate populaţiei de către invadatorii ruşi.
  • Soţia lui Volodimir Zelenski a vorbit despre Programul naţional pentru sănătate mintală şi suport psihosocial, care este menit să-i ajute pe ucraineni să facă faţă stresului post-traumatic cauzat de război.
  • Soţia lui Zelenski îşi aminteşte că  ea şi copiii nu şi-au dorit să plece când bombele au lovit prima oară ţara, la ora 6 dimineaţa, pe 24 octombrie.

Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska a oferit un interviu pentru revista americană TIME, despre traumele provocate populaţiei de către invadatorii ruşi.

Olena Zelenska a povestit publicaţiei TIME despre experienţele ucrainenilor şi cum le-a fost dată peste cap viaţa de la invazia ruşilor, pe 24 februarie.

„Oare ce ar putea copiii noştri să facă acum, după ce au trecut prin teribila experienţă a agresiunii ruseşti? Copiii aceştia nu sunt crescuţi pentru un război, nu au învăţat să urască pe cineva. Sunt mii de copii. Să-i ajutăm să se vindece este prima sarcină pe care o avem”, spune Prima Doamnă a Ucrainei, pentru revista americană, potrivit Mediafax.

Soţia lui Volodimir Zelenski a vorbit despre Programul naţional pentru sănătate mintală şi suport psihosocial, care este menit să-i ajute pe ucraineni să facă faţă stresului post-traumatic cauzat de război. „Pot fi consecinţe complexe pentru ţara noastră”, crede Zelenska, făcând referire la trauma care se adânceşte în minţile şi corpurile tuturor afectaţi de invazia rusească.

Prima doamnă vorbește despre sănătatea mintală

Şi nu va fi uşor, mai spune Prima Doamnă, întrucât, fosta ţară sovietică se confruntă cu o stigmă în ceea ce priveşte mersul la psiholog, psihiatru şi sănătate mintală. „Nu folosim termeni care includ cuvânt „psiho”. Ucrainenii asociază practica psihoterapiei cu spitalele de stat pentru boli mintale, care îi izolează pe cei bolnavi de restul soceităţii. O mare parte din această stigmă îşi are rădăcinile în URSS, unde generaţii de ucraineni au fost crescuţi cu ideea că trebuie să-ţi ascunzi emoţiile şi traumele. Atitudinea era: „Rezolvă-ţi-o, treci peste, iar dacă te plângi, înseamnă că eşti slab”.”

Soţia lui Zelenski îşi aminteşte că  ea şi copiii nu şi-au dorit să plece când bombele au lovit prima oară ţara, la ora 6 dimineaţa, pe 24 octombrie. Plus că nu voiau să lase în urmă cealaltă parte a familiei: doi câini, o pisică şi un papagal nevrotic pe nume Kesha. Dar nu au avut încotro, întrucât ruşii declarau că primul lor obiectiv este prinderea lui Zelenski şi a familiei sale. 

În prezent, Olena şi copiii locuiesc separat de Zelenski. Abia în luna mai au reuşit să se vadă. „A fost emoţionant. Atât vă pot spune”. Acum, îl văd doar la televizor. 

 Zelenska mai spune, totodată, că 15 milioane de familii ucrainene (44%) sunt separate în prezent din cauza războiului, iar asta afectează sănătatea psiho-emoţională, mai ales a copiilor. 8 milioane de oameni (majoritatea femei şi copii) au trebuit să plece din ţară, pentru a rămâne în viaţă, în timp ce taţii şi soţii au rămas pentru a lupta cu ruşii. 

Unii oameni şi-au pierdut copiii, iar mulţi micuţi au rămas orfani. „După patru luni de război, nimeni dintre noi nu este bine”, conchide Prima Doamnă. 

The post Prima doamnă a Ucrainei, interviu pentru TIME despre traumele provocate de război appeared first on Aleph News.

Previous post Generația Z nu este atât de pasionată de luat masa în oraș. Iată cum îi urmăresc restaurantele
Next post David Popovici, pe drumul spre a cincea finală din carieră la Campionatul European pentru juniori