LIVE UPDATE. 110 zile de invazie. Ucraina încă rezistă în fața Rusiei

  • De la începutul războiului din Ucraina până duminică, la nivel naţional, au intrat în România 1.186.070 cetăţeni ucraineni.
  • Forţele ruse au distrus un pod care leagă Sievierodonetsk de Lysychansk, întrerupând o posibilă rută de evacuare pentru civili. 
  • Șeful OVA Kievului, Oleksiy Kuleba, asigură că fortificațiile de frontieră ale regiunii Kiev sunt bine echipate și de încredere.

UPDATE ORA 08:00

Aproape 7.000 de cetăţeni ucraineni au intrat duminică în România, în scădere cu 26% faţă de ziua anterioară.

Potrivit Poliţiei de frontieră, duminică, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 94.905 de persoane, dintre care 6.897 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu 26% faţă de ziua precedentă.

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 3.385 cetăţeni ucraineni, în scădere cu 34 %, iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.033 cetăţeni ucraineni, în scădere cu 4,6%.

De la începutul războiului din Ucraina până duminică, la nivel naţional, au intrat în România 1.186.070 cetăţeni ucraineni. De asemenea, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în ţară noastră 1.220.599 ucraineni.


Rusia a ucis sute de civili în Harkov folosind muniţii cu dispersie, interzise pe scară largă, potrivit unui nou studiu realizat de Amnesty International, citat de BBC.

Amnesty International a anunţat că a găsit dovezi că forţele ruseşti au folosit în mod repetat bombe şi muniţii cu dispersie – rachete care aruncă mine mai mici care explodează ulterior la intervale de timp programate.

Jurnaliştii de la BBC susţin că au vizitat cinci locuri în cartiere rezidenţiale din Harkov şi au văzut dovezi ale folosirii acestor arme controversate.

„Aceste impacturi provin de la muniţiile cu dispersie, este o semnătură clasică”, a declarat Mark Hizney, cercetător senior în cadrul diviziei de armament a Human Rights Watch, un grup de campanie. „Iar într-o imagine se poate vedea o rămăşiţă a unei aripioare stabilizatoare de la una dintre submuniţii”, a spus el.

Muniţiile cu dispersie sunt controversate, deoarece acestea detonează în aer şi eliberează un grup de bombe mai mici care cad fără discriminare pe o suprafaţă mare, punând în pericol civilii.

Peste 120 de ţări au semnat un tratat care interzice utilizarea acestor arme – deşi nici Rusia şi nici Ucraina nu sunt semnatare.

UPDATE ORA 06:00

Valentin Reznichenko, Dnipropetrovsk UDA:

Noaptea a fost cea mai intensă.

Inamicul a lovit zonele rezidențiale ale comunității Zelenodolsk cu uragane.

În Zelenodolsk, centrul orașului a fost lovit. O persoană a fost ucisă și alte trei au fost rănite.

În Velikiy Kostromtsy, nicio victimă. Satul a rămas parțial fără lumină.

Casele din Zelenodolsk și Velikiy Kostromets au fost avariate și distruse. Zonele de bombardament au fost acoperite cu muniție cu dispersie.

Forţele ruse au distrus un pod care leagă Sievierodonetsk de Lysychansk, întrerupând o posibilă rută de evacuare pentru civili. 

UPADATE ORA 05:00

Preşedintele turc Erdogan a anunţat posibilitatea unor noi discuţii cu Putin şi cu Zelenski

 „Poate că  săptămâna viitoare vom vorbi despre măsurile pe care le vom lua în cadrul unor discuţii  cu domnul Putin, cât şi cu Zelenski”, a spus el în ceea ce priveşte soluţiile pentru exporturile blocate ca urmare a războiului.

UPDATE ORA 04:00

UE va trebui să coexiste cu Rusia, în ciuda atrocităților pe care rușii le comit în Ucraina

Acest lucru a fost declarat de șeful diplomației UE, Josep Borrell.

Rusia va continua să existe după discuțiile de pace și va fi necesar să definim clar modul în care intenționăm să coexistăm cu ea. Această conviețuire va fi foarte grea după ce a făcut Rusia în Ucraina. Această invazie, această agresiune, această distrugere a Ucrainei, am văzut totul la televizor în fiecare seară și am văzut-o chiar eu pe loc. Dar încă trebuie să încercăm să coexistăm cu rușii pe acest continent”, a spus Borrell.

UPDATE ORA 03:00

Invadatorii au distrus două poduri peste râul Doneț între Severodonețk și Lîsîchansk și efectuează un bombardament masiv în acea zonă.


Ukroboronprom a semnat contracte pentru achiziționarea a 500 de vehicule blindate de import, – declarație companie.

UPDATE ORA 02:00

Finlanda se va alătura NATO doar împreună cu Suedia

Acest lucru a fost declarat de președintele finlandez Saule Niinistö în timpul unei conferințe de presă comună cu secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

„Voi spune că cazul Suediei este cazul nostru. Înseamnă că vom merge mai departe împreună”, a spus el.

UPDATE ORA 01:00

Ministrul chinez al Apărării, Wei Fenghe, la conferința anuală de securitate Shangri-La Dialogue din Singapore, a anunțat poziția Beijingului cu privire la relațiile cu Federația Rusă.

El a menționat că Beijingul nu a ajutat și nu ajută Rusia cu arme în războiul împotriva Ucrainei, iar relațiile chino-ruse sunt un „parteneriat, nu o alianță” care nu este îndreptată împotriva vreunei țări terțe.

Amenințarea unui atac repetat al invadatorilor ruși asupra regiunii Kiev există

Șeful OVA Kievului, Oleksiy Kuleba, asigură că fortificațiile de frontieră ale regiunii Kiev sunt bine echipate și de încredere.

Potrivit acestuia, amenințarea unui al doilea atac al Rusiei asupra regiunii Kiev există și va exista până când Ucraina va câștiga războiul început de Federația Rusă.

The post LIVE UPDATE. 110 zile de invazie. Ucraina încă rezistă în fața Rusiei appeared first on Aleph News.

Previous post Soldaţii ucraineni luptă cu înverşunare pentru „fiecare metru” din Severodoneţk
Next post Peste 2.100 de cazuri noi de Covid-19 şi 21 de decese, înregistrate în ultima săptămână în România