Europa afectată de vremea secetoasă s-ar putea confrunta cu încă 3 luni de secetă

  • Unele țări din Uniunea Europeană s-ar putea confrunta cu încă trei luni de vreme mai caldă și mai uscată, a avertizat Programul Copernicus de observare a Pământului al UE într-un raport citat de Associated Press.
  • Anunțul vine pe fondul unei secete majore care a dus la incendii de vegetație, la secarea râurilor și la distrugerea culturilor.
  • Aproape jumătate din cele 27 de state membre ale UE au emis avertizări de vreme uscată, iar condițiile s-au înrăutățit în Belgia, Franța, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, România și Spania.

Unele țări din Uniunea Europeană s-ar putea confrunta cu încă trei luni de vreme mai caldă și mai uscată, a avertizat Programul Copernicus de observare a Pământului al UE într-un raport citat de Associated Press.

Anunțul vine pe fondul unei secete majore care a dus la incendii de vegetație, la secarea râurilor și la distrugerea culturilor.

Condiții mai calde și mai uscate decât în mod obișnuit sunt susceptibile să apară în regiunea mediteraneană vestică a Europei în următoarele luni, până în noiembrie 2022″, Spania și Portugalia fiind probabil cele mai afectate, potrivit raportului Copernicus din august.

Aproape jumătate din cele 27 de state membre ale UE au emis avertizări de vreme uscată, iar condițiile s-au înrăutățit în Belgia, Franța, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, România și Spania. Raportul menționează, de asemenea, amenințarea tot mai mare a secetei în țări din afara UE, cum ar fi Marea Britanie, Serbia, Ucraina și Moldova.

Copernicus mai spune că precipitațiile slabe și o serie de valuri de căldură din luna mai au dus la secetă și la niveluri scăzute ale râurilor. Acest lucru a afectat, la rândul său, sectorul energetic, privând hidrocentralele și alte tipuri de centrale de principala lor sursă de energie și de răcire cu lichid.

De asemenea, deficitul de apă și valurile de căldură au redus randamentul culturilor europene, porumbul, soia și floarea-soarelui fiind cele mai afectate. Ploile recente din această lună au ajutat unele zone, dar în alte părți producția a fost afectată de grindină.

Raportul vine în contextul în care experții estimează că aceasta este probabil cea mai gravă secetă de pe continent din ultimii cinci sute de ani. De două luni, în Europa se înregistrează precipitații insuficiente, dar nu este singura țară afectată – vreme secetoasă a fost înregistrată și în Africa de Est, în vestul SUA și în nordul Mexicului.

Dunărea, al doilea fluviu ca lungime din Europa și care se întinde de la Munții Pădurea Neagră din Germania până la Marea Neagră în estul României, se află la unul dintre cele mai scăzute niveluri înregistrate în ultimul secol.

The post Europa afectată de vremea secetoasă s-ar putea confrunta cu încă 3 luni de secetă appeared first on Aleph News.

Previous post Un medicament banal folosit de milioane de oameni ar putea să te salveze de infectarea cu virusul SARS-Cov-2 în timpul unei ieșiri în oraș
Next post ANPC a dat amenzi în valoare de peste 3,5 milioane lei la magazinele Lidl. Inspectorii au găsit vitrine cu fire de păr şi alimente expirate