În această zi a anului 1843, Charles Dickens a publicat „A Christmas Carol”
- Personajele și frazele din această carte scurtă nu numai că au rezistat testului timpului, ci au intrat în lexicul de pe ambele maluri ale Atlanticului și au rămas acolo aproape 200 de ani mai târziu.
- Scriitorul englez Dickens, în vârstă de 31 de ani la acea vreme, dobândise celebritate literară în urma lansării cărților „Schițe de Boz”, „The Pickwick Papers” și „Oliver Twist”.
- „A Christmas Carol a fost scris în câteva săptămâni scurte pentru a se asigura că va fi publicat înainte de Crăciunul din 1843, dar mesajul său a trecut testul timpului”, notează Muzeul Charles Dickens din Londra.
„A Christmas Carol”, o poveste atemporală celebră la nivel mondial despre răscumpărarea umană înduioșătoare, creată sub forma unei povești cu fantome de sărbători, a fost publicată la Londra în această zi istorică, 19 decembrie 1843.
Cu excepția narațiunii biblice a nașterii lui Hristos, „A Christmas Carol” poate fi cea mai cunoscută și cea mai des reluată poveste de sărbătoare din lume.
Scriitorul englez Dickens, în vârstă de 31 de ani la acea vreme, dobândise celebritate literară în urma lansării cărților „Schițe de Boz”, „The Pickwick Papers” și „Oliver Twist”.
„A Christmas Carol a fost scris în câteva săptămâni scurte pentru a se asigura că va fi publicat înainte de Crăciunul din 1843, dar mesajul său a trecut testul timpului”, notează Muzeul Charles Dickens din Londra.
„Recunoscută de critici la publicarea sa ca fiind un beneficiu național pentru fiecare bărbat și femeie care o citește o bunătate personală, povestea a fost reluată și adaptată de atunci.”
Bogat, zgârcit și singuratic, Ebenezer Scrooge își trage plăcerea doar din banii săi, deplânge cu amărăciune sosirea Crăciunului și bucuria afișată de sărbătoriții săi și îi detestă pe indigenții care suferă pe străzile Londrei Revoluției Industriale. „Dacă preferă să moară, ar fi bine să o facă și să diminueze surplusul de populație”, spune Scrooge într-o perspectivă deosebit de tulburătoare asupra sufletului său.
Cu toate acestea, el este plin de bunăvoință față de oameni după ce o serie de fantome îl poartă într-o călătorie prin viața sa cu trecutul plin de bucurie, prezentul detestabil și viitorul amenințător.
„Bogăția lui nu-i este de nici un folos. Nu face nimic bun cu ea”, spune nepotul lui Scrooge, într-un moment revelator al goliciunii existenței sale deznădăjduite. „Un colind de Crăciun” a rămas drept cea mai faimoasă poveste a lui Dickens și cea mai marcantă din punct de vedere cultural, într-o carieră care a produs o lungă listă de clasici care au urmat. Printre acestea se numără: „David Copperfield”, „A Tale of Two Cities” și „Great Expectations”.
Personajele și frazele din această carte scurtă nu numai că au rezistat testului timpului, ci au intrat în lexicul de pe ambele maluri ale Atlanticului și au rămas acolo aproape 200 de ani mai târziu.
The post În această zi a anului 1843, Charles Dickens a publicat „A Christmas Carol” appeared first on Aleph News.