O tulpină extrem de rezistentă la antibiotice a superbacteriei mortale MRSA poate trece de la porci la oameni
- O tulpină extrem de rezistentă la antibiotice a superbacteriei mortale MRSA, descoperită la porci, poate trece la oameni, confirmă oamenii de știință de la Universitatea Cambridge.
- Autorii studiului cred că acest lucru ar putea fi rezultatul a zeci de ani de utilizare pe scară largă a antibioticelor în creșterea porcilor.
- În 2019, MRSA (Staphylococcus aureus rezistent la meticilină) a ucis aproximativ 100.000 de persoane în întreaga lume, iar Organizația Mondială a Sănătății o consideră în prezent una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății umane.
O tulpină extrem de rezistentă la antibiotice a superbacteriei mortale MRSA, descoperită la porci, poate trece la oameni, confirmă oamenii de știință de la Universitatea Cambridge.
Autorii studiului cred că acest lucru ar putea fi rezultatul a zeci de ani de utilizare pe scară largă a antibioticelor în creșterea porcilor.
Tulpina bacteriană găsită la porci, stafilococ auriu meticilino-rezistent (CC398), a devenit în ultimii 50 de ani tipul dominant în fermele de animale din Europa și este o cauză tot mai frecventă a infecțiilor cu MRSA la om. Studiul, publicat în jurnalul eLife, a dezvăluit că CC398 a fost detectat acum la persoane fără nicio legătură cu animalele de fermă. Mai îngrijorător este faptul că pare să fie la fel de rezistent la antibiotice la oameni ca și la porci, deși nu provoacă boli la animale.
Aproape toți porcii din anumite ferme sunt acum purtători
MRSA a fost identificat pentru prima dată la pacienții umani în 1960. Cu toate acestea, din cauza rezistenței sale la antibiotice, este mult mai greu de tratat decât alte infecții bacteriene.
„Este posibil ca nivelurile istorice ridicate de utilizare a antibioticelor să fi dus la evoluția acestei tulpini de MRSA foarte rezistente la antibiotice în fermele de porci”, afirmă autorul principal, Dr. Gemma Murray, care a lucrat anterior la Departamentul de Medicină Veterinară de la Cambridge, iar în prezent la Institutul Wellcome Sanger, într-un comunicat al universității.
„Am constatat că rezistența la antibiotice în acest MRSA asociat cu animalele de fermă este extrem de stabilă, a persistat de-a lungul mai multor decenii și, de asemenea, pe măsură ce bacteria s-a răspândit în diferite specii de animale de fermă.”
Deși utilizarea antibioticelor în ferme a scăzut în ultimii ani, este puțin probabil să afecteze această tulpină, deoarece este atât de stabilă. Stafilococ auriu meticilino se găsește la o mare varietate de animale, dar este asociată mai ales cu porcii, în special în fermele de porci din Danemarca, unde a sărit de la o prevalență de 5% la 90% între 2008 și 2018.
„Înțelegerea apariției și a succesului acestei tulpini în efectivele de animale europene și a capacității sale de a infecta oamenii este de o importanță vitală pentru gestionarea riscului pe care îl reprezintă pentru sănătatea publică”, spune autorul principal, Dr. Lucy Weinert.
Ce face ca bacteriile să sară la om?
Echipa a descoperit că bacteria poate sări la om datorită unor elemente genetice mobile din genomul său. Acestea sunt bucăți de material genetic care conferă MRSA anumite caracteristici, inclusiv rezistența la antibiotice și capacitatea de a se sustrage sistemului imunitar uman.
Două elemente genetice mobile specifice care îi conferă rezistență la antibiotice persistă atunci când acesta sare la oameni, în timp ce un al treilea apare și dispare atât la porci, cât și la oameni, ceea ce arată că se poate adapta rapid la oameni.
„Cazurile de MRSA asociate cu animale la om reprezintă încă doar o mică parte din toate cazurile din populațiile umane, dar faptul că acestea sunt în creștere este un semn îngrijorător”, adaugă Dr. Weinart.
Intensificarea agriculturii, combinată cu niveluri ridicate de utilizare a antibioticelor la animale, a condus la preocupări deosebite legate de faptul că animalele servesc drept rezervoare pentru infecțiile umane rezistente la antibiotice.
Redactorul Jim Leffman de la South West News Service a contribuit la acest reportaj.
The post O tulpină extrem de rezistentă la antibiotice a superbacteriei mortale MRSA poate trece de la porci la oameni appeared first on Aleph News.