Poluarea fonică afectează sănătatea inimii. Explicațiile oamenilor de știință și ale medicilor

Aglomeraţie pe Valea Prahovei, spre staţiunile montane. Trafic intens în Breaza, Comarnic și BușteniAglomeraţie pe Valea Prahovei, spre staţiunile montane. Trafic intens în Breaza, Comarnic și Bușteni

  • Traficul rutier produce 80% din zgomotul orașelor.
  • Cercetători din China au analizat efectele zgomotului pe un eșantion de 240.000 de oameni.
  • Majoritatea orașelor luptă împotrva poluării aerului și uită de efectele zgomotului mașinilor.

Traficul rutier nu poluează doar aerul. Zgomotul constant făcut de mașini ajunge să provoace hipertensiune arterială și să afecteze sănătatea inimii, potrivit unui studiu recent.

Felix Damian, editor corespondent Aleph News, îți spune cum poate fi afectată sănătatea inimii de zgomotul făcut de traficul de pe stradă.

Felix: ,,Oamenii de știință și medicii au observat un fenomen tot mai evident, dar care nu este luat în seamă de autorități. Poluarea fonică este extrem de periculoasă pentru sănătate, pe lânga cea a aerului.

Studiul actual a fost făcut de experții din China cu date din Marea Britanie, dar problema a fost analizată și în Spania. Medicii spanioli, care studiază și ei relația dintre zgomot și sănătate spun ca „zgomotul ascuțit este ușor de detectat, ca atunci când cineva țipă sau trece o mașină sub balcon, dar zgomotul puternic cronic poate fi mai periculos, pentru că ajungi să te obișnuiești cu el. În timp, poate crește tensiunea arterială și poate fi o variabilă care mărește ulterior riscul de accident vascular cerebral sau atac de cord.

Ce spune noul studiu despre efectele zgomotului asupra sănătății?

,,Este vorba de o cercetare facuta de specialiști din China care au colectat informații de la Biobank din Marea Britanie despre mai mult de 240.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani, care nu aveau hipertensiune arterială. Au fost urmăriți în medie opt ani și după aceea peste 21.000 dintre ei au început să sufere din cauza tensiunii ridicate.

Cazurile au fost asociate cu adresele lor de resedință și cu poluarea fonică a traficului din zona și datele arată că riscul de tensiune arterială excesivă este legat de doza de zgomot la care au fost expuși.

Explicația medicilor este aceea că zgomotul este interpretat de corp ca un atac, iar când trebuie să respingi un atac, primul lucru pe care îl faci este să-ți crești tensiunea arterială.

Ce ar trebui să facă administrația în zonele urbane?

Specialiștii cred că multe orașe sunt angajate acum în reducerea gazelor de eșapament și neglijează faptul ca trebuie create zone urbane mai liniștite, cu mai multe spații verzi și cu metode de diminuare a poluarii fonice. Un studiu din 2015 a estimat că reducerea zgomotului din trafic în Madrid cu un decibel ar însemna evitarea a 468 de decese premature pe an. ”

Citește și:

VIDEO. Katy Perry, pusă la zid de internauți: A batjocorit o concurentă la American Idol

FOTO. Cum arată Donald Trump într-o fotografie generată de inteligența artifcială

Nora Victoriei Bechkam, Nicola Peltz, a primit un cadou inedit de la soțul ei. Internauții au reacționat „Divorțul ăsta o să fie dureros!”

The post Poluarea fonică afectează sănătatea inimii. Explicațiile oamenilor de știință și ale medicilor appeared first on Aleph News.

Previous post VIDEO. Emma Heming și Bruce Willis și-au reînnoit jurămintele. Imagini emoționante de la ceremonie
Next post VIDEO. Femeile transsexuale nu mai au voie să participe la probele de atletism feminin. Decizia este criticată