Lavrov, la Cairo, dă vina pe Ucraina pentru criza cerealelor din Egipt: Sunt nave ostatice din cauza minelor

Serghei LavrovSerghei Lavrov

  • Ministrul rus de externe a oferit asigurări cu privire la livrările de cereale ruseşti către Egipt în timpul unei vizite la Cairo duminică, pe fondul incertitudinii legate de un acord de reluare a exporturilor ucrainene din Marea Neagră.
  • Egiptul este unul dintre principalii importatori de grâu din lume, iar anul trecut a cumpărat aproximativ 80% din aceste importuri din Rusia şi Ucraina.
  • Rusia a pus blocada pe seama minelor ucrainene, deşi, conform acordului de vineri, piloţii vor ghida navele pe canale sigure. Lavrov a declarat că speră că Naţiunile Unite vor reuşi să elimine „restricţiile nelegitime” asupra navigaţiei.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a oferit asigurări cu privire la livrările de cereale ruseşti către Egipt în timpul unei vizite la Cairo duminică, pe fondul incertitudinii legate de un acord de reluare a exporturilor ucrainene din Marea Neagră.

Egiptul este unul dintre principalii importatori de grâu din lume, iar anul trecut a cumpărat aproximativ 80% din aceste importuri din Rusia şi Ucraina. Invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina a întrerupt transporturile şi a accelerat creşterea preţurilor globale la materiile prime, provocând un şoc financiar pentru Egipt, scrie Reuters.

„Am reafirmat angajamentul exportatorilor ruşi de cereale de a-şi respecta toate angajamentele”, a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă cu omologul egiptean Sameh Shoukry.

„Am discutat parametrii specifici ai cooperării în acest domeniu, am convenit asupra contactelor ulterioare între ministerele relevante şi avem o înţelegere comună a cauzelor crizei cerealelor”.

De la începutul războiului, blocarea porturilor ucrainene de către flota rusă din Marea Neagră a blocat zeci de milioane de tone de cereale, agravând blocajele din lanţul de aprovizionare global.

Rusia, Ucraina, Turcia şi Naţiunile Unite au semnat vineri un acord pentru a relua exporturile de grâu ucrainean pe mare, dar o lovitură rusă asupra Odesa, sâmbătă, a pus sub semnul întrebării punerea în aplicare a acordului.

Rusia a pus blocada pe seama minelor ucrainene, deşi, conform acordului de vineri, piloţii vor ghida navele pe canale sigure. Lavrov a declarat că speră că Naţiunile Unite vor reuşi să elimine „restricţiile nelegitime” asupra navigaţiei.

„Există încă 70 de nave străine din 16 sau 17 ţări care stau acolo aproape ca ostatice, din cauza ameninţării cu mine, care ar trebui să aducă alimente în Egipt”, a spus el.

Rusia a continuat să aprovizioneze Egiptul cu grâu de la izbucnirea războiului, vânzând atât guvernului, cât şi sectorului privat.

Lavrov se află în vizită în Egipt la începutul unui turneu regional în statele africane.

Autor: Iulian Moșneagu

The post Lavrov, la Cairo, dă vina pe Ucraina pentru criza cerealelor din Egipt: Sunt nave ostatice din cauza minelor appeared first on Aleph News.

Previous post Biosenzorul „colier inteligent”, dispozitivul care poate urmări starea de sănătate prin transpirație
Next post 9 semne că partenerul tău este persoana potrivită pentru tine