LIVE UPDATE. Ziua 93 de război. Kuleba: „Ucraina are nevoie urgent de arme grele. Fără acestea, nu vom putea să îi respingem pe ruși”

  • Administraţia SUA condamnă relaţia China-Rusia şi avertizează asupra riscurilor generate de Beijing.
  • SUA se pregătește să aprobe sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune, principala solicitare a Ucrainei.

ORA 02:00

Nouă morți, inclusiv un bebeluș, în bombardamentele asupra zonelor rezidențiale din Harkov

Nouă persoane, inclusiv un bebeluș de cinci luni, au fost ucise joi la Harkov, pe fondul unor „bombardamente intense” asupra zonelor rezidențiale din apropierea centrului orașului, potrivit lui Oleh Synyehubov, șeful administrației militare din regiunea Harkov.

Printre cei uciși se numără „o familie care pur și simplu se plimba pe stradă – un bărbat își ținea în brațe bebelușul de cinci luni. Mama este grav rănită și se află acum în spital”, a declarat Synyehubov.

De asemenea, el a declarat că țintirea zonelor rezidențiale din cel de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina nu poate avea ca scop decât „terorizarea” localnicilor.

ORA 01:00

SUA se pregătește să aprobe sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune, principala solicitare a Ucrainei

„Cea mai urgentă nevoie a Ucrainei este de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) pentru a contracara superioritatea rusă în materie de armament greu”, a declarat ministrul de externe Dmytro Kuleba.

Situația militară din regiunile estice este „la fel de gravă precum se spune – chiar mai gravă decât se spune”, a declarat Kuleba joi, în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri în direct pe Twitter.

Singurul răspuns care ar funcționa, a spus el, este cu „mai multe arme grele. Fără acestea, nu vom putea să-i respingem”.

El a calificat decizia Washingtonului în acest sens drept „crucială”.

CNN a aflat că administrația Biden se pregătește să intensifice tipul de armament pe care îl oferă Ucrainei, trimițând sisteme avansate de rachete cu rază lungă de acțiune, deoarece acestea au devenit principala solicitare a părților ucraineni, potrivit mai multor oficiali.

Administrația SUA tinde să trimită sistemele ca parte a unui pachet mai mare de asistență militară și de securitate pentru Ucraina, care ar putea fi anunțat chiar săptămâna viitoare.

În afară de ministrul de externe, alți înalți oficiali ucraineni, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, au pledat, în ultimele săptămâni, pentru ca SUA și aliații săi să furnizeze sisteme de rachete.

Sistemele de armament fabricate în SUA pot lansa rachete la sute de kilometri – mult mai departe decât oricare dintre sistemele pe care Ucraina le are deja – ceea ce, potrivit ucrainenilor, ar putea fi un punct de cotitură în războiul lor împotriva Rusiei.

ORA 00:00

Administraţia SUA condamnă relaţia China-Rusia şi avertizează asupra riscurilor generate de Beijing

Statele Unite se vor concentra pe contracararea ameninţărilor generate de China, a afirmat joi secretarul de Stat american, Antony Blinken, avertizând că apropierea dintre Beijing şi Moscova trebuie să genereze preocupări pentru naţiunile din zona Indo-Pacifică.

„Chiar când Rusia se mobiliza în mod clar pentru a ataca Ucraina, preşedinţii Xi Jinping şi Vladimir Putin afirmau că prietenia dintre cele două ţări era «fără limite». Acest lucru ar trebui să genereze semnale de alarmă pentru toţi cei care locuiesc în zona Indo-Pacifică”, a declarat Antony Blinken într-un discurs rostit la Universitatea George Washington.

Blinken a subliniat totuşi că Statele Unite nu vor un conflict cu Administraţia de la Beijing.

„Sarcina noastră este să demonstrăm încă o dată că democraţia poate face faţă provocărilor urgente, să creăm oportunităţi, să avansăm demnitatea umană, să demonstrăm că viitorul le aparţine celor care cred în libertate şi că toate ţările îşi pot alege direcţia fără a fi constrânse. Nu vrem un conflict sau un Război Rece, dimpotrivă, suntem determinaţi să le evităm pe amândouă”, a precizat Antony Blinken, citat de CNN.

Secretarul de Stat american a avertizat că Statele Unite urmăresc atent activităţile Chinei.

„Chiar dacă războiul preşedintelui Putin continuă, noi vom rămâne concentraţi pe cea mai gravă provocare pe termen lung la adresa ordinii internaţionale, cea generată de Republica Populară China”, a atras atenţia Antony Blinken.

Administraţia de la Beijing tocmai a elaborat un acord amplu de cooperare în domeniul securităţii cu naţiuni din zona Pacificului, în ceea ce este considerată o nouă tentativă de extindere a influenţei regionale.

The post LIVE UPDATE. Ziua 93 de război. Kuleba: „Ucraina are nevoie urgent de arme grele. Fără acestea, nu vom putea să îi respingem pe ruși” appeared first on Aleph News.

Previous post Scriitoarea eseului „Cum să-ți ucizi soțul” chiar și-a ucis soțul. Judecătorii din SUA au stabilit verdictul
Next post Bilanțul zilei. Peste 420 de noi cazuri de COVID-19 şi 7 decese