Motivul științific pentru care oamenii roșesc când sunt jenați

oamenii roșesc când sunt jenațioamenii roșesc când sunt jenați

  • Înroșirea este un reflex incontrolabil care le permite oamenilor să ne înțeleagă emoțiile.
  • Roșeața obrajilor, a feței și a gâtului este adesea declanșată de emoția complexă a jenei.
  • Persoanele care se înroșesc ușor se tem că vor fi judecate pentru asta, deși știm mai mult ca niciodată despre cum roșim, întrebarea de ce s-ar putea să rămână mereu un mister. 

Înroșirea este un reflex incontrolabil care le permite oamenilor să ne înțeleagă emoțiile.

Roșeața obrajilor, a feței și a gâtului este adesea declanșată de emoția complexă a jenei.

Persoanele care se înroșesc ușor se tem că vor fi judecate pentru asta, deși știm mai mult ca niciodată despre cum roșim, întrebarea de ce s-ar putea să rămână mereu un mister. 

Părintele evoluției, biologul Charles Darwin, a scris pe larg despre roșeață în cartea sa Expresia emoțiilor la om și la animale”. El nu a găsit nici o dovadă a acestei trăsături în regnul animal, descriind înroșirea ca fiind cea mai ciudată și mai umană dintre toate expresiile”. După cum a expus Darwin, nu numai că acest comportament este involuntar, dar faptul de a spune cuiva că se înroșește poate crește de fapt răspunsul de înroșire. Această observație a fost verificată de oamenii de știință 137 de ani mai târziu. Așadar, cum și de ce ne înroșim și mai tare?

Comportamentele, voluntare și involuntare, sunt cauzate de sistemul nervos. Partea simpatică a sistemului nostru nervos funcționează involuntar și ne ajută să răspundem la pericolele din mediul înconjurător prin declanșarea răspunsului de luptă, de fugă sau de înghețare. Atunci când un animal se confruntă cu amenințări sau stres, sistemul nervos simpatic eliberează semnale chimice pentru a pregăti un răspuns defensiv. Se eliberează hormonul adrenalină, ritmul cardiac crește, pupilele se dilată și se asigură rezerve de sânge în anumite regiuni ale corpului.

Venele noastre faciale sunt unice în ceea ce privește sensibilitatea lor la semnalele sistemului nervos (prin intermediul psihofiziologiei). Vasele de sânge faciale sunt dense cu receptori de detectare a adrenalinei. Atunci când adrenalina este eliberată, pereții vaselor cresc în circumferință, permițând un flux sanguin mai mare într-un proces numit vasodilatație, iar noi roșim. În momente de suferință sau de disconfort social, pielea noastră subțire și fără păr de pe față permite tuturor să fie martori la acest întreg proces fiziologic.

Eritrofobia, teama de a roși estr un diagnostic psihologic cunoscut ca declanșator al tulburării de anxietate socială

Eritrofobia, teama de a roși, este un diagnostic psihologic recunoscut, cunoscut ca declanșator al tulburării de anxietate socială. În cazuri extreme, atunci când terapia sau alte abordări au eșuat, o intervenție chirurgicală numită simpaticotomie endotoracică poate reduce înroșirea. În timpul intervenției chirurgicale, o parte din nervii feței sunt tăiați, tăind semnalizarea nervoasă și oferind ușurare persoanelor cu eritrofobie și persoanelor care se înroșesc prea mult.

Ceea ce ne face să ne simțim stânjeniți se schimbă de la o cultură la alta, dar, potrivit cărții Shame Across Culture”, roșeața ca răspuns la jenă este o expresie pan-umană. Nu depinde de cultură sau de învățare și, în schimb, reprezintă un aspect cheie al biologiei noastre sociale. Caracterul greu de conectat al înroșirii a fost păstrat de-a lungul generațiilor de presiune evolutivă. Acest lucru înseamnă că probabil îndeplinește o funcție importantă.

