Preşedintele Biden trimite Ucrainei armament de 1 miliard de dolari

  • Preşedintele Joe Biden a anunţat miercuri un nou ajutor în valoare de 1 miliard de dolari în arme pentru Ucraina, care include sisteme de rachete anti-navă, rachete de artilerie, obuziere şi muniţie, scrie Reuters.
  • În cadrul unei convorbiri telefonice cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Biden a declarat că i-a vorbit liderului aflat în conflict despre noul armament.
  • Rachetele din acest pachet de ajutor ar avea aceeaşi rază de acţiune ca şi rachetele americane livrate anterior.

Preşedintele Joe Biden a anunţat miercuri un nou ajutor în valoare de 1 miliard de dolari în arme pentru Ucraina, care include sisteme de rachete anti-navă, rachete de artilerie, obuziere şi muniţie, scrie Reuters.

Preşedintele a anunţat, de asemenea, un ajutor umanitar suplimentar de 225 de milioane de dolari pentru a ajuta populaţia din Ucraina, inclusiv prin furnizarea de apă potabilă, medicamente şi asistenţă medicală critică, alimente, adăposturi şi bani pentru ca familiile să poată achiziţiona articole esenţiale.

Cele mai recente pachete de arme pentru Ucraina includ 18 obuziere, 36.000 de proiectile pentru acestea, două sisteme de apărare de coastă Harpoon, rachete de artilerie, radiouri, dispozitive de vedere pe timp de noapte şi finanţare pentru instruire, a precizat Pentagonul.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a acuzat miercuri ţările occidentale că „duc un război prin procură cu Rusia”, declarând reporterilor: „Aş dori să le spun ţărilor occidentale care furnizează armament Ucrainei – sângele civililor este pe mâinile voastre„.

Ucraina face presiuni asupra Statelor Unite şi a altor naţiuni occidentale pentru livrări rapide de arme în faţa presiunii crescute din partea forţelor ruseşti în regiunea Donbass din estul ţării.

În luna mai, administraţia Biden a anunţat un plan de a oferi Ucrainei sisteme de rachete M142

În luna mai, administraţia Biden a anunţat un plan de a oferi Ucrainei sisteme de rachete M142, după ce a primit asigurări din partea Kievului că nu le va folosi pentru a lovi ţinte din interiorul teritoriului rusesc. Biden a impus această condiţie pentru a încerca să evite escaladarea războiului din Ucraina.

Rachetele din acest pachet de ajutor ar avea aceeaşi rază de acţiune ca şi rachetele americane livrate anterior şi este finanţată cu ajutorul Presidential Drawdown Authority, sau PDA, prin care preşedintele poate autoriza transferul de articole şi servicii din stocurile americane fără aprobarea Congresului, ca răspuns la o situaţie de urgenţă.

Pentru prima dată, Statele Unite trimit lansatoare Harpoon cu baza la sol. În luna mai, Reuters a relatat că SUA lucrează la scoaterea unui lansator de pe o navă americană pentru a contribui la asigurarea capacităţii de lansare a rachetelor Harpoon în Ucraina.

O rachetă Harpoon, fabricată de Boeing, costă aproximativ 1,5 milioane de dolari.

The post Preşedintele Biden trimite Ucrainei armament de 1 miliard de dolari appeared first on Aleph News.

Previous post Cum și-a salvat o mamă fiul și 17 copii după 65 de zile sub pământ în Ucraina
Next post Sănătatea intestinală a bărbaților se îmbunătățește prin consumul de bere blondă, sugerează un studiu