LIVE UPDATE. Ziua 155 de invazie. Ucraina va creşte exporturile de energie electrică pentru UE

ZelenskiZelenski

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina îşi va creşte exporturile de electricitate către Uniunea Europeană, în contextul în care blocul se confruntă cu o criză energetică provocată de invazia Rusiei.

Ucraina va creşte exporturile de energie electrică pentru UE

„Ne pregătim să ne creştem exporturile de electricitate către consumatorii din Uniunea Europeană”, a declarat Zelenski în discursul său zilnic către naţiune.

„Exporturile noastre nu numai că ne vor permite să ne creştem veniturile în valută, dar îi vor ajuta şi pe partenerii noştri să reziste presiunii energetice ruseşti”, a spus el după ce Rusia şi-a redus drastic livrările de gaze către Europa.

„Vom face treptat din Ucraina unul dintre garanţii securităţii energetice europene”, a adăugat el.

Atât Rusia cât şi Ucraina revendică controlul asupra unei centrale electrice vitale

Soarta celei de-a doua mari centrale electrice din Ucraina atârna în balanţă după ce forţele susţinute de Rusia au afirmat că au capturat-o intactă, însă Kievul nu a confirmat capturarea acesteia, spunând doar că în apropiere au loc lupte.

Preluarea centralei electrice Vuhlehirsk, din estul Ucrainei, care funcţionează pe bază de cărbune şi datează din epoca sovietică, ar fi primul câştig strategic al Moscovei în mai mult de trei săptămâni.

Rezumatul zilei 154 de război

  • 84% dintre cetăţenii ucraineni sunt împotriva concesiunilor teritoriale
  • Moscova susţine că a distrus un depozit de rachete HIMARS
  • Zelenski acuză Rusia că se foloseşte de creşterea preţurilor la gaze pentru a teroriza Europa
  • Forţele ruseşti au continuat să lovească infrastructura civilă din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, şi regiunea înconjurătoare din nord-estul ţării.
  • Soldaţii ucraineni răniţi vor putea fi trataţi într-un spital militar american din Germania
  • De la începutul războiului din Ucraina, Rusia a pierdut aproape 40.000 de militari, potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski
  • Este puţin probabil ca forţele ruse să ocupe un teritoriu suplimentar semnificativ în Ucraina „înainte de începutul toamnei”, susţine Institute for the Study of War
  • Moscova refuză un tribunal sub egida ONU

The post LIVE UPDATE. Ziua 155 de invazie. Ucraina va creşte exporturile de energie electrică pentru UE appeared first on Aleph News.

Previous post Un nou lockdown în România? Ce spune Ministrul Sănătății
Next post Meta, compania mamă a Facebook și Instagram, înregistrează primul declin al veniturilor din istorie