Stresul și frica ne declanșează sistemul nervos simpatic, provocând vasodilatație. O sursă majoră de stres și îngrijorare o reprezintă interacțiunile sociale. Este probabil ca tenul închis și părul mai dens al primilor noștri strămoși hominizi să fi ascuns înroșirea feței. Vasodilatația feței a rămas ascunsă ca la alte animale. Astfel, înroșirea fețelor noastre s-ar fi putut dezvolta înainte ca primatele antice să aibă inteligența necesară pentru a o interpreta. Dar, pe măsură ce pielea feței umane s-a schimbat și creierul nostru a crescut, a fost expus un mod cu totul nou de a detecta emoțiile celorlalți.

Dacă încălcăm o regulă sau o așteptare, acest lucru îi poate înfuria pe cei din grupul nostru social. Înroșirea ne permite să ne afișăm starea emoțională și să evităm interacțiunile agresive. Atunci când oamenii de știință au înroșit obrajii oamenilor în fotografii, participanții la studiu au evaluat aceste persoane ca fiind mai jenate, mai sincere în scuzele lor și au fost mai predispuși să îi ierte cu cât fețele lor erau mai roșii. Atunci când roșim, oamenii pot vedea că nu numai că ne recunoaștem fărădelegea, dar și că simțim jenă, rușine și regret.

Înroșirea schimbă modul în care judecăm acțiunile oamenilor

Înroșirea schimbă modul în care judecăm acțiunile celorlalți. Într-un studiu, participanții au jucat un joc pe calculator împotriva unui jucător necunoscut care era de fapt fals. Atunci când participantul a fost trădat de jucătorul fals, oamenii de știință i-au arătat participantului o imagine cu fața transgresorului lor. Participanții au fost mai iertători și mai predispuși să aibă încredere într-un jucător înroșit, i-au încredințat mai mulți bani de joc și au prezis o probabilitate mai mică ca jucătorul înroșit să le încalce din nou încrederea.

La fel cum participanții la studiu au folosit înroșirea pentru a măsura rușinea, poate că strămoșii noștri au folosit înroșirea ca un indiciu social non-verbal care indica remușcarea. O mulțime de animale au comportamente pe care le folosesc pentru a evita lupta, numite semne de liniștire, iar înroșirea este unul dintre ale noastre. Folosindu-ne fețele, putem folosi roșeața ca poligraf al stării de spirit a cuiva și putem evita încăierările inutile.

Pentru o vreme, am crezut că suntem destul de speciali. Pe măsură ce cunoștințele noastre despre lumea naturală cresc, un set din ce în ce mai mic de comportamente și caracteristici pot fi considerate ca fiind prin excelență umane.

Timp de peste un secol, au existat puține dovezi că alte specii împărtășesc comportamentul social de înroșire cu oamenii. Cu toate acestea, recent, cercetătorii care au lucrat cu papagali macaws de talie mare au descoperit roșeața facială afișată de păsările care se angajează social cu oamenii. Dacă se dovedește că alte păsări observă și răspund social la culoarea obrazului colegilor lor, atunci înroșirea ar putea să nu mai fie unică pentru oameni, infirmând ipoteza lui Charles Darwin.

Deși nu vom ști niciodată care au fost presiunile exacte la care au fost supuși primii noștri strămoși care au dus la faptul că roșeața a devenit un semnal social integral, putem totuși studia efectul pe care roșeața îl are asupra interacțiunilor sociale. Cercetătorii încearcă, de asemenea, să înțeleagă ce îi face pe oameni să roșească prea mult și ce tratamente pot fi dezvoltate. Faptul că nu este vorba doar de prea mulți receptori de adrenalină sugerează că există o latură psihologică a înroșirii pe care trebuie să o explorăm în continuare.

The post Motivul științific pentru care oamenii roșesc când sunt jenați appeared first on Aleph News.

Previous post Adevăratul motiv pentru care hainele cu marca NASA sunt acum peste tot
Next post Oamenii de știință transformă păianjenii morți în roboți care pot apuca obiecte mici