Haos în aeroporturi. Criza forței de muncă din companiile aeriene afectează călătorii din întreaga Europă

greve companii aerienegreve companii aeriene

  • Personalul companiilor aeriene continuă să ceară îmbunătățiti ale condițiilor de muncă.
  • Aceștia au anunțat mai multe greve în următoarea perioadă.
  • Reducerea numărului de zboruri din lipsa de personal va afecta călătorii din întreaga Europă.

Criza forței de muncă din industria transporturilor aeriene pune la încercare sezonul de concedii. În Spania, unde începe astăzi o perioadă de sărbători cu weekendul prelungit de Sfânta Ioana, s-a înregistrat o cerere pentru bilete de avion la un nivel record. Acest prim val de plecări al verii coincide cu apelurile la grevă ale echipajului de cabină al Ryanair în Spania și în alte patru țări europene – Belgia, Portugalia, Franța și Italia – între vineri și duminică, iar mâine ale piloților Air France. În ambele cazuri, ei cer salarii și condiții de muncă mai bune, pe care companiile le consideră „inacceptabile”.

Disputele între patroni și angajați se răspândesc în rândul unora dintre marile companii aeriene. Însoțitorii de bord spanioli de la EasyJet au planificat, de asemenea, greve pe 1, 2, 3, 15, 16, 17, 29, 30 și 31 iulie, în timp ce lucrătorii British Airways de la aeroportul Heathrow au votat ieri pentru grevă la sfârșitul lunii iulie. Și nu numai: piloții SAS și Brussels Airlines se pregătesc, de asemenea, să oprească zborurile începând de săptămâna viitoare. Scopul: să exercite presiuni asupra conducerii companiilor și să obțină creșteri salariale.

Urmările acestor greve rămân de văzut. Acest sfârșit de săptămână va fi crucial pentru a evalua forța sindicatelor și gradul de nemulțumire în rândul angajaților. Dar, oricum ar fi, acest lucru adaugă presiune unui sector care se confruntă cu un nivel ridicat de stres în acest sezon. Lipsa de personal, complicațiile legate de Brexit, cozile lungi de la aeroporturi și zborurile limitate la unele dintre principalele hub-uri – Gatwick și Amsterdam – se adaugă acum greve în întreaga Europă. Și oricât de mică ar fi susținerea pentru proteste, va fi încă o perturbare într-o vară pe muchie de cuțit.

Răspunsurile companiilor aeriene

Confruntat cu această situație, care a lăsat deja în urmă zile haotice pe unele aeroporturi, directorul general al Air France-KLM, Ben Smith, le-a recomandat ieri pasagerilor chiar să ajungă mai devreme la aeroport dacă este posibil. „Luați-vă mai mult timp pentru a intra și a ieși din aeroporturi; și rezervați din timp, deoarece zborurile se umplu”, a avertizat el în cadrul unei conferințe de presă la Paris, potrivit AP. Executivul a minimalizat importanța grevei planificate de piloții săi pentru mâine și a sperat că aceasta nu va modifica programul de zbor.

Compania irlandeză low cost Ryanair, canulează zborurile din Belgia din cauza grevei din cinci țări, inclusiv Spania. În prezent, negocierile dintre cele două sindicate ale angajaților și Ryanair sunt întrerupte. Organizatorii grevei de la Ryanair s-au plâns de faptul că serviciile minime dictate de Ministerul Transporturilor sunt în favoarea companiei aeriene. „Sunt abuzive”, au spus reprezentanții. Rutele din care leagă Spania de restul continentului vor avea o acoperire între 53% și 58%, în funcție de aeroport, Pentru rutele interne de pe continent cu o durată de călătorie mai mică de cinci ore cu alte mijloace de transport – doar aeroportul din Barcelona oferă acest tip de zbor – serviciile minime vor fi de 36%.

Zilele de proteste vin într-un moment de mare afluență în special pe aeroporturile spaniole. Cozi lungi puteau fi văzute ieri în Barajas, El Prat sau Mallorca, cele mai expuse la grevă, deoarece concentrează cea mai mare parte a ofertei low cost. Și cert este că zborurile sunt deja aproape de nivelurile de dinaintea pandemiei, în 2019, când această țară a înregistrat un record turistic.

The post Haos în aeroporturi. Criza forței de muncă din companiile aeriene afectează călătorii din întreaga Europă appeared first on Aleph News.

Previous post Locul ciudat descoperit pe o insulă îndepărtată, din timpul lui Hristos
Next post Revista Time a publicat lista cu cele mai bune cărți ale anului 2022