LIVE UPDATE. 108 zile de invazie rusă. Treizeci și șapte de mii de femei sunt în armata ucraineană și peste 1.000 de femei au devenit comandanți

  • Moscova și-a anunțat vineri retragerea din Organizația Mondială a Turismului a ONU.
  • O înregistrare video cu unul dintre numeroasele cimitire comune din Ucraina a apărut online.
  • Rusia a demolat 1.300 de clădiri înalte din orașul Mariupol fără a îndepărta cadavrele locuitorilor.

UPDATE ORA 08:00

Rusia transformă în mod deliberat foamea într-o armă prin blocarea porturilor ucrainene pentru o perioadă lungă de timp

„Este un război deosebit de brutal cel în care este implicată Rusia”, a declarat ministrul german al Agriculturii, Ozdemir, în timpul unei vizite la Kiev

Ministrul a discutat cu economiștii ucraineni și despre modalități alternative de a exporta cereale din Ucraina.

UPDATE ORA 07:00

Premierul ordonă miniștrilor să facă „tot ce le stă în putință” pentru eliberarea britanicilor condamnați la moarte în Rusia

Premierul Boris Johnson le-a ordonat miniștrilor săi să facă „tot ce le stă în putință” pentru a asigura eliberarea celor doi britanici capturați de forțele ruse în timp ce luptau în Ucraina și condamnați la moarte.

Aiden Aslin și Shaun Pinner au fost capturați în Mariupol în aprilie, în timpul luptei pentru controlul orașului-port.

UPDATE ORA 05:00

Președintele Ucrainei „nu a vrut să audă” când a fost avertizat în legătură cu Rusia

Președintele american Joe Biden a declarat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski „nu a vrut să audă” atunci când serviciile secrete americane au adunat informații potrivit cărora Rusia se pregătește să invadeze.

Vorbind la un eveniment de strângere de fonduri al Partidului Democrat din Los Angeles, Biden a spus că știa că „mulți oameni au crezut că exagerează”, atunci când a transmis că rapoartele au dezvăluit că Vladimir Putin „avea de gând să intre, în afara graniței”.

„Nu a existat nicio îndoială”, a spus Biden. „Iar Zelenski nu a vrut să audă asta”.

În săptămânile de dinaintea începerii războiului, la 24 februarie, unii comentatori spun că Zelenski s-a enervat public în timp ce oficialii administrației Biden au avertizat în mod repetat că o invazie rusă era foarte probabilă.

UPDATE ORA 4:00

Organismul mondial de supraveghere a armelor chimice spune că urmărește îndeaproape Ucraina de la invazia Rusiei, monitorizând „amenințările de utilizare a substanțelor chimice toxice ca arme”. Șeful Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice, Fernando Arias, s-a întâlnit cu președintele parlamentului ucrainean, Ruslan Ștefănescuk, pentru a discuta despre „punerea în aplicare a convenției privind armele chimice”, a anunțat vineri organizația cu sediul la Haga.


Rusia a demolat 1.300 de clădiri înalte din orașul Mariupol fără a îndepărta cadavrele locuitorilor, potrivit lui Vadym Boichenko, primarul orașului Mariupol. El a declarat că holera și alte boli mortale ar putea ucide mii de oameni în orașul din sudul Ucrainei, deoarece cadavrele zac necolectate și vara aduce vreme mai caldă.


Forțele ucrainene și-au menținut pozițiile în lupte intense de stradă și sub bombardamente de zi și de noapte în Sievierodonetsk, au declarat oficialii. Aceasta a avut loc pe fondul apelurilor ucrainene pentru mai mult ajutor din partea Occidentului, în timp ce Rusia face presiuni pentru a controla orașul-cheie de pe linia frontului din regiunea Donbas din estul Ucrainei.


Rusia a catalogat drept „agent străin” o organizație neguvernamentală care luptă pentru anchete privind acuzațiile de tortură. Vineri, ministerul rus al justiției și-a actualizat lista de pe site-ul său de internet a entităților de pe lista neagră pentru a include Comitetul împotriva torturii, un organism de tratat privind drepturile omului legat de ONU.


Moscova și-a anunțat vineri retragerea din Organizația Mondială a Turismului a ONU, după ce aceasta a suspendat Rusia în aprilie, ca urmare a invaziei sale militare din Ucraina. Guvernul rus a declarat că „a acceptat o propunere din partea Ministerului de Externe … privind retragerea Rusiei” din organizație, potrivit unui decret semnat de premierul Mihail Mișușin.


Treizeci și șapte de mii de femei sunt în armata ucraineană și peste 1.000 de femei au devenit comandanți, a declarat vineri prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenskam. „Cei mai mulți dintre medicii noștri sunt femei, precum și 50% dintre antreprenorii noștri care lucrează pentru a susține economia în război.”


Ihor Zhovka, consilierul diplomatic al președintelui ucrainean, Volodymyr Zelenski, a declarat că Ucraina nu va „ceda niciun centimetru” de teritoriu Rusiei. Vorbind pentru Bloomberg, Zhovka a declarat: „Nu vom ceda teritoriu, nu vom ceda niciun centimetru – mai ales în Donbas. Rusia a aruncat totul în ea – nu voi obosi să spun că Ucraina are nevoie de aprovizionare imediată cu arme grele”.


Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a părut vineri să respingă apelurile cancelarului german, Olaf Scholz, ca Serbia să se alăture Uniunii Europene în impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei. Vučić a declarat că nu crede că sancțiunile sunt „eficiente” și că țara sa se află într-o poziție complicată, având în vedere relația specială de lungă durată dintre Serbia și Rusia.


O înregistrare video cu unul dintre numeroasele cimitire comune din Ucraina a apărut online, a transmis vineri pe Twitter Centrul ucrainean pentru comunicare strategică și securitate informațională din cadrul Ministerului Culturii și Politicii Informaționale.


Ucraina a efectuat cel de-al 11-lea schimb de prizonieri cu Rusia de la începutul invaziei Moscovei în februarie, schimbând patru prizonieri ruși pentru cinci ucraineni, a scris pe Telegram guvernatorul regiunii Mykolaiv, Vitaliy Kim. Potrivit Reuters, acesta a declarat că unul dintre ucrainenii eliberați este un șef de sat local care a fost „răpit” de forțele ruse pe 10 martie.


Ucraina a încercat vineri să respingă trupele rusești în est și în sud, în timp ce Franța s-a oferit să ajute la asigurarea accesului la portul ucrainean Odessa de la Marea Neagră și să atenueze criza globală a cerealelor. Un consilier al președintelui francez, Emmanuel Macron, a declarat că Franța este pregătită să ajute la o operațiune care să permită accesul în siguranță la Odesa.

The post LIVE UPDATE. 108 zile de invazie rusă. Treizeci și șapte de mii de femei sunt în armata ucraineană și peste 1.000 de femei au devenit comandanți appeared first on Aleph News.

Previous post Iluminatul artificial a fost inventat în secolul al XIX-lea, dar știm cât de mult dăunează sănătății noastre?
Next post Statele Unite renunță la ultima măsură de prevenire a răspândirii COVID-19: Testele negative pentru călătoriile internaționale