Florin Cîţu afirmă că poziţia PSD privind carburanţii este „o prostie comunistă”

  • PNL nu va susţine niciodată intervenţii cu bocancii în economie, micşorarea marjei de profit a companiilor este o tâmpenie a PSD.
  • De asemenea, Cîţu spune la RFI că plafonarea preţurilor carburanţilor este o prostie comunistă.
  •  Președintele Senatului mai spune că PNL nu va susține niciodată intervenții cu bocancii în economie.

PNL nu va susţine niciodată intervenţii cu bocancii în economie, micşorarea marjei de profit a companiilor este o tâmpenie a PSD, iar plafonarea preţurilor carburanţilor este o prostie comunistă, spune la RFI preşedintele Senatului, Florin Cîţu.

O prostie, o prostie comunistă. Vă aduc aminte că în 1990 oamenii au ieşit în stradă tocmai pentru a nu mai avea preţuri controlate, care au dus în comunism la penurie, ţineţi minte ce cozi aveam atunci. Astfel de soluţii nici nu au fost folosite de nici o ţară din UE, doar o singură ţară, de fapt, care a avut exact acest rezultat, penurie, vecinii la care nu ar trebui să ne uităm pentru exemple. Deci repet, o prostie comunistă. E păcat că astăzi vorbim cu aşa mare lejeritate de astfel de măsuri în spaţiul public, dar PSD se trage din PCR, pentru mine nu este o surpriză”, spune Florin Cîţu derspre propunerea PSD de plafonare a preţurilor la carburanţi.

El a fost întrebat care este alternativa la plafonarea preţurilor carburanţilor.

Să ştiţi că soluţii din acestea heirupiste, care vin peste noapte nu rezolvă problemele. Este o problemă sistemică aici, care nu ţine doar de România. În primul rând, ar trebui spus că preţul la benzină şi motorină în România este printre cele mai ieftine din UE, se pare că suntem a doua sau a treia cu cea mai ieftină benzină din UE. În acelaşi timp, este mai mic decât în Ungaria, unde are preţuri plafonate. Ca să rezolvi problema, ar trebui să vedem ce poate să facă Guvernul.

Guvernul poate să-i ajute pe români să le crească veniturile, pe partea cealaltă şi asta nu este intervenţionistă. Poate să reducă din contribuţii, de exemplu, pe termen scurt şi poate să aducă mai mult capital pentru investiţii în România, care să dezvolte economia. Soluţii pe termen scurt nu vor funcţiona.

În ceea ce priveşte preţurile, nu doar la benzină şi motorină sunt preţuri mari, există în România o rată a inflaţiei mult-mult peste ceea ce a fost mandatată de români Banca Naţională, ar trebui să fie inflaţia pe la 2,5%. Înţelegem că sunt unele şocuri internaţionale, este adevărat, dar trebuie mai mult de la BNR şi de la Ministerul Finanţelor de a reduce toate preţurile din economie, nu doar preţul la combustibil, iar acest lucru se face printr-o politică fiscală sustenabilă, o reducere a deficitului bugetar şi o politică monetară, care să arate clar că BNR este într-o luptă reală cu inflaţia. Restul sunt doar măsuri populiste, care pe termen scurt par că rezolvă problemele, dar pe termen lung distrug economia”, răspunde fostul premier.

Florin Cîţu afirmă că PNL „nu va susţine niciodată intervenţii cu bocancii în economie, că sunt ele de micşorare a marjei de profit, iarăşi o tâmpenie pe care am auzit-o tot la PSD sau de plafonare a preţurilor”.

The post Florin Cîţu afirmă că poziţia PSD privind carburanţii este „o prostie comunistă” appeared first on Aleph News.

Previous post Kim Kardashian neagă că a deteriorat rochia lui Marilyn Monroe în timpul Met Gala
Next post INSP: Aproape 35% dintre cazurile de COVID-19 din ultima săptămână, înregistrate la nevaccinaţi