Piloții ucraineni au început antrenamentele pe avioanele americane de luptă F-16. Procesul de pregătire va dura câteva luni

  • Piloții ucraineni vor intra într-un proces de pregătire care va dura câteva luni.
  • Nu s-a luat încă o decizie de a furniza Ucrainei interceptoare de generația a IV-a, F16 americane.
  • Ucraina nu are încă piste adaptate pentru F-16.

Piloții ucraineni au început antrenamentul, a declarat Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, scrie The Guardian. Acesta a mai precizat că nu s-a luat încă o decizie de a furniza Ucrainei interceptoare de generația a IV-a, F16 americane. „Faptul că a început pregătirea ne oferă opțiunea de a decide să livrăm avioanele, iar la momentul respectiv, piloții vor fi deja pregătiți să le opereze”, a spus Stoltenberg presei, în cadrul unei întâlniri a miniștrilor apărării la Bruxelles.

SUA pot aproba sau refuza livrarea de avioane F16 către statele terțe. Țara a arătat că nu va bloca astfel de livrări către Ucraina, fără însă a lăsa explicit de înțeles că le-ar putea aproba.

Piloții ucraineni vor intra într-un proces de pregătire care va dura câteva luni. Aceștia se vor antrena numai pe aeronave sovietice MiG-29 și Suhoi Su-27. Ucraina nu are încă piste adaptate pentru F-16, care, spre deosebire de avioanele sovietice, poate utiliza armament inteligent, de producție occidentală.

The Guardian arată că această evoluție survine după luni de dezbateri intense la Washington cu privire la riscurile ca Ucraina să utilizeze acest tip de avioane pentru a ataca ținte de pe teritoriul Rusiei, ceea ce ar putea duce la escaladarea conflictului.

În februarie, președintele SUA, Joe Biden, a refuzat livrarea unor avioane de luptă occidentale. Kievul a avertizat în ultimele zile că contraofensiva sa întâmpină dificultăți din cauza superiorității aeriane și de artilerie a Rusiei.

Citește și

The post Piloții ucraineni au început antrenamentele pe avioanele americane de luptă F-16. Procesul de pregătire va dura câteva luni appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.

Salt la sursă
Author: Tohaneanu Andrei

Previous post Aeroportul Brașov-Ghimbav a fost inaugurat. Cum arată primul aeroport deschis în România în ultimii 50 de ani și spre ce orașe poți zbura
Next post Japonia reglementează legea violului. Vârsta pentru consimțământul sexual a fost ridicată la 16 ani