O firmă din Turcia, apropiată președintelui Erdogan, face cadou drone Ucrainei

DronăDronă

  • Producătorul turc de drone Baykar a oferit luni trei dintre dronele sale armatei ucrainene.
  • Turcia nu a anunțat vreun ajutor militar pentru Ucraina, dar această livrare ar putea cu greu să aibă loc fără aprobarea lui Erdogan.
  • Anunțul vine în contextul în care Turcia, membră NATO, blochează candidaturile de aderare ale Finlandei și Suediei. Turcia a condamnat invazia rusă în Ucraina, însă a încercat să acționeze ca mediator între cele două părți și nu a semnat sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Moscovei.

Producătorul turc de drone Baykar, care îl are printre directori pe cumnatul președintelui Recep Tayyip Erdogan, a oferit luni trei dintre dronele sale armatei ucrainene.

Într-un comunicat postat pe Twitter, producătorul a precizat că o campanie de finanțare colectivă a strâns suficienți bani pentru a cumpăra mai multe dintre vehiculele sale aeriene fără pilot (UAV) TB2 „pentru ca ucrainenii să le folosească în apărarea Patriei lor”.

„Baykar nu va accepta plata pentru TB2-uri și va trimite 3 UAV-uri gratuit pe frontul de război ucrainean”, a adăugat aceasta.

„Cerem ca fondurile strânse să fie trimise în schimb poporului ucrainean care luptă.”

Turcia nu a anunțat vreun ajutor militar pentru Ucraina, dar această livrare ar putea cu greu să aibă loc fără aprobarea lui Erdogan.

Ucraina a declarat deja că dronele turcești pe care le-a avut la începutul războiului și-au dovedit valoarea împotriva forțelor rusești.

Unul dintre directorii Baykar este Selcuk Bayraktar, soțul fiicei mai mici a lui Erdogan.

Anunțul vine în contextul în care Turcia, membră NATO, blochează candidaturile de aderare ale Finlandei și Suediei, din cauză că acestea „oferă adăpost sigur militanților kurzi în afara legii, a căror insurecție de zeci de ani împotriva statului turc a făcut zeci de mii de victime.”

În timp ce Turcia a condamnat invazia rusă în Ucraina, a încercat, de asemenea, să acționeze ca mediator între cele două părți și nu a semnat sancțiunile impuse de Statele Unite și Uniunea Europeană împotriva Moscovei.

Ucraina a declarat că avea aproximativ 20 de drone TB2 la începutul războiului.

Unii experți spun că Ucraina primește în continuare livrări de drone de luptă turcești, lucru pe care Ankara nu l-a confirmat niciodată.

The post O firmă din Turcia, apropiată președintelui Erdogan, face cadou drone Ucrainei appeared first on Aleph News.

Previous post UPDATE. Numărul victimelor în cazul atacului din mall-ul din Kremenciuk a crescut
Next post Cercetătorii prezintă un braț robotic personalizat care ar putea ajuta persoanele paralizate parțial să își savureze singure mâncarea