Estonia desființează monumente de război din epoca sovietică: „Nu vom permite Rusiei să folosească trecutul pentru a tulbura pacea actuală”

  • Măsura este menită să împiedice ca monumentele „să mobilizeze mai multă ostilitate în societate și să deschidă răni vechi”, amplificate de invazia Rusiei în Ucraina, a declarat guvernul.
  • Estonia și-a recâștigat independența în 1991, după prăbușirea Uniunii Sovietice.
  • De asemenea, Estonia a anulat aproximativ 50.000 de vize emise pentru cetățenii ruși.

Estonia a decis să îndepărteze monumentele de război din epoca sovietică amplasate în locurile publice, potrivit BBC.

Măsura este menită să împiedice ca acestea „să mobilizeze mai multă ostilitate în societate și să deschidă răni vechi”, amplificate de invazia Rusiei în Ucraina, a declarat guvernul.

Un tanc emblematic T-34 din orașul Narva, care se învecinează cu Rusia, urmează să fie dus la Muzeul de Război din Estonia.

Narva este al treilea oraș ca mărime din Estonia, unde 97% din populația de aproximativ 60.000 de persoane vorbesc limba rusă.

Replica tancului a fost luată de pe un soclu marți dimineață și încărcată pe o remorcă militară înainte de călătoria sa de 200 km spre vest, a relatat postul public de televiziune ERR. Autoritățile au declarat că au restricționat accesul publicului în zona din jurul tancului, precum și la alte monumente locale.

Estonia se teme că războiul Rusiei în Ucraina stârnește tensiuni, în special, la Narva

În declarația sa, premierul Kaja Kallas a menționat că executivul său nu va „permite Rusiei să folosească trecutul pentru a tulbura pacea în Estonia”.

„Având în vedere viteza cu care cresc tensiunile și confuzia în jurul memorialelor din Narva, trebuie să acționăm rapid pentru a asigura ordinea publică și securitatea internă”.

Ministrul de externe, Urmas Reinsalu, a declarat că astfel de monumente au fost ridicate, în trecut, pentru a glorifica ocupația rusă și nu își au locul în spațiul public estonian.

Pe lângă tancul T-34, cimitirul celui de-al Doilea Război Mondial va fi, de asemenea, relocalizat cu „un marcaj funerar neutru”, o chestiune care poate crea tensiuni, recunoaște guvernul.

Rusia și-a exprimat indignarea față de planurile Estoniei

„Războiul împotriva istoriei și eliminarea monumentelor pentru cei care au salvat Europa de fascism, este, desigur, scandalos”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin.

De asemenea, Estonia anulează, aproximativ 50.000 de vize emise pentru cetățenii ruși.

„Trebuie să recunoaștem că societatea rusă, în general, poartă o responsabilitate morală pasivă pentru aceste atrocități, care au loc pe teritoriul ucrainean”, a declarat Reinsalu.

Letonia, Lituania și Republica Cehă au încetat în mare parte, să mai elibereze vize pentru ruși. Finlanda reduce la 10% numărul de vize pe care le eliberează rușilor.

Estonia și-a recâștigat independența în 1991, după prăbușirea Uniunii Sovietice.

The post Estonia desființează monumente de război din epoca sovietică: „Nu vom permite Rusiei să folosească trecutul pentru a tulbura pacea actuală” appeared first on Aleph News.

Previous post Germania „strânge cureaua” la consumul de energie: Emblematica catedrală din Koln nu va mai lumina orizontul nocturn
Next post FBI i-a confiscat cele trei pașapoarte ale lui Donald Trump. Ce a declarat fostul președinte într-o postare pe rețelele de socializare