Mersul la toaletă noaptea poate fi un semn al unei probleme medicale
- Mulți oameni consideră mersul la toaletă noaptea un semn normal al îmbătrânirii.
- Termenul de nocturie înseamnă trezirea în miezul nopții pentru a goli vezica urinară.
- Aceasta este cel mai frecvent simptom al tractului urinar inferior.
Mulți oameni consideră mersul la toaletă noaptea un semn normal al îmbătrânirii, dar trezitul de mai multe ori în timpul nopții poate avea un impact negativ asupra calității somnului și poate fi un semn al unei afecțiuni medicale subiacente.
Termenul de nocturie înseamnă trezirea în miezul nopții pentru a goli vezica urinară.
Ce este Nocturia?
Majoritatea oamenilor urinează de patru până la șase ori pe zi. Nocturia se referă la trezirea de una sau de mai multe ori în timpul nopții pentru a goli vezica urinară.
Ritmul circadian, ceasul intern care reglează sincronizarea proceselor corporale, poate juca un rol în producția de urină. Nevoia de a urina apare de obicei în timpul orelor de veghe ale zilei și scade semnificativ noaptea pe măsură ce dormi. Cu toate acestea, cei cu nocturie se trezesc în miezul nopții, adesea de mai multe ori, cu un impuls puternic de a folosi baia.
Cine se confruntă cu Nocturia?
Nocturia este cel mai frecvent simptom al tractului urinar inferior și afectează bărbații și femeile de toate vârstele. Aproximativ 69% dintre bărbați și 76% dintre femeile de peste 40 de ani raportează că trebuie să urineze cel puțin o dată în timpul nopții. Trezirea pentru a merge la baie în miezul nopții poate afecta și persoanele sub 40 de ani, deși nocturia este mai puțin frecventă la adulții tineri.
Nevoia de a urina noaptea tinde să crească brusc odată cu vârsta, mai ales la bărbați. Între 70% și 90% dintre bărbații cu vârsta peste 70 de ani suferă de nocturie.
Cum îți afectează nocturia somnul?
Trezirea ocazională pentru a folosi baia noaptea nu este de obicei un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, trezirile frecvente de a folosi baia în fiecare noapte îți perturbă somnul. Cei care experimentează mai multe treziri le poate fi greu să adoarmă după ce folosesc baia, ceea ce duce la mai puțin timp petrecut într-un somn profund și reparator.
Pierderea somnului în fiecare noapte afectează aproape fiecare aspect al vieții. Acesta este asociat cu o gamă largă de rezultate negative, inclusiv:
- Calitatea vieții redusă
- Risc mai mare de depresie
- Risc crescut de cădere
- Sănătate generală mai slabă
De ce trebuie să mergi la baie atât de des noaptea?
Medicii consideră că nocturia este un simptom și nu o afecțiune în sine. În multe cazuri, deplasările crescute la baie pe timp de noapte se datorează consumului de prea multe lichide seara. Consumând cantități mari de lichide chiar înainte de culcare, în special cofeină sau alcool, corpul tău este forțat să crească producția de urină în timp ce dormi.
În unele cazuri, trezirea pe timp de noapte poate fi un semn al unei probleme medicale nediagnosticate, cum ar fi:
Diabet de tip 2
Diabetul de tip 2 este marcat de o creștere a setei și a nevoii de a urina. Peste 34 de milioane de americani trăiesc cu diabet zaharat de tip 2, dar Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor estimează că încă peste 7 milioane ar putea fi nediagnosticate.
Infecții ale tractului urinar
Infecțiile tractului urinar pot determina creșterea frecvenței urinare. Sunt cea mai frecventă cauză de urinare frecventă la femei și copii.
Prostată mărită
Pentru bărbații în vârstă, cea mai frecventă cauză a nevoii de a urina mai des este mărirea prostatei. Cunoscută sub denumirea de hiperplazie benignă de prostată sau HBP, o prostată mărită afectează peste jumătate dintre bărbații în vârstă de 60 de ani și are ca rezultat o frecvență și o urgență mai mare a urinării.
Tulburări de somn
Nocturia este, de asemenea, asociată cu tulburări de somn. Cei cu tulburări de respirație în somn, cum ar fi apneea obstructivă în somn, au adesea nevoie să urineze mai mult în miezul nopții. Cercetătorii nu sunt siguri ce cauzează legătura dintre apneea în somn și nocturie. O teorie este că persoanele cu apnee în somn pot produce mai multă urină și au niveluri ridicate de hormoni importanți pentru producția de urină.
Persoanele care se confruntă cu nocturie au, de asemenea, mai multe șanse de a avea insomnie. Cu toate acestea, nu este clar dacă necesitatea de a folosi baia frecvent pe tot parcursul nopții este cauza insomniei și a insomniei sau dacă insomnia provoacă urinare frecventă.
Cum poți opri urinarea frecventă noaptea?
Schimbările stilului de viață sunt de obicei primul punct de intervenție pentru gestionarea cu succes a nocturiei. Dacă ai doar simptome ocazionale sau ușoare de nicturie, poți modifica rutina zilnică pentru a ajuta la oprirea nevoii de a urina în miezul nopții, inclusiv:
- Reducerea aportului de lichide, în special de cofeină și alcool, cu cel puțin 2 ore înainte de culcare
- Golirea vezicii urinare înainte de a merge la culcare
- Reducerea aportului de sare
- Slăbire, pentru cei care sunt supraponderali sau obezi
- Întărirea mușchilor din jurul vezicii urinare cu exerciții pentru podeaua pelvină
Când să soliciți tratament medical
Dacă ai nocturie, ia în considerare discutarea simptomelor cu medicul primar. Nocturia este în mod notoriu subraportată, iar discuția cu medicul te poate ajuta să identifici orice afecțiuni medicale subiacente.
În cele din urmă, cel mai bun tratament va depinde de cauza nocturiei. Dacă simptomele sunt severe sau nu răspund la modificări simple de comportament, medicul poate prescrie medicamente. Un tratament farmaceutic comun pentru nocturie este desmopresina, un medicament care concentrează urina peste noapte și este eficient atât la bărbați, cât și la femei.
Mulți oameni cred că trezirea în miezul nopții pentru a urina este doar o parte a îmbătrânirii. Deși nocturia este incredibil de comună, nu trebuie să o lași să îți dicteze calitatea somnului. Dacă te trezești des în fiecare noapte, discută cu medicul pentru a identifica cauza de bază și faceți un plan individual de tratament, astfel încât să poți reveni la nopți odihnitoare de somn.
The post Mersul la toaletă noaptea poate fi un semn al unei probleme medicale appeared first on Aleph News.